Creșterea Curcanilor

Inainte sa achizitionati orice categorie de pui din magazinele Agroland, recomandam respectarea unor cerinte minime legate de tehnologia de crestere a acestora. Aceste cerinte se refera la: Pregatirea adapostului: Dezinfectia incaperii: OBLIGATORIU!

Adapostul trebuie sa fie curat si dezinfectat inainte de sosirea puilor. Dezinfectia adapostului se face folosind produsul Procid Forte cu actiune asupra bacteriilor, virusurilor, fungilor si algelor. Dozaj: 5ml/ l apa folosind o cantitate de 250-500 ml/ mp prin pulverizare cu timp de expunere de 30 de minute.Pregatirea asternutului se face prin asezarea uniforma a paielor sau a talajului de lemn intr-un strat de minim 5-7 cm. NICIODATA SA NU FOLOSITI CARPE SAU HARTIE CA ASTERNUT!!! Mentin umiditatea si sunt mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.Pe asternut se amplaseaza hranitorile si adapatorile care se vor ridica pe masura ce puii cresc, astfel ca ei sa poata consuma apa usor. Inaltimea adapatorilor si hranitorllor va fi reglata astfel ca partea de jos a acestora sa fie la nivelul spatelui puilor.

Caldura –FOARTE IMPORTANT!!:

Deoarece in primele 3 saptamani de viata puii nu au sistem propriu de termoreglare, este necesar ca in special, in aceasta perioada, dar si ulterior sa se respecte valorile optime ale temperaturii ambientale din adapostul puilor.

Caldura se asigura utilizand becuri cu infrarosu Helios,  care sunt unele dintre cele mai bune si cele mai des folosite produse pentru cresterea animalelor. Acestea emit radiații infrarosii cu cea mai eficientă lungime de undă 1,2 – 1,4 m si sunt ideale atat pentru pui de gaina, cat si pentru alte pasari in primele 3 saptamani de viata In prima saptamana de viata, temperatura trebuie sa fie in jurul valorii de 36-38 oC, ea coborand cu cate 2 oC pentru fiecare saptamana de viata. 

Temperatura trebuie obligatoriu sa se masoare la nivelul asternutului cu ajutorul unui termometru de camera.

Puteti regasi valorile optime ale temperaturilor in tabelul de mai jos:

varstatemperatura
1-7 zile36-38oC
8-14 zile34-36oC
15-21 zile32-34oC
22-28 zile30-32oC
29-35 zile28-30oC

Lumina:

Are un rol foarte important in primele 3 saptamani, deoarece in perioada respectiva puii de curca au o acuitate vizuala scazuta. Se recomanda amplasarea surselor de lumina cu infrarosu deasupra hranitorilor si adapatorilor pentru a facilita gasirea lor si consumul hranei.

Durata luminii va fi de 23 de ore in primele 3 saptamani, iar dupa 3 saptamani durata luminii se poate reduce pana la 14 ore pe zi.

Apa:

Se asigura la discretie, fiind permanent proaspata si provenita dintr-o sursa sigura. Pentru a evita deteriorarea asternutului si udarea puilor, va recomandam ca in primele 6 saptamani sa fie folosite adapatori destinate puilor mici. Recomandam de asemenea folosirea aditivilor pentru dezinfectare si stimulare, in apa de baut.

Tratamente – administrare in apa de baut:

 • Novimin Antistress(polivitamine) – pentru un start optim. Dozaj: 0,5 ml/l apa, primele 3 zile, cu repetare la interval de 2 saptamani, timp de 3 zile. SAU produsul
 • JOLOMIX, imbogatit cu microelemente, macroelemente si aminoacizi esentiali, componenti care in mod normal nu se sintetizeaza in organismul pasarilor. Acesti compusi sunt foarte importanti pentru o dezvoltare armonioasa a pasarilor, pentru cresterea rezistentei organsmului la imbolnaviri si pentru refacerea organismului dupa starile toxiemice (aminoacizii esentiali sunt hepatoprotectori). Dozaj: 2ml/l apa timp de 3- 5 zile.
 • Acidifiant Nutrisafe (produs natural) – rol antibiotic si stimulator de crestere prin imbunatatirea digestiei. Dozaj: 1ml/l apa, permanent..

Pentru a preveni cele mai frecventa boli aparute la puii de curca, se recomanda folosirea produsului natural Herba Safe – Entero Pneumo, care contine extracte de plante medicinale (usturoi, cimbrisor, rostopasca, sovarv, cimbru) cu efecte antiseptice, antiinflamatoare, hepatoprotectoare, antihelmintice si antiprotozoare (coccidioza, histomonoza, trihomonoza). Acest produs se administreaza in apa de baut 1-2 ml pentru 1L de apa timp de 7-10 zile. Tratamentul se repeta lunar, iar in afectiunile severe, dozele se pot dubla.

Se gasesc EXCLUSIV in magazinele AGROLAND!

Cele mai frecventa boli aparute la puii de curca sunt:

 • Dupa varsta de 4 saptamani, Histomonoza (boala capului negru);
 • In sezonul cald, Difetrovariola (eruptii cutanate la nivelul capului);
 • In conditii nescorespunzatoare de crestere, Coccidioza (diaree severa cu sange).

Vaccinarea – Contactati medicul veterinar!

In perioada cand se face vaccinarea este bine sa se foloseasca vitaminoterapia pentru prevenirea stresului de vaccinare.

Hrana:

Utilizarea furajelor vandute in magazinele Agroland pentru cresterea curcanilor reprezinta un avantaj datorita urmatoarelor caracteristici ale acestor furaje:

 • materii prime de calitate incorporate in furaje
 • retete performante
 • aminoacizi, vitamine si minerale la nivel optim
 • proteina vegetala usor digerabila
 • extracte naturale din plante
 • crestere rapida si consum specific redus de furaje
 • carne cu gust si savoare intalnite doar la pasarile de curte, fara a avea grasime in exces

Se pot folosi:

FURAJAREA CURCANILORSTARTERCRESTERE ICRESTERE IIFINISARE (natural)
COD furajNC 1610NC 1620NC 1630NC 1640
PERIOADA de furajare0-4 saptamani4-8 saptamani8-12 saptamanipeste 12 saptamani

IMPORTANT!!! Furajele granulate administrate in faza de starter si crestere sunt de culoare rosie, culoare preferata de curcani, iar folosirea lor mareste eficienta furajarii.