17 iunie 2020

Cele mai frecvente boli ale puilor de curcă

Unul dintre cele mai importante aspecte, atunci când vine vorba despre creșterea păsărilor de curte, este menținerea stării de sănătate. Sunt situații în care păsările se pot îmbolnăvi din diverse motive. Cu cât recunoaștem simptomele mai repede, cu atât putem preveni apariția bolilor la puii de curcă și chiar pierderi din efectiv.

curcani Agroland

Vrei și tu curcani mari și sănătoși, cu alură viguroasă? Atunci trebuie să fii mereu la sănătatea puilor de curcă încă din ziua achiziției. Sunt boli care pot apărea pe perioada de creștere și dezvoltare. Puii de curcă pot suferi din cauza bolilor bacteriene, virale sau din cauza paraziților interni. Mai jos ai cele mai importante boli care pot afecta boala păsărilor tale, simtome și soluții de prevenire.

Vaccinuri recomandate:
Puii de curca se pot vaccina preventiv de la 9-10 zile contra Pseudopestei și între zilele 12 – 14 contra Bursitei infecțioase. După 60 de zile se vaccinează contra Difterovariolei.

Cele mai periculoase boli ale curcilor:

1. Himostaza – boala capului negru
2. Coccidioza
3. Microplasmoza respiratorie
4. Difeterovariola – erupții cutanate
5. Capillaria – vierme intestinal
6. Diareea la curci

1. Histomonoza – boala capului negru

Histomonoza sau boala capului negru este un parazit care afectează tubul digestiv, precum și glandele anexe la puii de curcă. Boala capului negru este considerată o boală infecțioasă, deoarece se răspândește rapid și poate afecta un număr mare de păsări. Aceasta se declanșează la puii de curcă cu vârsta de 2-3 luni.

Semne ale bolii:

  • Depresie
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Dezvoltare precară
  • Diaree de culoare galbenă ca sulful și urât mirositoare
  • Slăbire exagerată
  • Culoarea cenușiu-albăstruie a carunculilor la curcani și bărbițelor la găină
  • Sânge în fecale (pui de găină)

Infectarea puilor de curcă se face în principal din cauza răspândirii ouălor viermilor de histomone prin fecale de către găinile adulte. Contaminarea cu histomonoză la curci este în strânsă legătură cu coabitarea găinilor și puilor în același adăpost. De asemenea, alte modalități de infestare o reprezintă prin ingerarea ouălor parazitului odată cu apa și hrana, dar și prin consumarea râmelor infestate.

Apariția acestei boli este favorizată mai ales de introducerea puilor în adăposturi nedezinfectate în care au fost ținute păsări adulte infectate. Focarele apar de obicei primăvara și vara. Pentru prevenirea bolii administrează în apa de băut Herbatop Trico Plus, adjuvant în profilaxia și tratamentul histomonozei, bogat în extracte de plante medicinale.

2. Coccidioza – diaree severă cu sânge

Coccidioza este o boală intestinală provocată de un parazit ce atacă multe tipuri de păsări printre care și puii de curcă. Afectează peretele intestinal al puilor de curcă în momentul în care apare în tractul digestiv. Diareea este manifestarea principală, care la început este de aspect apos, mucos, uneori de culoare verzuie, iar mai târziu pot să apară urme de sânge.

Simptome:

  • Apetit slab sau fără poftă de mâncare
  • Diaree cu urme de sânge
  • Lipsa de mobilitate, somnolență
  • Modificarea penajului

Coccidioza poate duce la o dezvoltare precară și chiar la deces. Curcanii se vor infecta din dejecții și din cauza așternutului murdar. Pe măsură ce devin expuși la coccidioză, curcanii vor dezvolta imunitate împotriva acesteia, chiar dacă au sau nu semne clinice. Păsările care intră în contact cu propriile excremente pentru prima dată, cum ar fi păsările de curte cu vârsta între 2 săptămâni și 2 luni, nu au imunitate și, ca atare, sunt vulnerabile.
Se recomandă administrarea în apa de băut HerbaTop Cocci-Plus: 4-5 mililitri la un litru de apă, timp de 7-10 zile. Tratamenul va fi repetat lunar.

3. Micoplasmoza respiratorie

Este o boală respiratorie cronică, contagioasă, care se caracterizează printr-o inflamație severă a ochiului și a foselor nazale, apar umflături și roșeață, respirație zgomotoasă, strănuturi frecvente, lipsa poftei de mâncare, slăbire avansată. Infecția poate fi însotiță și de o puternică slăbire a picioarelor și o umflare a articulațiilor.

Simptome:

  • Șchiopături
  • Articulații umflate
  • Strănut, horcăituri
  • Sinusuri umflate

Incubaţia micoplasmei, în cazul contaminării pe cale respiratorie, variază de la 2 la 14 zile la puii de curcă. Primele semne ale bolii fiind scăderea apetitului, tulburări respiratorii, urmate de întârzierea în dezvoltare. Cel mai sensibil este tineretul între 4-8 luni. Contaminarea se face prin secrețiile nazale și excremente, prin apă sau furaje contaminate.

Micoplasmoza respiratorie apare adesea în asociere cu Escherichioza, bronșită infecțioasă și boala Newcastle. Mortalitatea printre pui ajunge la 10-25%, iar la păsările adulte  4-6%.

4. Difeterovariola – erupții cutanate la nivelul capului

Este o boala virală care afectează sistemul imunitar al păsărilor, inclusiv găini și curci. Difterovariola este o boală de natură virală și se manifestă prin apariția de noduli sau erupții variolice pe piele și mucoase. Principala sursă de infecție sunt păsările bolnave din gospodărie sau păsările sălbatice care ajung să se adăpostească sau să se hrănească alături de cele domenstice, și răspândesc în jur virusul prin diferite secreții și dejecții. În sezonul cald și țânțarii pot transmite virusul. Păsările hrănite necorespunzător, crescute în adăposturi precare, sunt cele mai afectate de boală.

Simptome:

  • Apetit slab sau fără poftă de mâncare
  • Respirație greoaie și diaree
  • Lipsa de mobilitate
  • Boala debutează prin rino – conjuctivită
  • Urmează apariția nodulilor pe cap și cap – în forma cutanată
  • Apar nodulii la nivelul mucoasei bucale, nazale, sinusuri sau ocular

Preventiv se poate administra puilor de curcă, Jolomix, un complex multivitaminic îmbogățit cu aminoacizi. Întărește sistemul imunitar și crește performanțele, oferind păsărilor aportul necesar de vitamine și aminoacizi.

Alimentație echilibrată a păsărilor alături de igiena adăposturilor prin dezinfecții periodice sunt esențiale pentru prevenție. Folosește Procid Forte pentru dezinfecția adăpostului. Pentru vaccinare, contactează medicul veterinar. În perioada când se face vaccinarea este recomandat să se folosească vitaminoterapia pentru prevenirea stresului de vaccinare.

5. Capillaria – virmele intestinal

Există două grupe de viermi care afectează curcanii: viermii care trăiesc în traheea păsării și provoacă gâfâituri (extrem de rari) și viermi intestinali. Există trei specii de viermi intestinali: Capillaria, Ascaridia și Heterakis. Capillaria este cel mai mic dintre acești viermi. Are până la 2,5 cm lungime și poate trăi în orice parte a tractului digestiv. Acești viermi sunt cei mai dăunători dintre viermii intestinali.

Simptome:

  • Pierderea în greutate
  • Slăbiciune, stare de apatie
  • Scade producția de ouă la curci
  • Diaree de intensitate medie

Numărul de ouă de viermi din depunerile fecale este cel mai bun mod de a detecta infestarea cu viermi în comunitatea păsăsrilor de curte, mai ales a curcanilor. Fecalele se pot examina periodic, astfel se evită deparazitarea periodică obligatorie.

Fie se vor face cure periodice se deparazitare internă cu ajutorul unui antiparazitar intern, Herbatop, la fiecare 10 săptămâni, începând cu aproximativ 2 săptămâni după achiziție. Alternativ, se prelevează probe din excrementele de păsări la fiecare 10 săptămâni pentru a evita deparazitarea inutilă.

Curcile se pot ține îngrădite pentru a evita contaminarea cu ouă de viermi de pe pășune. Nu lăsa niciodată curcanii să se pască cu găinile sau pe pășunea pe care au fost puii, deoarece curcanii sunt extrem de susceptibili la boală și muri ușor.

6. Diareea – cauzele apariției diareei

Diareea la curcani poate fi cauzată de o serie de agenți nocivi, inclusiv bacterii, virusuri și coccidioza. Acești agenți deteriorează peretele intestinal și pot determina o absorbție redusă a nutrienților, ducând la pierderea în greutate și la reducerea cantității de apă absorbită de intestin, rezultând astfel deshidratarea. În funcție de cauză, diareea poate fi contagioasă pentru alte păsări.

Hrana de proasta calitate sau mâncatul excesiv pot duce, de asemenea, la diaree.Apa potabilă murdară poate adăposti o mulțime de bacterii care provoacă diaree. Este esențială folosirea adăpătorilor care păstrează apa curată. Numărul de bacterii acumulează în adăpători, mai ales după ce sunt folosite vitamine sau pe vreme caldă. Aceste bacterii pot declanșa o criză de diaree. Dezinfectarea adăpătorilor trebuie realizată periodic.

Atenție la:

  • Așternutul umed
  • Diaree apoasă
  • Pierdera în greutate
  • Păsări apatice, cocoșate, cu pene ciufulite
  • Sfincter anal lipit

Dacă ești îngrijorat de faptul că curcanii au diaree, ia legătura cu medicul veterinar. Ar trebui realizată o testare pentru a pentru a exclude viermi sau coccidioză. Alternativ, o examinare post-mortem a oricăror păsări decedate sau bolnave poate fi utilizată pentru un diagnostic. Probele de apă pot fi, de asemenea, luate în considerare pentru a te asigura că nu există un nivel ridicat de bacterii în apa potabilă păsărilor. Infecțiile severe pot necesita terapie cu antibiotice.

Prevenirea se realizează prin oferirea furajului hrănitor curat, uscat și în limita termenului de utilizare. Apa potabilă trebuie să fie curată. Păstrează așternutul curat și uscat în orice moment. Folosește aditivii furajeri și probioticele. Îmbunătățirea florei intestinale prin aportul de bacterii bune este de dorit. Puiul de curcă are natural bacteriile intestinale de la mama sa, dar cu sistemele moderne de incubație acest lucru nu este posibil, iar bacteriile timpurii cu care intră în contact o păsărire pot fi tulpini prezente în incubator.

buton Adrese magazine agroland

Cele mai frecvente boli ale puilor de curcă

Unul dintre cele mai importante aspecte, atunci când vine vorba despre creșterea păsărilor de curte, este menținerea stării de sănătate. Sunt situații în care păsările se pot îmbolnăvi din diverse motive. Cu cât recunoaștem simptomele mai repede, cu atât putem preveni apariția bolilor la puii de curcă și chiar pierderi din efectiv.

curcani Agroland

Vrei și tu curcani mari și sănătoși, cu alură viguroasă? Atunci trebuie să fii mereu la sănătatea puilor de curcă încă din ziua achiziției. Sunt boli care pot apărea pe perioada de creștere și dezvoltare. Puii de curcă pot suferi din cauza bolilor bacteriene, virale sau din cauza paraziților interni. Mai jos ai cele mai importante boli care pot afecta boala păsărilor tale, simtome și soluții de prevenire.

Vaccinuri recomandate:
Puii de curca se pot vaccina preventiv de la 9-10 zile contra Pseudopestei și între zilele 12 – 14 contra Bursitei infecțioase. După 60 de zile se vaccinează contra Difterovariolei.

Cele mai periculoase boli ale curcilor:

1. Himostaza – boala capului negru
2. Coccidioza
3. Microplasmoza respiratorie
4. Difeterovariola – erupții cutanate
5. Capillaria – vierme intestinal
6. Diareea la curci

1. Histomonoza – boala capului negru

Histomonoza sau boala capului negru este un parazit care afectează tubul digestiv, precum și glandele anexe la puii de curcă. Boala capului negru este considerată o boală infecțioasă, deoarece se răspândește rapid și poate afecta un număr mare de păsări. Aceasta se declanșează la puii de curcă cu vârsta de 2-3 luni.

Semne ale bolii:

  • Depresie
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Dezvoltare precară
  • Diaree de culoare galbenă ca sulful și urât mirositoare
  • Slăbire exagerată
  • Culoarea cenușiu-albăstruie a carunculilor la curcani și bărbițelor la găină
  • Sânge în fecale (pui de găină)

Infectarea puilor de curcă se face în principal din cauza răspândirii ouălor viermilor de histomone prin fecale de către găinile adulte. Contaminarea cu histomonoză la curci este în strânsă legătură cu coabitarea găinilor și puilor în același adăpost. De asemenea, alte modalități de infestare o reprezintă prin ingerarea ouălor parazitului odată cu apa și hrana, dar și prin consumarea râmelor infestate.

Apariția acestei boli este favorizată mai ales de introducerea puilor în adăposturi nedezinfectate în care au fost ținute păsări adulte infectate. Focarele apar de obicei primăvara și vara. Pentru prevenirea bolii administrează în apa de băut Herbatop Trico Plus, adjuvant în profilaxia și tratamentul histomonozei, bogat în extracte de plante medicinale.

2. Coccidioza – diaree severă cu sânge

Coccidioza este o boală intestinală provocată de un parazit ce atacă multe tipuri de păsări printre care și puii de curcă. Afectează peretele intestinal al puilor de curcă în momentul în care apare în tractul digestiv. Diareea este manifestarea principală, care la început este de aspect apos, mucos, uneori de culoare verzuie, iar mai târziu pot să apară urme de sânge.

Simptome:

  • Apetit slab sau fără poftă de mâncare
  • Diaree cu urme de sânge
  • Lipsa de mobilitate, somnolență
  • Modificarea penajului

Coccidioza poate duce la o dezvoltare precară și chiar la deces. Curcanii se vor infecta din dejecții și din cauza așternutului murdar. Pe măsură ce devin expuși la coccidioză, curcanii vor dezvolta imunitate împotriva acesteia, chiar dacă au sau nu semne clinice. Păsările care intră în contact cu propriile excremente pentru prima dată, cum ar fi păsările de curte cu vârsta între 2 săptămâni și 2 luni, nu au imunitate și, ca atare, sunt vulnerabile.
Se recomandă administrarea în apa de băut HerbaTop Cocci-Plus: 4-5 mililitri la un litru de apă, timp de 7-10 zile. Tratamenul va fi repetat lunar.

3. Micoplasmoza respiratorie

Este o boală respiratorie cronică, contagioasă, care se caracterizează printr-o inflamație severă a ochiului și a foselor nazale, apar umflături și roșeață, respirație zgomotoasă, strănuturi frecvente, lipsa poftei de mâncare, slăbire avansată. Infecția poate fi însotiță și de o puternică slăbire a picioarelor și o umflare a articulațiilor.

Simptome:

  • Șchiopături
  • Articulații umflate
  • Strănut, horcăituri
  • Sinusuri umflate

Incubaţia micoplasmei, în cazul contaminării pe cale respiratorie, variază de la 2 la 14 zile la puii de curcă. Primele semne ale bolii fiind scăderea apetitului, tulburări respiratorii, urmate de întârzierea în dezvoltare. Cel mai sensibil este tineretul între 4-8 luni. Contaminarea se face prin secrețiile nazale și excremente, prin apă sau furaje contaminate.

Micoplasmoza respiratorie apare adesea în asociere cu Escherichioza, bronșită infecțioasă și boala Newcastle. Mortalitatea printre pui ajunge la 10-25%, iar la păsările adulte  4-6%.

4. Difeterovariola – erupții cutanate la nivelul capului

Este o boala virală care afectează sistemul imunitar al păsărilor, inclusiv găini și curci. Difterovariola este o boală de natură virală și se manifestă prin apariția de noduli sau erupții variolice pe piele și mucoase. Principala sursă de infecție sunt păsările bolnave din gospodărie sau păsările sălbatice care ajung să se adăpostească sau să se hrănească alături de cele domenstice, și răspândesc în jur virusul prin diferite secreții și dejecții. În sezonul cald și țânțarii pot transmite virusul. Păsările hrănite necorespunzător, crescute în adăposturi precare, sunt cele mai afectate de boală.

Simptome:

  • Apetit slab sau fără poftă de mâncare
  • Respirație greoaie și diaree
  • Lipsa de mobilitate
  • Boala debutează prin rino – conjuctivită
  • Urmează apariția nodulilor pe cap și cap – în forma cutanată
  • Apar nodulii la nivelul mucoasei bucale, nazale, sinusuri sau ocular

Preventiv se poate administra puilor de curcă, Jolomix, un complex multivitaminic îmbogățit cu aminoacizi. Întărește sistemul imunitar și crește performanțele, oferind păsărilor aportul necesar de vitamine și aminoacizi.

Alimentație echilibrată a păsărilor alături de igiena adăposturilor prin dezinfecții periodice sunt esențiale pentru prevenție. Folosește Procid Forte pentru dezinfecția adăpostului. Pentru vaccinare, contactează medicul veterinar. În perioada când se face vaccinarea este recomandat să se folosească vitaminoterapia pentru prevenirea stresului de vaccinare.

5. Capillaria – virmele intestinal

Există două grupe de viermi care afectează curcanii: viermii care trăiesc în traheea păsării și provoacă gâfâituri (extrem de rari) și viermi intestinali. Există trei specii de viermi intestinali: Capillaria, Ascaridia și Heterakis. Capillaria este cel mai mic dintre acești viermi. Are până la 2,5 cm lungime și poate trăi în orice parte a tractului digestiv. Acești viermi sunt cei mai dăunători dintre viermii intestinali.

Simptome:

  • Pierderea în greutate
  • Slăbiciune, stare de apatie
  • Scade producția de ouă la curci
  • Diaree de intensitate medie

Numărul de ouă de viermi din depunerile fecale este cel mai bun mod de a detecta infestarea cu viermi în comunitatea păsăsrilor de curte, mai ales a curcanilor. Fecalele se pot examina periodic, astfel se evită deparazitarea periodică obligatorie.

Fie se vor face cure periodice se deparazitare internă cu ajutorul unui antiparazitar intern, Herbatop, la fiecare 10 săptămâni, începând cu aproximativ 2 săptămâni după achiziție. Alternativ, se prelevează probe din excrementele de păsări la fiecare 10 săptămâni pentru a evita deparazitarea inutilă.

Curcile se pot ține îngrădite pentru a evita contaminarea cu ouă de viermi de pe pășune. Nu lăsa niciodată curcanii să se pască cu găinile sau pe pășunea pe care au fost puii, deoarece curcanii sunt extrem de susceptibili la boală și muri ușor.

6. Diareea – cauzele apariției diareei

Diareea la curcani poate fi cauzată de o serie de agenți nocivi, inclusiv bacterii, virusuri și coccidioza. Acești agenți deteriorează peretele intestinal și pot determina o absorbție redusă a nutrienților, ducând la pierderea în greutate și la reducerea cantității de apă absorbită de intestin, rezultând astfel deshidratarea. În funcție de cauză, diareea poate fi contagioasă pentru alte păsări.

Hrana de proasta calitate sau mâncatul excesiv pot duce, de asemenea, la diaree.Apa potabilă murdară poate adăposti o mulțime de bacterii care provoacă diaree. Este esențială folosirea adăpătorilor care păstrează apa curată. Numărul de bacterii acumulează în adăpători, mai ales după ce sunt folosite vitamine sau pe vreme caldă. Aceste bacterii pot declanșa o criză de diaree. Dezinfectarea adăpătorilor trebuie realizată periodic.

Atenție la:

  • Așternutul umed
  • Diaree apoasă
  • Pierdera în greutate
  • Păsări apatice, cocoșate, cu pene ciufulite
  • Sfincter anal lipit

Dacă ești îngrijorat de faptul că curcanii au diaree, ia legătura cu medicul veterinar. Ar trebui realizată o testare pentru a pentru a exclude viermi sau coccidioză. Alternativ, o examinare post-mortem a oricăror păsări decedate sau bolnave poate fi utilizată pentru un diagnostic. Probele de apă pot fi, de asemenea, luate în considerare pentru a te asigura că nu există un nivel ridicat de bacterii în apa potabilă păsărilor. Infecțiile severe pot necesita terapie cu antibiotice.

Prevenirea se realizează prin oferirea furajului hrănitor curat, uscat și în limita termenului de utilizare. Apa potabilă trebuie să fie curată. Păstrează așternutul curat și uscat în orice moment. Folosește aditivii furajeri și probioticele. Îmbunătățirea florei intestinale prin aportul de bacterii bune este de dorit. Puiul de curcă are natural bacteriile intestinale de la mama sa, dar cu sistemele moderne de incubație acest lucru nu este posibil, iar bacteriile timpurii cu care intră în contact o păsărire pot fi tulpini prezente în incubator.

buton Adrese magazine agroland