Cum crești producția găinilor ouătoare cu hrana corectă
Vrei să pleci cu coșul plin de ouă, culese cu grijă din cuibarele amenajate în gospodăria proprie, exact așa cum îți amintești că făcea bunica. Ce nu știa bunica este că poți strânge ouă multe în coș în orice anotimp, iar ouăle pot fi mereu mari și frumoase. Îți aducem sfaturi de la crescători, obținute în ultimul deceniu de activitate și relații permanente cu colaboratorii Agroland, despre cum să crești producția găinilor ouătoare.
Achiziția puilor de o zi din rasa de puicuțe ouătoare sau a puicuțelor ouătoare de 16 săptămâni are ca scop obținerea ouălor de calitate în gospodăria proprie. Orice rasă de găini poate produce ouă constant, pe toată perioada anului, dacă se hrănirea corectă. Din comunicarea permanentă cu clienții noștri am primit sistematic aceleași așteptări când vine vorba despre creșterea găinilor pentru ouă:
- Să aibă la discreție ouă în gospodărie.
- Să nu mai fie nevoiți să achiziționeze ouă din surse nesigure.
- Să obțină ouă mari, arătoase, cu coaja de culoare închisă.
- Să aibă ouă pe toată perioada anului.
- Puicuțele să ouă de la vârste fragede.
- Ouatul să fie constant pe toată perioada anului.
Cam acestea sunt, în mare, câteva dintre așteptările clienților. Toate aceste pretenții pot fi îndeplinite de hibrizii comercializați de Agroland dacă se respectă o serie de reguli de creștere a găinilor. În mare măsură regulile se referă la modul de creștere și modul de hrănire. Se pot obține ouă mari, gustoase, înalt calitative, inclusiv pe timp de iarnă. Una dintre condițiile esențiale pentru obținerea acestor performanțe este legată de hrană.
Hrana procesată nu înseamnă chimicale
De foarte multe ori am auzit replica: ”găinile ouă atât de repede sau atât de mult pentru că sunt hrănite cu chimicale”. Există percepția greșită că hrana procesată este neapărat nepotrivită, chiar dăunătoare, iar de multe ori se pune semnul egal între hrana procesată și chimicale. Un produs procesat este un produs care a fost prelucrat. Agroland militează pentru hrana naturală, sănătoasă, chiar dacă este procesată.
Furaj pentru găini ouătoare – Agroland BIO | găinile ouătoare cu vârsta mai mare de 16 de săptămâni |
Tip de produs: | furaj |
Utilizare: | se administrează ca atare |
Compoziţie: | 88,43% ingrediente de origine agricolă, 100% provenite din agricultură ecologică |
Procesarea cerealelor sau a nutrețului înseamnă transformarea lui într-un produs de calitate superioară și durabil. Un furaj sau un concentrat de calitate superioară va asimila într-un singur produs necesarul optim de proteine, grăsimi, energie și fibre care să hrănească eficient păsările din curte. Astfel, organismul găinilor primește exact nutrienții de care are nevoie pentru a fii sănătos și productiv. Din fericire, cercetările zootehnice ne ajută să evoluăm și să obținem rezultate superioare.
Cerințele nutriționale ale găinilor ouătoare
Hrana destinată găinilor sau puicuțelor ouătoare variază în funcție de destinația ouălor. Dacă se dorește obținerea ouălor pentru consum, hrana va fi diferită de cea administrată în cazul în care se dorește obținerea ouălor pentru cloșcă sau clocitoare.
- Pentru obținerea ouălor de incubație hrana trebuie să fie bogată în proteine, vitamine și săruri minerale, astfel puii obținuți vor fi avea vitalitate mărită.
- Pentru obținerea ouălor de consum se ține cont de calitatea și cantitatea nutrețului combinat. La fel de importantă este cantitatea de apă asigurată.
Furaj special realizat pentru găinile de ouă
Greutatea ouălor este influențată de conținutul nutrețului în acid linoleic, proteină, metionină. Pentru a obține dimensiunea normală a ouălor se recomandă că acidul linoleic să fie în proporție de aproximativ 1%. Apare întrebarea firească, de unde știe gospodarul de rând ce este acidul linoleic și de unde se procură acesta. Răspunsul este simplu, gospodarul de rând nu trebuie să fie nici cercetător și nici medic veterinar, trebuie doar să aibă acces la produsele superioare, special realizate pentru producția de ouă.
Concentratul Viva se administrează la: | găinile ouătoare cu vârsta mai mare de 20 de săptămâni |
Tip de produs: | furaj concentrat |
Utilizare: | se administrează în amestec cu uruiala |
Compoziţie: | Proteină – 17,80 %; Energie – 6,78 MJ/ kg; Coccidiostatic – Absent |
O pungă de 5 kg de concentrat pentru găini ouătoare ajută la obținenerea între 20 și 30 kg de hrană completă, prin adăugarea concentratului în uruiala de porumb. Pentru 10 găini, această cantitate asigură hrana pentru 2-3 săptămâni. Furajele și concentratele sunt naturale, nu conțin chimicale, hormoni sau alte ingrediente care nu sunt naturale, cum ar fi făina de oase.
Prepară furajul în gospodărie. Avem pentru tine ingrediente de bună calitate
Pentru gospodarii care au acasă cereale, își prepara singuri uruiala păsărilor, dar știu că furajul simplu nu este suficient pentru producția susținută de ouă, am pregătit un Premix 2% practic și ușor de folosit. Sunt clienți care de multe ori cer o rețetă de preparare a furajelor pentru găinile ouătoare. Fără hrana potrivită și câteva respectarea câtorva reguli esențiale de îngrijire a găinilor în anotimpul rece nu se obțin producții bune.
Dacă ești crescător de păsări de curte, și vrei să investești în găinile tale pentru a obține producție bună de ouă, este important să știi de ce unele substanțe ajută producția de ouă. Îți prezentăm și o rețetă de succes pentru prepararea hranei calitative pentru găinile ouătoare, urmând recomandările specialiștilor din crescătoriile colaboratoare.
Nutrețuri combinate pentru găini ouătoare – ouă de consum | |
Produs | Procent % |
Porumb | 30 |
Grâu | 30 |
Șrot de soia | 23 |
Șrot de floarea soarelui | 5 |
Calciu | 10 |
Premix | 2 |
Total | 100% |
Cercetătorul Leonard Constantin Stafie explică în cartea sa ”Găini ouătoare în sistem free range” importanța ingredientelor din hrana puicuțelor ouătoare. Hrana care are în compoziție porumb, are nivelul acidului linoleic optim. Așadar, mare parte a furajelor pentru găinile ouătoare va conține porumb. Important este și nivelul de grăsimi, care nu trebuie să fie nici prea mare, pentru a se evita sindromul ficatului gras. De aceea, furajarea corectă va conține tărâțe sau făinuri de lucernă, sau se sporesc dozele de vitamine, mai ales din categoria B-urilor.
Deficitul de proteină brută din hrana găinilor va scădea productivitatea, dar și greutatea ouălor. Metionina și lizina influențează mărimea oului, dar și producția de ouă, în același timp crește consumul de nutreț combinat. Atunci când nivelul de grăsimi din hrană crește, va crește și nivelul metioninei. Premixul Agroland conține toți acești aditivi esențiali.
De ce nu ouă găinile?
Am auzit de foarte multe ori această întrebare: de ce nu ouă găinile? Alimentația este cu siguranță prima problemă. Este dovedit faptul că deficitul de proteină brută are ca rezultat scăderea procentului de ouat sau diminuarea mărimii ouălor. Deficitul de apă administrat are ca efect apariția necrozei ovarelor și a nefrozei, implicit scade intensitatea ouatului și reducerea greutății ouălor.
Culoarea gălbenușului este o altă problemă, care pate fi corectată prin adăugarea de beta-caroten în proporție de 10-15 mm/hg de nutreț combinat. Beta-carotenul se obține din alimentație. Porumbul, făina de lucernă și glutenul de porumb se folosesc vara pentru a corecta culoarea gălbenușului pe timp de vară, iar iarna se pot folosi morcovii furajeri și nutrețuri verzi. Coaja moale a oului este rezultatul lipsei de calciu și a sărurilor minerale. Trebuie completat deficitul de calciu, iar în furaje se recomandă administrarea de vitamina C.
De ce nu sunt de ajuns furajele simple în alimentația păsărilor ouătoare?
De multe ori ne întrebăm cum de în ziua de astăzi trebuie să hrănim găinile cu concentrate, când știm bine că bunicii noștri hrăneau găinile cu boabe de porumb, grâu sau uruială, le dădeau drumul prin curte să ciugulească, și cam atât. Însă, în același timp, știm că bunicile noastre strângeau din timp ouă pentru cozonacii de Paști și de Crăciun, pentru că nu aveau la discreție.
Mai știm că pe perioada iernii găinile nu prea făceau ouă, uneori nici vara nu erau așa harnice. În zilele noastre găinile nu mai au atât de mult spațiu de ciugulit sau acces la pășune, iar în aceste situații trebuie ca alimentația lor să fie suplimentată.
Porumbul – este furajul de bază pentru găinile ouătoare.
- Avantaje: Poate fi folosit în proporție de 30% până la 60% în alimentația păsărilor, în funcție de rețeta de furaj folosită. Are nivel energetic deosebit de mare. Este și foarte ușor de digerat, se digeră în proporție de 98%. Are conținut mare de pigmenți, este favorabil pentru culoarea ouălor, dar are lipsuri.
- Dezavantaje: Nu poți hrăni găinile doar cu porumb pentru că este sărac în proteine, săruri de calciu, sodiu și magneziu. Deci, dacă alegi să hrănești găinile doar cu porumb, este posibil ca ouăle să fie mici sau cu coaja moale.
Grâul – recomandat pentru nutrețurile combinate.
- Avantaje: Furaj cu procent ridicat de proteină, de aproximativ 12,5%. Se recomandă folosirea în nutrețuri combinate până la 50%.
- Dezavantaje: Nu are dezavantaje evidente, dar nu este suficient pentru a asigura hrana completă.
Orzul – recomandat pentru furajarea păsărilor în general.
- Avantaje: Boabele conțin albumină și amidon. Poate fi folosit în furajarea păsărilor, complementar. Nivel mai mare de proteină decât porumbul. Nivel ridicat de vitamina B, poate fi folosit în proporție de 50% în alimentația păsărilor.
- Dezavantaje: Are conținut mare de celuloză brută, se digeră greu, de aceea se recomandă a fi folosit ca uruială cernută. Nivel scăzut de săruri minerale și energie. Produce dejecții umede, care afectează calitatea așternutului.
Ovăz – furaj cu multe calități nutriționale.
- Avantaje: Conțin 10% proteină și cantitate mare de aminoacizi. Poate fi integrat în furaje în proporție de 10-15%.
- Dezavantaje: Conținut ridicat de celuloză brută, până la 10%, greu de integrat în nutrețurile combinate.
În zilele noastre, creșterea păsărilor pentru ouă se face ușor, ai toate pârghiile la îndemână. Magazinele Agroland sunt alături de tine cu produse de calitate superioară, de care ai nevoie pentru creșterea păsărilor și a animalelor domestice.