Creșterea gâștelor pentru producția de ouă
Producția de ouă la gâște prezintă anumite particularități ce trebuie bine cunoscute pentru a putea crea perioade de ouat cât mai lungi. În cele ce urmează vă prezentăm câteva din particularitățile de care trebuie să ținem cont.
- Producția de ouă sezonieră
Caracterul sezonier al producției de ouă este determinat natural de alternanța anotimpurilor. În special de modificările produse de durata zilei, lumină, temperatură și hrană. Lumina ajută la intensificarea dezvoltării și maturizării foliculilor ovarieni ce determină ouatul. Gâștele care nu sunt supuse programului de fotostimulare, încep ouatul în lunile ianuarie-februarie, în funcție de intensitatea luminii naturale. Depunerea ultimelor ouă are loc în cursul lunii mai.
- Caracterul discontinuu al producției de ouă
Pe baza corelației pozitive între perioada de ouat și cea de pauză, se va face un control individual al gâștelor pe o perioada de 7-10 zile pentru a stabili care vor înregistra producții corespunzătoare. Acestea vor fi scoase din loturile familiale.
- Intensitatea ouatului
Producția de ouă la gâște înregistrează 3 perioade majore. Și anume, o perioadă ascendentă de scurt timp, în care procentele de ouat își măresc cantitățile rapid, o perioadă foarte scurtă de vârf a producției și o perioadă descendentă, când valorile scad în mod lent. Acest ritm de producție formează curba de ouat care diferă în funcție de rasă, ciclu și an de producție.
Astfel, la rasele ușoare și semigrele, nivelul maxim de ouat poate atinge 45-50%, iar la rasele grele, procentul maxim ajunge doar până la 30%. Dacă se optează pentru declanșarea ouatului la lumină naturală, intrarea în ouat în primul an este mai tardivă.
- Precocitatea ouatului
Rasele ușoare și semigrele își încep perioada de ouat mai repede față de rasa grea. Astfel, vârsta în care gâștele își încep ouatul este 32-40 săptămâni și cu unele excepții, la 28 de săptămâni. Pe ore, putem spune că, 61% depun ouăle până în ora 8, 24% depun ouăle între orele 8 – 12, iar 15% depun ouăle în a doua parte a zilei, între orele 12 – 18.
Pentru a avea o producție mare de ouă, este importantă declanșarea ouatului prin programe din timp, dar și depistarea acelor gâște care încetează ouatul devreme pentru a putea fi eliminate de la reproducție încă din anul 1 de ouat. Depistarea exemplarelor care își încetează ouatul devreme se face în luna aprilie, imediat ce se observă o scădere a curbei de ouat. Astfel, producția medie va crește în următorii ani deoarece rămân doar femelele cu un ciclu de ouat ridicat.
Agroland comercializează pui de gâscă în toate magazinele din țară. Ține legătura cu magazinul de lângă tine pentru comenzi. Vezi aici lista de magazine.