Cât de scumpe sunt furajele ieftine?
În alimentaţia puilor, mai ales la furajele de tip starter, contează fiecare component al reţetei. Cele mai importante sunt procentul de proteină şi energia metabolizabilă, dar aminoacizii, vitaminele şi mineralele sunt de asemenea foarte importante. Am putea să încropim o sintagmă: „Spune-mi ce furaje folosești și îți voi spune ce calitate va avea carnea de pui”.
După procentul de proteină furajele starter pui, se împart astfel:
1. Furaje intensive: peste 21% proteină
În acest caz se obţine un consum specific de sub 1,8 kg furaj pentru 1 kg de carne. Păsările sunt forţate şi se sacrifică la 33-38 de zile. Sunt furaje eficiente economic, dar carnea nu are o calitate ridicată din punct de vedere al gustului şi nici al proprietăţilor nutritive.
2. Furaje semi-intensive: 20-21% proteină
Sunt reţete speciale pentru obţinerea cărnii de calitate, gustoase, în condiţii „rustice”. Consumul de furaj este între 2 şi 2.2 kg pt 1 kg de carne. Sunt furaje eficiente, rezultând de asemenea o carne gustoasă şi sănătoasă. Păsările se sacrifica după cel puţin 6 săptămâni.
3. Furaje gospodăreşti: 18.5-19.7 % proteină
Un compromis între furajele semi-intensive şi amestecurile de cereale. Acestea au un preţ mic în magazin, dar din cauza consumului mare (3-4 kg furaj/1kg carne) rezultă un preţ mai mare plătit de crescător pentru a obţine 1 kg de carne. Sunt furaje ineficiente economic. De regulă, rezultă o carne cu conţinut mare de grăsimi, nu foarte sănătoasă.
4. Furaje cu mai puțin 18,5 % proteină
Nu sunt deloc potrivite pentru hrana păsărilor în primele 5 săptămâni. Folosirea acestor furaje la puii mici, determină pierderi de efectiv şi probleme de sănătate.
Dacă dorim să obţinem carne de pasăre cu cel mai mic cost, dar nu ne interesează gustul şi calitatea cărnii, folosim furajele intensive (de fermă).
Dacă în schimb dorim să obţinem o carne de calitate, cu costuri controlate, trebuie să folosim furaje semi-intensive. Contrar multor păreri neavizate, prin administrarea exclusivă de cereale, sau a unor furaje „artizanale”, nu se obţine o carne de bună calitate, ci mai degrabă o carne foarte grasă, şi cu costuri destul de mari.
Indiferent de costul intiţial al furajelor, acesta poate să crească accelerat din cauza risipei realizate de pui, mai ales în primele săptămâni. Practic ei pot împrăştia până la 30% din cantitatea administrată, astfel încât orice furaj administrăm el devine foarte scump, deoarece doar o parte ajunge să fie consumat de pasăre.
Recomandăm folosirea unor hrănitori proiectate special „anti-risipă”, care se găsesc în magazinele Agroland din toată ţara la un preţ rezonabil.
În concluzie, vă recomandăm să fiţi atenţi la furajele pe care le administraţi, şi să luaţi o decizie în funcţie de ceea ce urmăriţi să obţineţi.
Sursă foto: poultrykeeper.com