Cele mai frecvente boli la puii de pisică și cum îi îngrijim corect
Un pui de pisică reprezintă un nou membru în familie care are nevoie de atenție și grijă pentru a se putea acomoda noului cămin. Asemenea copiilor, puii de pisică sunt fragili și trebuie hrăniți cu mâncare specifică vârstei lor. Deși este nevoie de multă atenție, vei vedea că un pui de pisică îți va schimba viața într-un mod pozitiv.
De cele mai multe ori, puii nu au probleme de sănătate, există însă anumite boli care apar la micile feline. Iată care sunt cele mai frecvente și cum să le depistezi la timp.
1. Infecțiile respiratorii
Acestea apar destul de des și sunt foarte ușor transmisibile. Simptomele acestei afecțiuni sunt strănutul, tusea, scurgeri nazale, ochi lăcrimoși, letargie și lipsa poftei de mâncare. Deși se pot îmbolnăvi și pisicile adulte, la pui aceste simptome se manifestă mai sever.
2. Acarienii de ureche
Aceștia se mai numesc și paraziți și pot apărea la toate pisicile, indiferent de vârstă. Cele mai predispuse însă, sunt puii. Aceasta se manifestă prin mâncărimea urechilor și scurgerea unei substanțe negre-maronii din urechi. Vei observa de asemenea, că urechiușele se vor inflama atât în interior, cât și la exterior.
3. Paraziții intestinali
Cei mai des întâlniți paraziți sunt viermii tropicali și limbricii. Există însă cazuri când pisicuțele se nasc cu acești paraziți intestinali. Recomandăm ca pe lângă deparazitarea obișnuită, să se verifice, din când în când, și fecalele micuțelor pisicuțe.
4. Puricii
Puricii pe animalele de companie nu este ceva anormal. De obicei, puricii afectează pisicile de orice vârstă, însă puii au cel mai mult de suferit de pe urma lor. Având o talie micuță, acestea pot deveni anemice din cauza pierderii considerabile de sânge. Pe lângă asta, puricii transmit și numeroase boli care pot afecta trupul fragil al pisicuței. Folosește un produs natural pentru deparazitarea pisicuțelor pentru a nu le afecta pielea sensibilă.
5. Diareea
În cele mai multe cazuri, diareea este rezultatul stresului la care este supusă pisicuța. Schimbările majore din viața ei, precum despărțirea de mamă, mutarea într-o nouă casă sunt foarte stresante pentru micuțele feline care abia și-au început viața. De asemenea, schimbarea dietei poate provoca diaree și apariția viermilor intestinali. Petrece mai mult timp cu pisicuța, mângâie-o des pentru a simți afecțiunea mamei.
Bolile prezentate sunt cele care apar cel mai frecvent la pisicuțe și este foarte important să le tratăm cu seriozitate, chiar dacă aparent nu par periculoase.