Creșterea bobocilor de gâscă
Deși sunt mai puțin populare decât găinile, gâștele sunt păsări de curte ușor de îngrijit, cresc repede și au o sănătate robustă, fiind foarte rezistente la îmbolnăviri. Creșterea și îngrijirea acestora poate fi mai ușoară decât credeți, fiind o activitate foarte rentabilă și plină de satisfacții.
🏕️Pregătirea adăpostului bobocilor | 🌽Furajarea bobocilor de gâscă | 🚰Hidratarea bobocilor de gâscă | 🐥Densitatea în adăpost | 🧪Aditivi furajeri pentru bobocii de gâscă |
Oricine poate crește aceste păsări minunate în gospodărie. Alături de rață, gâsca este o altă specie care a stârnit interesul clienților Agroland. Hibrizii comercializați în rețeaua Agroland sunt: gâsca obișnuită de carne și gâsca Toulouse. Dacă intenționați să creșteți anul acesta și gâște în gospodărie, ar trebuie să luați în considerare următoarele aspecte importante, pe care le detaliem în cele ce urmează.
Pregătirea adăpostului
Înainte de instalarea bobocilor de gâscă, adăpostul se curăță foarte bine, după care urmează procesul de dezinfecție, care se face prin curățarea și decontaminarea spațiului inclusiv a pereților și tavanului, a instalațiilor de aerisire, a sistemului de adăpare. Așternutul se introduce în adăpost cu o săptămână înainte de a introduce bobocii. Se dezinfectează cu o formulă de aerosoli sau altă soluție decontaminantă.
Numai în condiții de igienă și sănătate perfectă gâștele pot produce ouă și carne cu cele mai bune rezultate. Lipsa igienei și curățeniei sunt premisele apariției bolilor. Înainte de toate, murdăria și umezeala favorizează dezvoltarea virușilor, bacteriilor și gândacilor de tot felul care ataca organismul păsărilor.
🧼 Decontaminarea adăpostului bobocilor de gâscă Se face cu Procid Forte – un produs cu acțiune împotriva bacteriilor, virusurilor, fungilor și algelor. Utilizați 5ml de soluție la 1 litru de apă, iar apoi pulverizați o cantitate de 250-500 ml/m2, cu expunere de 30 minute. |
Așternutul uscat și fără mucegai, este o condiție importantă pentru menținerea stării bune a pufului, penelor și sănătății păsărilor. Acesta trebui să fie izolator termic și un bun absorbant, întrucât bobocii pasionați de apă vor produce multă umezeală în tot adăpostul.
Așternutul se va face din paiele de cereale, rumegușul ușor sau talaj și turbă. Este indicat să se schimbe (completeze) zilnic acest așternut pentru a se evita umezeala și murdăria. Niciodată 𝐍𝐔 folosiți cârpe sau hârtie ca așternut. Acestea mențin umiditatea și sunt un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.
Temperatura
În primele săptămâni de viață, bobocii sunt acoperiți doar de puf, fiind sensibili la frig. De aceea trebuie să li se asigure o temperatură care descrește de la 32°C în prima zi, la 24-25°C în ziua a 14-a. Întregul spațiu de creștere trebuie încălzit în mod corespunzător, fie cu radiator cu gaz, fie cu lampă cu raze infraroșii care să furnizeze căldura necesară. La Agroland găsești becuri de încălzire cu infraroșu la 150 W și 250 W.
Aerisirea
În ceea ce privește aerisirea, în adăpost trebuie să existe suficient oxigen. Dacă conținutul de amoniac este prea mare, apar senzații de înțepături nazale. Puteți aerisi prin ferestre ori guri de aerisire.
Lumina
Programul de lumină este menținut în primele zile la 24 ore, reducându-se apoi la 23 de ore. Bobocii de gâscă ar trebui să stea într-un mediu iluminat și noaptea. Iluminarea din timpul nopții va stimula apetitul păsărilor aflate în proces de creștere și le va oferi și o senzație de liniște.
Furajarea bobocilor de gâscă
În primele săptămâni de viață ale bobocilor de gâscă, crescuți pentru carne, recomandarea Agroland est ca hrănirea să se facă cu furaj granulat NC 1640 sau NC 1153, care administrează la discreţie, puțin umezit.În primele 3 săptămâni bobocii de gâscă cresc mult în volum. Vor consuma aproximativ 2,5 – 2,7 kg furaje/ boboc. Gâștele sunt profitabile datorită volumului mare de carne obținut la maturitate. Greutatea gâștelor la maturitate (6 Iuni) este de 5 kg la femele și de 6-7 kg la masculi.
Apa trebuie neapărat să fie la discreție pentru că bobocii de gâscă beau foarte multă apă, aproximativ 7 – 8 litri/boboc. Cele mai potrivite sunt adăpătorile automate, care previn risipa dar și udarea așternutului. Adăpătorile trebuie să fie amplasate laolaltă cu hrănitorile, pe marginea adăpostului, pe platforme betonate. Furajul recomandat de noi este creat special pentru nevoile de creștere ale bobocilor de gâscă crescuți pentru carne, cu cca. 17-18% proteină brută, 2800 kcal/kg. Dacă au la dispoziţie şi iarbă în primele 3 săptămâni, consumul de furaj granulat se poate reduce cu până la 30%. Pentru o creştere rapidă sunt recomandate furajele granulate.
Furaj Viva Bio NC 1153 | bobocii de gâscă de la 1 zi la 12 săptămâni |
Tip de produs: | furaj complet / nutreţ combinat, se administrează ca atare, la discreţie |
Compoziţie: | Proteină – 15%; Energie – 11,62 MJ/ kg; Coccidiostatic – Absent |
După primele 3 săptămâni cerinţele de furajare se modifică, scade treptat nevoia de proteină necesară procesului de creștere. În perioada 4 – 6 săptămâni, furajul va avea următorii parametri: energie 2800 kcal/kg, proteina brută 11,5 –13 %, iar până la maturizarea completă, furaj va avea următorii parametri: energie 2800 kcal/kg, proteina brută 10,5%. La sfârșitul procesului de maturizare, adică săptămâna 14, dacă sunt hrăniți corect bobocii pot ajunge la 6 – 7 kg, greutatea recomandată pentru sacrificare.În perioada de creştere la boboci se poate administra Gritt (granule de calciu) ca supliment mineral.
Hidratarea bobocilor de gâscă
Gâștele iubesc apa. Asigurați-le apă la discreție, în permanență proaspătă. În funcție de temperatura ambientală, nevoia zilnică de apă a unei gâște în curs de îngrășare însumează în prima săptămână de viață cca. 0.05 l pe zi și se ridică la 0.1 l în următoarele săptămâni, până la cca o jumătate de litru zilnic. Este suficient dacă poate atinge și absorbi apa introducând ciocul 1 cm în adăpătoare.
Densitatea în adăpost
Libertatea de mișcare a gâștelor este importantă, de aceea spațiul în care sunt ținute trebuie să fie încăpător. Acest aspect se stabilește în funcție de vârsta gâștelor. Pe un așternut bun pot fi crescuți în condiții avantajoase 50 de boboci de o zi pe metru pătrat. În timpul creșterii, până la sfârşitul celei de-a treia săptămâni: cca. 15-10 pui / mp. Din cea de-a patra săptămână, până la tăiere, cca 4 gâște/mp.
Aditivi furajeri pentru bobocii de gâscă
Bobocii de gâscă nu necesită o medicamentație specială, recomandându-se doar administrarea de aditivi. Se recomandă folosirea următorilor aditivi furajeri în apa de băut. Aditivii întăresc sistemul imunitar şi cresc performanţele oferind bobocilor de gâscă aportul necesar de vitamine și aminoacizi, asigurând astfel o performanţă optimă de producţie.
• Nutri-Safe (produs natural), rol antibiotic și stimulator de creștere prin îmbunătățirea digestiei. Dozaj: 1 ml produs/ 1 l apă, permanent.
• Jolomix – un amestec de vitamine și aminoacizi pentru dezvoltarea oaselor și a musculaturii. În primele 6 săptămâni de viață, timp de 3-5 zile/ săptămână: 1 ml la 1 l apă. În săptămânile 7-8, se administrează timp de doar 3 zile. Următoarea administrare se face o dată pe lună timp de 5 zile.