Creșterea și îngrijirea albinelor pentru începători
Mierea de albine este un aliment consumat din vechi timpuri, fiind foarte apreciată datorită proprietățiilor sale și a gustului delicios. Apicultura este practicată încă de pe vremea egiptenilor, domesticirea albinelor având loc de la începutul civilizației.
Apicultura este practicată cu succes în țara noastră datorită vegetației bogate și a climatului prielnic. Dacă te-ai hotărât să crești și tu albine, trebuie să cunoști câteva concepte de bază pentru a avea un succes garantat.
În articolul următor vom prezenta conceptele de bază și echipamentele de care ai nevoie pentru a te apuca de apicultură.
Tipuri de apicultură
Există 2 tipuri de practici ale apiculturii: staționară și pastorală. Apicultura staționară presupune creșterea albinelor într-un singur loc. În ceea ce privește cea pastorală, aceasta presupune deplasarea stupiilor în diferite locuri pentru a poleniza diverse culturi. Această tehnică presupune atât producția de cantități semnificative de miere, cât și ajutorarea culturilor să se dezvolte.
Stupii pot fi atât pe formă verticală, cât și orizontală. Dacă te decizi să practici apicultura pastorală, stupii verticali sunt soluția cea mai bună pentru a avea un acces mai ușor la miere.
De ce am nevoie?
Principalele lucruri de care ai nevoie sunt o familie de albine și un stup. Pentru o începere rapidă a producției este necesară o familie cu câteva mii de albine și un stup cu 10 rame.
Pe lângă elementele de bază, în creșterea albinelor corespunzătoare vei avea nevoie de următoarele echipamente:
– afumator – acesta se folosește cu scopul de a liniști albinele atunci când faci lucrări în stup
– centrifugă apicolă – acesta se folosește pentru a recolta mierea de pe fagure
– măturător de miere – acesta se folosește pentru a elimina surplusul de apă din miere, dar și pentru depozitare
Din ce este formată o famiie de albine?
După ce încep să se înmulțească, o familie de albine va ajunge să aibă între 30.000 și 50.000 de membrii, precum:
– matca – regina stupului, având ca rol principal înmulțirea stupului. Trăiește până la 5 ani
– trântorii – au rolul de a se împerechea cu matca
– albine lucrătoare – acestea trăiesc aproximativ 30 de zile si pot avea diferite roluri, precum cel de albine casnice, albine doici și albine culegătoare
Cum îngrijm și întreținem stupul?
Îngrijirea corespunzătoare a stupului presupune prima dată urmărirea cu atenție a comportamentului albinelor pe parcursul anului. Albinele au propriile cicluri, iar necunoașterea acestora poate duce la pierderi de efectiv.
Este bine de știut că, albinele sunt insecte foarte curate și nu vor defeca niciodată în stup, iar pe timpul iernii se vor abține în a-și face nevoile. Astfel că, la venirea primăverii, atunci când temperaturile depășesc 8 grade Celsius, acestea ar trebui să iasă din stup pentru zborul de curățire.
Acest zbor de curățire este foarte important pentru sănătatea familiei de albine. Dacă este necesar, îl poți stimula prin administrarea de apă cu zahăr. Tot în această perioadă, trebuie să cureți fundurile stupilor.
Vara albinelor începe, de obicei, odată cu înflorirea salcâmului. În perioada aceasta albinele sunt foarte active, iar tu poți colecta miere, polen și alte produse. În luna mai trebuie să ai grijă însă la perioada de roire.
Roirea este procesul prin care o parte din familie va părăsi stupul devenit aglomerat pentru a-și căuta un loc nou și a-și întemeia o familie nouă. Roirea naturală poate cauza însă pierderi și să afecteze producția de miere. De aceea, este indicat să întârzii acest fenomen până când ești mulțumit de producție și poți asigura roiului un nou stup pentru a-și forma familia.
Factorii care pot stimula instinctul de roire al albinelor sunt:
– stupul neîncăpător
– un număr foarte mare de albine tinere
– exces de lăptișor de matcă
– matcă bătrână
Toamna este perioada în care va trebui să înlocuiești mătcile bătrâne, să schimbi fagurii care au defecte și să reduci spațiul din stup pentru a păstra căldura în perioada care urmează.
În timpul iernii, principala activitate va fi să asculți stupii pentru a verifica starea albinelor.
Printr-o îngrijire corespunzătoare și atentă a stupului poți obține o medie de 40 – 50 kg de miere pe stup într-un singur an. Bineînțeles, cantitatea poate varia în funcție de condițiile meteo din anul respectiv.
La Agroland găsești tot ce îți trebuie pentru a începe să crești albine. Descoperă gama noastră de produse apicole aici.