Ce facem pentru a avea o grădină de legume productivă
În funcție de respectarea unor sfaturi, întreținerea grădinii de legume poate fi simplă sau dimpotrivă dificilă. Practic, pentru cultivarea legumelor este nevoie doar de un loc bine ales, sol adecvat, apă, soare și atenție din partea ta.
Secretul reușitei grădinii stă în cea mai mare parte în atenția pe care i-o acordăm. Având în vedere că grija este primordială, am întocmit o listă cu principalele priorități în creșterea unei grădini de legume.
Producția se planifică pe mai mulți ani
Planificarea presupune două lucruri: asolamentul și rotația culturilor. Cu alte cuvinte, trebuie ținut cont de modul în care înființezi culturile de legume și modul în care le dispui în grădină.
Asolamentul înseamnă modul de repartizare a culturilor în teren într-un an sau sezon.
Rotația culturilor înseamnă modul în care plantele vor fi repartizate pe un asolament în decursul a mai mulți ani.
De exemplu: ceapa sau usturoiul vor urma în cadrul rotației după țelină sau pătrunjel. Astfel, se vor asigura fertilitatea solului, nutrienții necesari creșterii, precum și reducerea riscului de apariție a bolilor
Rotația culturii de legume
O reușită a grădinii de legume presupune rotirea plantelor din familii botanice diferite și tipuri diferite de vegetație. Nu se recomandă plantarea succesivă a plantelor din aceeași familie botanică.
Familiile de plante sunt după cum urmează:
– leguminoase: fasole, bame sau mazăre
– solanacee: roșii, cartofi, vinete sau ardei
– curcubitacee: castraveți, dovlecei, pepeni
– vărzoase: conopidă, varză albă, roșie și creață, gulii, ridichi
– bulboase: ceapă, usturoi sau praz
– verdețuri: cimbru, busuioc, mărar
– perene: leuștean, sparanghel, anghinare
Rotația plantelor se face la fiecare 4-5 ani. Adică se poate cultiva o altă plantă pe același teren după acest interval de timp. O cultură de legume nu trebuie să ocupe peste un sfert din suprafața unui asolament.
Cum se face rotația plantelor
- Fasolea și mazărea se pot planta după cultura de roșii, vinete sau castraveți
- Ceapa, usturoiul sau verdețurile se pot crește după rădăcionase, precum țelină sau morcovi
- Roșiile se pot cultiva după fasole sau ceapă și niciodată după castraveți, ardei, cartofi sau vinete
- Fasolea se poate planta după orice tip de legumă, cu excepția celor din familia sa
- Varza se poate cultiva după ceapă, sfeclă sau morcovi
Combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor
La nutrienții din sol, apă și lumină concurează și buruienilor, nu doar plantele din grădină. Pentru a nu avea recolta de legume compromisă definitiv, buruienile trebuie eliminate încă din primele stadii de vegetație.
În cazul bolilor, situația este mai serioasă. Acestea pot distruge complet culturile și se pot perpetua în fiecare an. Combate-le eficient cu produse speciale destinate tratării bolilor la plante.
Chiar și dăunătorii pot compromite complet culturile. Aceștia se pot elimina fie cu ajutorul insecticidelor, fie cu ajutorul capcanelor destinate special dăunătorilor. La Agroland găsești o gamă variată de insecticide cu efect imediat. De asemenea, găsești și diferite tipuri de capcane pentru rozătoare.
Pe lângă elementele de bază, precum sol, apă și lumină, reușita unei culturi de legume mai înseamnă atenție din partea ta. Cu puțină grijă acordată în fiecare zi, vei avea în fiecare an roade bogate și gustoase.