Broaștele țestoase ca animale de companie
În ultima perioadă, broaștele țestoase au devenit animale de companie tot mai căutate. Creșterea lor a devenit un hobby tot mai apreciat de către români. Înainte de a achiziționa o broască țestoasă trebuie să știi că acestea cresc foarte repede, ajungând la maturitate până la 30 cm în diametru. De asemenea, țestoasele pot trăi până la 75 de ani.
În cele ce urmează vă vom prezenta câteva sfaturi utile despre creșterea și îngrijirea broaștelor țestoase pentru a fi sănătoase și într-o stare foarte bună.
Având în vedere că acestea cresc destul de mult, este esențial să-i oferiți spațiu suficient în acvariu pe măsură ce se dezvoltă. De asemenea, se recomandă ca acvariul să aibă atât o zonă cu apă, cât și o zonă de uscat unde țestoasele se pot odihni. Pentru zona de uscat, folosește pietre netede și nu pietriș, deoarece acestea pot fi înghițite și animalul de companei să se îmbolnăvească.
După cum bine se știe, broaștele țestoase sunt animale cu sânge rece, asta înseamnă că ele sunt dependente de soare și căldură pentru a-și menține temperatura corpului. Astfel că, este indicat ca acvariul în care o ți să beneficieze de o sursă de căldură. Găsești la Agroland becuri cu infraroșu la 250 W și 150 W. Temperatura ideală este de circa 26 grade Celsius.
Atunci când temperatura de afară este ridicată, se recomandă expunerea țestoasei la soare aproximativ 30 de minute pe zi. Soarele este și o sursă de vitamina D3, esențială pentru sănătatea oaselor și articulațiilor. Grijă însă, o expunere prelungită poate duce la deshidratare.
Oferă-i apă proaspătă și curată permanent. În ceea ce privește hrana, aceasta trebuie să fie bogată în proteine și fibre. La Agroland găsești hrană pentru broaște țestoase pe bază de peleți bogați în fibră pentru a satisface cerințele nutriționale ale țestoaselor, bogat în calciu ce contribuie la o formare sănătoasă a carapacei, precum și vitamine si beta-caroten ce asigură vitalitatea țestoasei.
Cea mai mare dovadă de iubire pe care țestoasă ți-o poate arăta este atunci când îți mănâncă din palmă.
În anotimpul rece, broaștele țestoase resimt temperaturile scăzute, astfel că se retrag în hibernare. Semnele că aceasta se retrage în hibernare sunt faptul că nu mai este vioaie, este mai retrasă și mănâncă mai puțin. Când observați aceste semne, pregătește-i o mică peșteră unde poate dormi în linișe până la primăvară. Odată la 4-5 zile aceasta va ieși pentru a-și face nevoile și pentru a mânca. În perioada de hibernare, temperatura apei trebuie menținută la 16-18 grade Celsius. Poți verifica temperatura apei cu ajutorul termometrelor.
Chiar dacă broaștele țestoase nu îți pot oferi atenția și dragostea precum un câine sau o pisică, acestea sunt animale de companie excelente și tot mai adorate.