Creșterea găinilor în sistem „free range”: pro și contra
Creșterea păsărilor în sistem „free range” poate cauza probleme, dar există soluții rezonabile pentru rezolvarea acestora. Înainte să începeți să creșteți păsări în aer liber, trebuie să țineți cont de câteva aspecte. O mulțime de păsări de tipul „free range” nu este recomandată dacă aveți mulți vecini în imediata apropiere a gospodăriei. Păsările nu vor recunoaște limita proprietății și nu ne putem aștepta de la vecini să își îngrădească terenul pentru a ține păsările noastre la distanță.
AVANTAJE
Faptul că păsările au acces mai mereu la pășune și astfel caută hrană în permanență, diminuează costul pentru hrana și îngrijirea lor. De exemplu, pe timpul verii, jumătate din cantitatea de hrană poate fi acoperită în timp ce găinile patrulează prin curte și împrejurimi.
Găinile crescute în sistem „free range” elimină căpușele, țânțarii și alți dăunători de cultură precum omizi și lăcuste. Insectele sunt savurate de păsări. De asemenea, faptul că scurmă mai mereu prin murdărie ajută la prevenirea eclozării unor ouă de paraziți, prin descoperirea lor și cauzând uscarea la soare sau vânt.
Șerpii nu sunt pe placul găinilor, motiv pentru care prietenele noastre înaripate ne vor avertiza adesea când un șarpe este în apropiere.
DEZAVANTAJE
1. Ajung unde nu ar trebui să ajungă
Evident, creșterea păsărilor în aer liber, cum spuneam și în introducere, poate cauza și probleme. Găinile vor distruge plantele tinere din grădină. Vor sări peste roșii, vor rupe vița de vie, pot să distrugă și castraveții. Soluția este să împrejmuim cu plasă de sârmă grădina, chiar dacă inițial costul poate fi piperat. Soluția aceasta va ține însă la distanță de grădină și iepurii, câinii sau alte animale mai mici.
2. Pericolul prădătorilor este mai ridicat
Găinile crescute în aer liber devin mult mai ușor ținta prădătorilor. Șoarecii, dihorii, vulpile, șerpii sau păsările prădătoare sunt cu ochii pe găini, iar din această cauză este important să știm cum să le protejăm de prădători. În primul rând, pentru a preveni prădătorii cu patru picioare, este recomandată prezența în gospodărie a unui câine de pază. Acesta va fi stăpânul curții și împrejurimilor.
Citiți și: Sfaturi utile pentru a ne proteja păsările de prădători
3. Pierderea ouălor
Pe lista problemelor este și diminuarea volumului de ouă pe care le colectăm. Găinile care cresc în aer liber nu vor folosi de regulă cuibarele. Ele preferă locuri greu accesibile pentru noi în care să depună ouăle. Soluția este să le ținem în adăpost până la prânz, pentru a le forța să depună ouăle acolo unde ne dorim noi. Oricum, este bine să inspectați împrejurimile pentru a depista cuibarele improvizate de prietenele înaripate.
4. Găinile sapă după pericole
Este improtant să știți că orice element nociv, cum ar fi pesticidele, nu trebuie să fie aproape de păsări. Găinile se vor hrăni cu lucruri la care alte animale nici nu visează, astfel că fiți vigilenți. Nu le permiteți păsărilor să scormonească în gunoi.
O mulțume de păsări care defilează în jurul gospodăriei este una dintre imaginile reprezentative pentru viața la țară. Problemele care apar în cazul păsărilor crescute în sistem „free range” pot fi gestionate, astfel că ne putem bucura de beneficiile păsărilor mai puțin costisitoare și de mai puține insecte în apropiere.
Ați avut probleme cu păsările crescute în aer liber? Scrieți-ne care sunt principalele provocări.