15 noiembrie 2017

Ce trebuie să știm despre tăierea pomilor fructiferi

Tăierea pomilor fructiferi din livadă este o lucrare absolut necesară pentru o producție bogată și de calitate. Aceasta lucrare trebuie să fie realizată anual și este de mai multe tipuri, în funcție de obiectivul propus cu toaletarea pomilor fructiferi: tăieri de formare, tăieri pentru rodire sau tăieri pentru regenerare. Lucrările de tăiere vizează aproape toate speciile de pomi fructiferi pe care le avem în livadă: meri, peri, pruni, cireși, vișini, caiși etc.

Lucrările de tăiere la pomii fructiferii vizează scurtarea sau chiar eliminarea unor ramuri. Pentru tăiere recomandăm folosirea de foarfece de grădină, a unui cuțit de grădină sau a unui fierăstrău special. Nu uitați de scară și de echipamentul de protecție pentru lucrările în grădină, mănuși și ochelari de protecție.

Taiere pomi fructiferi
Lucrări de tăiere pentru pomii fructiferi / Foto: www.sarvodayafarms.com

Este importantă tăierea?

Răspnsul simplu, DA. Un prim motiv pentru care această lucrare este necesară este de a facilita lumina. După ce am rărit ramurile, lumina ajunge mult mai rapid la muguri, factor esențial pentru dezvoltarea fructelor și o producție bogată.
Tot prin lucrările de tăiere ale pomilor fructiferi evităm apariția unor boli. În plus, planta este ajutată să se regenereze. De asemenea, la fel de important, vom corecta poziția ramurilor și distribuția resurselor în toate zonele.

Perioada ideală pentru tăiere

Specialiștii recomandă ca lucrările de tăiere să fie efectuare primăvara devreme și toamna. Dacătăierile sunt efectuate prea repede, riscăm chiar să compromitem producția, întrucât pomii fructiferi vor deveni vulnerabili.

În funcție de specificul fiecărei livezi și de perioada de dezvoltare a pomilor, lucrările de tăiere sunt de mai multe feluri și deservesc diferite nevoi. În continuare, vă oferim o listă tipurile de tăiere pentru pomii fructiferi.

1. Tăierile de formare. Se execută pentru a corecta coroana pomilor, urmărind astfel facilitarea unei surse mai bogate de lumină. Cele mai cunoscute forme de coroană sunt:

  • Piramida etajată (specifică pentru măr, păr, gutui, prun, cireș, vișin). Predominante pentru această formă sunt un trunchi de până la un metru, o înălțime maximă de trei metri și o coroană cu un singur etaj.
  • Vas ameliorat (specifică pentru piersic, cais). Trunchiul de 60 centimetri, înălțimea de maximum trei metri și coroana cu un singur etaj sunt caracteristice pentru această formă.
  • Fas tufă. Această formă este specifică pentru speciile de măr și păr altoite pe portaltoi de vigoare medie. Coroana este compusă din aproximativ 15 ramuri dispuse în jurul axului la aproximativ 30 centimetri, conduse în poziție oblică.
  • Fas subțire. Această forma are scheletul format din axul pomului și aproximativ cinci ramuri la bază. Recomandăm ca această formă de coroană să fie utilizată pentru speciile de măr și păr altoite pe portaltoi de vigoare mică sau medie.
  • Gard belgian. Această formă este specifică pentru soiurile mici de măr și păr. Pentru această formă sunt caracteristice două șerpante la 45 de grade, orientate pe direcția rândului;
  • Lepage. Este recomandată pentru soiurile de vigoare mică de măr și păr. Tulpina este arcuită pe direcția rândului în momentul în care ajunge la 1,5 metri – 2 metri. Ramura din zona cea mai înaltă a curburi se arcuiește în direcția opusă, când ajunge, de asemenea, la 1,5 metri – 2 metri;
  • Palmetă etajată cu brațe oblice. Este recomandată pentru specii de măr, gutui, prun, vișin, cais, păr aloite pe portaltoi de vigoare medie. Axul susține cam cinci perechi de șerpante, la distanțe de 50 centrimetri – un metru, orientate pe direcția rândului și înclinate la 60 de grade pe verticală;
  • Palmeta etajată cu brațe orizontale. Este ideală pentru soiurile medii de măr, păr, vișin, gutui altoite pe portaltoi. Axul susține cam patru perechi de șerpante la distanță de 60-70 centimetri, orientate pe direcția rândului, în poziție orizontală.
Lepage
Formă Lepage / Foto: www.wikipedia.org

2. Tăieri de rodire

Spuneam la începutul articolului că lucrările de tăiere sunt absolut necesare pentru o cultură bogată. La acest tip de tăiere, putem efectua următoarele lucrări specifice:

  • Tăieri de întreținere. Este recomandat să înlăturăm anual ramurile care atârnă la bază coroanei, să scurtăm șerpantele și să eliminăm ramurile de la partea superioare a coroanei, care au poziția verticală;
  • Tăieri de fructificare. La acest tip de tăiere trebuie să ținem cont de specificul soiurilor de pomi fructiferi din livadă. Vom detalia acest subiect într-un articol ulterior.

3. Tăieri de regenerare

Îndepărtăm ramurile bătrâne pentru a asigura că resursele naturale ajung la ramurile tinere și productive.

4. Tăieri de corectare

Prin intermediul acestui tip de tăiere, trebuie să îndepărtăm ramurile fără muguri precum și celelalte ramuri că consumă ineficient resursele (uscate, subțiri).

În finalul articolului, vă propunem un top al greșelilor pe care trebuie să le evitați când vine vorba de lucrări de tăieri pentru pomii fructiferi.

  1. Tăierea extremă, fie care este vorba de tăiere excesivă sau insuficientă
  2. Tăierea pe timp de iarnă. Aminteam că lucrările trebuie efectuate primăvara devreme sau toamna. Lucrările de tăiere trebuie să fie realizate în condiții meteo optime
  3. Tăierea cu instrumente de proastă calitate. Evitați să folosiți foarfece de grădină cu lamele tocite. De asemenea, nu uitați că pomii fructiferi pot deveni sensibili, iar recomandarea este ca instrumentele să fie sterilizate înainte de utilizare.

Sperăm că sunt utile informațiile de mai sus. Până la următorul articol, vă urăm spor la lucru!

Ce trebuie să știm despre tăierea pomilor fructiferi

Tăierea pomilor fructiferi din livadă este o lucrare absolut necesară pentru o producție bogată și de calitate. Aceasta lucrare trebuie să fie realizată anual și este de mai multe tipuri, în funcție de obiectivul propus cu toaletarea pomilor fructiferi: tăieri de formare, tăieri pentru rodire sau tăieri pentru regenerare. Lucrările de tăiere vizează aproape toate speciile de pomi fructiferi pe care le avem în livadă: meri, peri, pruni, cireși, vișini, caiși etc.

Lucrările de tăiere la pomii fructiferii vizează scurtarea sau chiar eliminarea unor ramuri. Pentru tăiere recomandăm folosirea de foarfece de grădină, a unui cuțit de grădină sau a unui fierăstrău special. Nu uitați de scară și de echipamentul de protecție pentru lucrările în grădină, mănuși și ochelari de protecție.

Taiere pomi fructiferi
Lucrări de tăiere pentru pomii fructiferi / Foto: www.sarvodayafarms.com

Este importantă tăierea?

Răspnsul simplu, DA. Un prim motiv pentru care această lucrare este necesară este de a facilita lumina. După ce am rărit ramurile, lumina ajunge mult mai rapid la muguri, factor esențial pentru dezvoltarea fructelor și o producție bogată.
Tot prin lucrările de tăiere ale pomilor fructiferi evităm apariția unor boli. În plus, planta este ajutată să se regenereze. De asemenea, la fel de important, vom corecta poziția ramurilor și distribuția resurselor în toate zonele.

Perioada ideală pentru tăiere

Specialiștii recomandă ca lucrările de tăiere să fie efectuare primăvara devreme și toamna. Dacătăierile sunt efectuate prea repede, riscăm chiar să compromitem producția, întrucât pomii fructiferi vor deveni vulnerabili.

În funcție de specificul fiecărei livezi și de perioada de dezvoltare a pomilor, lucrările de tăiere sunt de mai multe feluri și deservesc diferite nevoi. În continuare, vă oferim o listă tipurile de tăiere pentru pomii fructiferi.

1. Tăierile de formare. Se execută pentru a corecta coroana pomilor, urmărind astfel facilitarea unei surse mai bogate de lumină. Cele mai cunoscute forme de coroană sunt:

  • Piramida etajată (specifică pentru măr, păr, gutui, prun, cireș, vișin). Predominante pentru această formă sunt un trunchi de până la un metru, o înălțime maximă de trei metri și o coroană cu un singur etaj.
  • Vas ameliorat (specifică pentru piersic, cais). Trunchiul de 60 centimetri, înălțimea de maximum trei metri și coroana cu un singur etaj sunt caracteristice pentru această formă.
  • Fas tufă. Această formă este specifică pentru speciile de măr și păr altoite pe portaltoi de vigoare medie. Coroana este compusă din aproximativ 15 ramuri dispuse în jurul axului la aproximativ 30 centimetri, conduse în poziție oblică.
  • Fas subțire. Această forma are scheletul format din axul pomului și aproximativ cinci ramuri la bază. Recomandăm ca această formă de coroană să fie utilizată pentru speciile de măr și păr altoite pe portaltoi de vigoare mică sau medie.
  • Gard belgian. Această formă este specifică pentru soiurile mici de măr și păr. Pentru această formă sunt caracteristice două șerpante la 45 de grade, orientate pe direcția rândului;
  • Lepage. Este recomandată pentru soiurile de vigoare mică de măr și păr. Tulpina este arcuită pe direcția rândului în momentul în care ajunge la 1,5 metri – 2 metri. Ramura din zona cea mai înaltă a curburi se arcuiește în direcția opusă, când ajunge, de asemenea, la 1,5 metri – 2 metri;
  • Palmetă etajată cu brațe oblice. Este recomandată pentru specii de măr, gutui, prun, vișin, cais, păr aloite pe portaltoi de vigoare medie. Axul susține cam cinci perechi de șerpante, la distanțe de 50 centrimetri – un metru, orientate pe direcția rândului și înclinate la 60 de grade pe verticală;
  • Palmeta etajată cu brațe orizontale. Este ideală pentru soiurile medii de măr, păr, vișin, gutui altoite pe portaltoi. Axul susține cam patru perechi de șerpante la distanță de 60-70 centimetri, orientate pe direcția rândului, în poziție orizontală.
Lepage
Formă Lepage / Foto: www.wikipedia.org

2. Tăieri de rodire

Spuneam la începutul articolului că lucrările de tăiere sunt absolut necesare pentru o cultură bogată. La acest tip de tăiere, putem efectua următoarele lucrări specifice:

  • Tăieri de întreținere. Este recomandat să înlăturăm anual ramurile care atârnă la bază coroanei, să scurtăm șerpantele și să eliminăm ramurile de la partea superioare a coroanei, care au poziția verticală;
  • Tăieri de fructificare. La acest tip de tăiere trebuie să ținem cont de specificul soiurilor de pomi fructiferi din livadă. Vom detalia acest subiect într-un articol ulterior.

3. Tăieri de regenerare

Îndepărtăm ramurile bătrâne pentru a asigura că resursele naturale ajung la ramurile tinere și productive.

4. Tăieri de corectare

Prin intermediul acestui tip de tăiere, trebuie să îndepărtăm ramurile fără muguri precum și celelalte ramuri că consumă ineficient resursele (uscate, subțiri).

În finalul articolului, vă propunem un top al greșelilor pe care trebuie să le evitați când vine vorba de lucrări de tăieri pentru pomii fructiferi.

  1. Tăierea extremă, fie care este vorba de tăiere excesivă sau insuficientă
  2. Tăierea pe timp de iarnă. Aminteam că lucrările trebuie efectuate primăvara devreme sau toamna. Lucrările de tăiere trebuie să fie realizate în condiții meteo optime
  3. Tăierea cu instrumente de proastă calitate. Evitați să folosiți foarfece de grădină cu lamele tocite. De asemenea, nu uitați că pomii fructiferi pot deveni sensibili, iar recomandarea este ca instrumentele să fie sterilizate înainte de utilizare.

Sperăm că sunt utile informațiile de mai sus. Până la următorul articol, vă urăm spor la lucru!