Clematis -plantarea, tăierea și îngrijirea arbustului ornamental
Arbustul ornamental Clematis este foarte întâlnit în amenajarea grădinilor și curților. Când alegeți locul de plantare luați în considerare că majoritatea clematitelor erbacee cresc până la 75 cm și 1,5 m înălțime. Însă marea majoritate ating în jur de 3 m înălțime, însă pot ajunge până la 10 m înălțime.
Este un arbust potrivit pentru acoperirea peretelui casei sau pentru a crește la baza unui arbore. Clematis poate fi crescut și în ghivece mari.
Plantarea arbustului ornamental Clematis
Clematis preferă locurile însorite sau parțial umbrite. Înflorește vara timpuriu, dar și toamna. Unii arbori înfloresc pe perioadă lungă din an, alții fac flori mari, dar perioada de înflorire e scurtă, depinde de soi. Alegeți un loc spațios, pentru că va crește destul de mult în înălțime. Țineți cont de faptul că va trebui tăiată periodic.
Unele plante, inclusiv soiurile veșnic verzi, cu flori de iarnă și de primăvară, au nevoie de un loc adăpostit, deoarece nu sunt la fel de rezistente. Clematitele cățărătoare au nevoie de susținere pentru tulpini dar și un loc mai umbros și puțin mai umed.
Pentru a permite creșterea corectă a Clematitei asigurați-vă că plasa sau spalierul este situat la cel puțin 2,5 cm de perete. Acest lucru se realizează cel mai ușor prin atașarea plasei sau spalierului pe șipci cu adâncimea de 2,5 cm la fiecare capăt.
Când plantezi Clematis?
Cel mai bun moment pentru a planta Clematis este primăvara în perioada martie aprilie, pentru că solul cald și umed ajută la o bună stabilire a rădăcinilor. Poate fi plantată și în luna octombrie. Dacă cumpărați o plantă crescută în container în timpul verii, plantați-o cât mai curând posibil și udați-o în mod regulat. Atenție, și prea multă apă poate fi periculoasă pentru Clematis, pentru că rădăcinile se pot îneca.
La achiziția puietului, rădăcinile ar trebui să fie suficient de dezvoltate pentru a fi vizibile prin găurile de la baza vasului. Plantele bine dezvoltate se vor dezvolta și vor înflori mai repede. Se recomandă folosirea la plantare a biostimulatorului Kinactiv Root 10 ml/ 5 l apă, care poate fi achiziționat în magazinele Agroland.
Aveți grijă cum transportați planta acasă, deoarece clematitele au tulpini destul de fragile.
Plantarea propriu-zisă a Clematis
Clematitele cresc cel mai bine în sol fertil, umed, dar bine drenat. Solurilor nisipoase sau grele li se va adăuga materie organică, cum ar fi mraniță sau gunoi de grajd bine descompus.
- Soiuri hibride cu flori mari, care înfloresc vara, se plantează la 5-7,5 cm adâncime. Acest lucru încurajează lăstarii noi să se ramifice puternic.
- Soiurile cu înflorire de iarna și primăvara, inclusiv arbuștii veșnic verzi, și clematis erbacee, nu se plantează adânc, ci chiar sub suprafața solului.
Dacă locul de plantare este lângă un perete se păstrează o distanță de aproximativ 30-45 cm, chiar mai mare dacă există jgheaburi pe acoperiș.
Udarea arbustului ornamental
Clematitele se udă regulat în perioadele cu secetă, cel puțin câțiva ani după plantare. După ce s-au stabilizat, nu ar trebui să mai aibă nevoie de udare regulată. Se udă în majoritatea zilelor mai intens între lunile aprilie și octombrie. Solul trebuie să fie umed la aproximativ 30 cm adâncime.
Tăierea la Clematis
În general arbustul ornamental Clematis se va tăia în perioada februarie – prima decadă a lunii martie. La plantare se vor îndepărta doar creșterile prea slabe sau plasate prost, care nu pot fi legate de țărușul de susținere.
- Pentru că Clematitele înfloresc pe lemnul de un an, în fiecare primăvară, în luna februarie cel mai bine, se vor scurta până la 30 de cm de la sol toate ramurile care au înflorit anul trecut. Arbustul va forma noi ramuri purtătoare de flori începând cu luna iunie.
- Clematitele care înfloresc primăvara, vor înflori tot pe lemnul de anul trecut. După prima înflorire, la sfârșitul lunii iunie, tijele înflorite vor fi tăiate. Tăierea se va face înainte de fructificare. Astfel, se va favoriza înflorirea din perioada septembrie-octombrie. Pe timpul iernii vor fi tăiate ramurile care au înflorit la sfârșitul verii. Ramurile foarte încâlcite vor fi tăiate la 30 cm de sol.
Dăunători, boli și tulburări care pot afecta vigoarea Clematitei
- Cele mai importante daune le pot aduce afidele, insectele capside, urechelnițe și melci. Se poate interveni cu insecticide.
- Plantele cultivate în containere pot fi afectate de larvele gărgăriței viței de vie.
- Plantele inundate sunt mai predispuse la mucegai. Se pot aplica fungicide pentru a împiedica îmbolnăvirea arbustului.
- Florile unor soiuri cu înflorire timpurie pot fi estompate din creștere dacă sunt expuse într-un loc prea luminos.
- Boala fungică poate duce la ofilirea și înnegrirea tulpinilor soiurilor hibride cu flori mari.
- Ofilirea pe alte tipuri de clematide, este cel mai probabil din cauza mediului sau a solului sărac în nutrienți.
- Melcii pot deteriora planta consumând tulpinile în căutarea de frunziș nou. Poți interveni prin aplicarea moluscocidelor.