Canibalismul la păsările de curte
Unul dintre comportamentele nedorite, însă destul de prezent în colectivul de păsări, este canibalismul. Este cel mai adesea întâlnit la puii de găină, puii de curcă și la găinile adulte, dar și celelalte specii pot să adopte acest comportament. Află ce determină pigulirea penelor și cum poate fi combătută această reacție agresivă.
Pigulitul penelor sau canibalismul este o problemă care denotă deficiențe majore de bunăstare. Canibalismul este determinat de comportamentul agresiv al găinilor și curcanilor. Păsările dominante se pot comporta astfel. Păsările se pot piguli imediat după depunerea ouălor, pot să-și pigulească penele de pe cap, cele de la coadă, să-și ciupească creasta sau ghearele.
Care sunt cauzele canibalismului la păsările de curte?
Comportamentul agresiv poate să fie determinat de un factor sau de un cumul de factori. Aglomerația, intensitatea excesivă a luminii și dezechilibrele nutriționale sunt corelate cu apariția acestuia. Alți factori sunt spațiul de hrănire insuficient, deficiențele de minerale și vitamine, leziunile pielii sau disconfortul termic.
Puicuțele ouătoare care încep să ouă, ori găinile ouătoare, pot prezenta mucoasă în zona sfincterului anal, în timpul și după depunerea ouălor. Acest țesut roșu atrage ciugulirea. Pe lângă pierderea păsărilor din cauza traumatismelor de ciugulire, canibalismul duce adesea la transmiterea de boli infecțioase cum ar fi botulismul.
- Supraaglomerarea în adăpost – într-un adăpost cu prea mulți pui și păsări adulte, acestea vor fi nevoite să-și facă loc cu orice preț, apar raporturile de putere, de aceea este recomandată creșterea separată a puilor, pentru a preîntâmpina fenomenul de canibalism.
- Plictiseala – poate nu îți este foarte cunoscut acest aspect, însă păsările au nevoie de divertisment. Păsările sunt obișnuite să fie active încă de la răsărit și își petrec fiecare zi căutând hrană. Dacă au terminat repede porția pe care le-o oferim și nu mai au nimic de ciugulit, acestea vor începe să se ciupească între ele.
- Excesul de lumină și căldură –verifică lumina și temperatura din adăpost, pentru a vedea dacă găinile nu au devenit stresate. Lumina roșie în detrimentul celei albe scade vizibil comportamentul agresiv și canibalismul. Vezi care sunt beneficiile becului cu infraroșu la puii de o zi.
- Hrana slab calitativă – deficiența de proteine, minerale sau vitamine din hrană va determina comportamentul agresiv. Schimbă hrana cu produse înalt calitative, care asigură nutrienții necesari dezvoltării optime a puilor.
Păsările afectate se vor diferenția imediat pentru că au puține pene, mai ales la coadă și pe cap, și pielea ciupită pe gheare sau la creastă. Dacă penele sau țesutul sunt grav deteriorate, pot apărea hemoragiile. Apariția sângelui pe pielea expusă poate accentua comportamentul agresiv, care poate duce la deces.
Măsuri de prevenire și tratare a canibalismului
Controlul comportamentului agresiv la păsările de curte depinde de corectarea sau reducerea factorilor de risc amintiți mai sus, și trebuie să se acționeze imediat. Intervențiile includ în primul rând corectarea dietei inadecvate, înlocuirea hranei cu furaje granulate. Asigurarea mai multor hrănitoare în adăpost. Folosirea așternutului în adăpost, reducerea intensității luminii și instalarea stinghiilor pentru a permite păsărilor atacate să se regugieze. Și separarea păsărilor care sunt ciugulite este recomandată.
- Mărește spațiul în care se pot deplasa în timpul zilei. Asigură acces la spațiu deschis, grădina cu iarbă este cea mai potrivită, pentru că vor avea parte în afară de verdeață și de insecte sau viermișori.
- Atârnă în adăpost o căpățână de varză, împrăștie pe podea iarbă, lasă-le să cutreiere prin curte. Pe scurt, ține-le ocupate cât mai mult timp posibil pentru a evita ciugulirile și canibalismul.
- Instalează bec cu lumină roșie în adăpost, aceasta le calmează comportamentul agresiv. Găsești în toate magazinele Agroland din țară, dar și în magazinul online becuri cu infraroșu.
- Administrează în apa de băut Cavimin, bogat în minerale și oligoelemente implicate în creșterea rezistenței organismului la boli și previne apariția fenomenului de canibalism. Aditivul se găsește în toate magazinele Agroland.
Instalează în adăpost accesorii cu care păsările se pot juca, dacă nu au acces în curte, la iarbă. Sforile colorate prinse de pereții adăpostului s-au dovedit a fi un mod de divertisment pentru pui și găini. Bucăți de verdeață, cum ar fi varza sau salata, suspendate de sforile colorate, sunt un alt mod de a anima starea din adăpostul închis.
Tăierea ciocului – o practică folosită în situații limită
Tăierea ciocului la păsările agresive se poate face la vârsta de o zi și se repetă între vârsta de 6 și 12 săptămâni la puii maturi sau la curcani. Vârful ciocului poate fi tratat și folosind procedeul cu lumină infraroșie, în ziua eclozării, în cazul producției de pui în regim propriu. Cauterizarea este necesară pentru a asigura hemostaza în timpul tăierii ciocului la păsările mai în vârstă.
Când vine vorba de păsările din gospoărie, unul din aspectele importante în creșterea lor îl reprezintă menținerea stării de sănătate. Există însă situații, când păsările se pot îmbolnăvi din diverse motive. Cu cât recunoaștem mai repede simptomele, cu atât putem preveni îmbolnăvirea gravă sau chiar pierderea de efectiv.
Ai grijă de păsările din gospodărie și urmărește-le mereu comportamentul pentru a putea depista din timp anormalitățile. Nu uita că, prevenirea canibalismului este mereu mai ușoară decât stoparea acestui comportament agresiv.