15 mai 2019

Cresterea strutilor in captivitate – Sfaturi utile

Cresterea strutilor in fermele din Romania este intr-o continua dezvolatare, ca o noua ramura in agricultura.

Comertul cu pene de strut insa are o vechime de cateva secole, datand din civilizatiile primitive. Inca din cele mai indepartate timpuri, penele de strut au fost folosite in scop decorativ. In Egiptul Antic ele reprezentau un simbol al justitiei.

Cresterea strutilor in Europa si implicit in Romania este un succes pentru ca aceste pasari se adapteaza rapid oricarui mediu. Astazi strutul domestic este crescut pentru pielea de foarte buna calitate, carnea fara grasimi (foarte asemanatoare cu carnea de vita atat ca aspect cat si ca gust) si penajul fin. Principalele obiective care vizeaza cresterea strutilor sunt: 60% pentru piele, 15% pentru oua, 14% pentru carne si 11% pentru pene.

Strutii sunt pasari de mari dimensiuni, putand ajunge la inaltimi de pana la 2,3-2,8 m si greutatea de 120-150 kg.

Durata de viata a strutilor este de pana la 60-70 de ani. Varsta la care apare maturitatea sexuala este de 2-3 ani, varsta la care incepe si ouatul.

Carnea:

  • strutul are o carne de culoare rosie, cu continut redus de grasime si colesterol dar cu un procent ridicat de protein. Carnea are calitati gustative mult apreciate de consumatori.

Pielea:

  • poate avea dupa sacrificare la varsta de 12-14 luni, suprafete variind intre 1,2-2 mp, iar durabilitatea si rezistenta acesteia sunt de 4-5 ori mai mari decat ale pielii de bovine. Pielea de strut se foloseste foarte bine la prelucrare in industria incaltamintei si marochinariei fiind cea mai rezistenta piele naturala comercializata.

Penele:

  • sunt folosite pentru confectionarea mastilor de carnaval, a evantaielor, in scopuri decorative, iar pamatufurile din puf de strut sunt excelente pentru stergerea prafului de pe mobila.

Ouale:

  • pot fi folosite atat in alimentatie cat si pentru decoratiuni interioare.

Uleiul de strut:

  • are proprietati terapeutice, fiind folosit in industria cosmetica la prepararea cremelor pentru ingrijirea tenului.

Reproducerea la struti

Pentru a se obtine oua bune pentru incubatie, raportul intre sexe este de un mascul la doua femele. Femela de strut depune cate un ou la doua zile. Dupa un ciclu de ouat , organismul are nevoie de pauza de refacere de cateva zile (3-6 zile) dupa care incepe un nou ciclu de ouat. Perioada de incubatie este de 6 saptamani; femela strut depune oua timp de 45-48 de ani.

Hranirea si ingrijirea strutilor

Fiind pasari rezistente, strutii sunt foarte putin pretentiosi la conditiile de clima si alimentatie. Ei pot rezista chiar si la temperaturi de inghet, dar pentru a putea avea performante este bine sa nu fie expusi la temperaturi scazute, ci sa fie tinuti in adaposturi inchise. Vara se cresc in adaposturi care sa aiba acces la pasuni si pajisti naturale.

Suprafata necesara de pasune pentru un strut este de 200-250 mp, 40-50 struti/ha de pasune.

Pe langa iarba, strutii consuma si cereale si radacinoase cum ar fi: sfecla de zahar, bostanoasele tocate sau morcovul furajer. Boabele de cereale se administreaza nemacinate si se poate administra lucerna verde cosita proaspat si administrata dupa o usoara palire. Se poate oferi de asemenea si fanul corect depozitat, ferit de mucegaiuri. Lucerna imbobocita cu multe frunze si putina tulpina poate constitui pana la 50% din hrana zilnica a strutilor iar porumbul poate fi utilizat in hrana in proportie de 10%.

Pentru asigurarea calciului din oase si formarea cojii oului, trebuie administrate sfaramaturi de scoici, calciu granulat si pietris insolubil care ajuta la triturarea hranei ingerate si la o mai buna digestie. Aceste trei componente nu trebuie sa lipsesca din hrana strutilor.

Apa de baut trebuie asigurata in permanenta proaspata, la discretie, curata, deoarece un strut poate consuma pana la 10 litri de apa /zi.

Daca doriti sa faceti o afacere din cresterea strutilor, tot ceea ce trebuie sa tineti minte sunt urmatoarele avantaje:

  • Strutii NU polueaza atmosfera sau zona in care traiesc.
  • Investitiile sunt limitate in echipamente, constructii, timp si personal.
  • Exista o piata a carnii foarte receptiva si in continua crestere.
  • De asemenea calitatea si aloarea pielii este foarte ridicata.
  • Productia anuala de oua si pui face din strut mult mai profitabila decat oricare alt animal.

Daca vi s-a parut util si interesant acest articol, urmariti-ne in continuare deoarece urmeaza si alte informatii despre struti, si anume: “Specii de struti” si “Ranile si bolile specifice strutilor”.

Puteti accesa magazinul on-line Agroland facand click pe link-ul de mai jos. Aici puteti gasi informatii despre produsele pentru hrana strutilor.

https://shop-agroland.ro/cautare?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_category=all&s=strut&submit_search=

Cresterea strutilor in captivitate – Sfaturi utile

Cresterea strutilor in fermele din Romania este intr-o continua dezvolatare, ca o noua ramura in agricultura.

Comertul cu pene de strut insa are o vechime de cateva secole, datand din civilizatiile primitive. Inca din cele mai indepartate timpuri, penele de strut au fost folosite in scop decorativ. In Egiptul Antic ele reprezentau un simbol al justitiei.

Cresterea strutilor in Europa si implicit in Romania este un succes pentru ca aceste pasari se adapteaza rapid oricarui mediu. Astazi strutul domestic este crescut pentru pielea de foarte buna calitate, carnea fara grasimi (foarte asemanatoare cu carnea de vita atat ca aspect cat si ca gust) si penajul fin. Principalele obiective care vizeaza cresterea strutilor sunt: 60% pentru piele, 15% pentru oua, 14% pentru carne si 11% pentru pene.

Strutii sunt pasari de mari dimensiuni, putand ajunge la inaltimi de pana la 2,3-2,8 m si greutatea de 120-150 kg.

Durata de viata a strutilor este de pana la 60-70 de ani. Varsta la care apare maturitatea sexuala este de 2-3 ani, varsta la care incepe si ouatul.

Carnea:

  • strutul are o carne de culoare rosie, cu continut redus de grasime si colesterol dar cu un procent ridicat de protein. Carnea are calitati gustative mult apreciate de consumatori.

Pielea:

  • poate avea dupa sacrificare la varsta de 12-14 luni, suprafete variind intre 1,2-2 mp, iar durabilitatea si rezistenta acesteia sunt de 4-5 ori mai mari decat ale pielii de bovine. Pielea de strut se foloseste foarte bine la prelucrare in industria incaltamintei si marochinariei fiind cea mai rezistenta piele naturala comercializata.

Penele:

  • sunt folosite pentru confectionarea mastilor de carnaval, a evantaielor, in scopuri decorative, iar pamatufurile din puf de strut sunt excelente pentru stergerea prafului de pe mobila.

Ouale:

  • pot fi folosite atat in alimentatie cat si pentru decoratiuni interioare.

Uleiul de strut:

  • are proprietati terapeutice, fiind folosit in industria cosmetica la prepararea cremelor pentru ingrijirea tenului.

Reproducerea la struti

Pentru a se obtine oua bune pentru incubatie, raportul intre sexe este de un mascul la doua femele. Femela de strut depune cate un ou la doua zile. Dupa un ciclu de ouat , organismul are nevoie de pauza de refacere de cateva zile (3-6 zile) dupa care incepe un nou ciclu de ouat. Perioada de incubatie este de 6 saptamani; femela strut depune oua timp de 45-48 de ani.

Hranirea si ingrijirea strutilor

Fiind pasari rezistente, strutii sunt foarte putin pretentiosi la conditiile de clima si alimentatie. Ei pot rezista chiar si la temperaturi de inghet, dar pentru a putea avea performante este bine sa nu fie expusi la temperaturi scazute, ci sa fie tinuti in adaposturi inchise. Vara se cresc in adaposturi care sa aiba acces la pasuni si pajisti naturale.

Suprafata necesara de pasune pentru un strut este de 200-250 mp, 40-50 struti/ha de pasune.

Pe langa iarba, strutii consuma si cereale si radacinoase cum ar fi: sfecla de zahar, bostanoasele tocate sau morcovul furajer. Boabele de cereale se administreaza nemacinate si se poate administra lucerna verde cosita proaspat si administrata dupa o usoara palire. Se poate oferi de asemenea si fanul corect depozitat, ferit de mucegaiuri. Lucerna imbobocita cu multe frunze si putina tulpina poate constitui pana la 50% din hrana zilnica a strutilor iar porumbul poate fi utilizat in hrana in proportie de 10%.

Pentru asigurarea calciului din oase si formarea cojii oului, trebuie administrate sfaramaturi de scoici, calciu granulat si pietris insolubil care ajuta la triturarea hranei ingerate si la o mai buna digestie. Aceste trei componente nu trebuie sa lipsesca din hrana strutilor.

Apa de baut trebuie asigurata in permanenta proaspata, la discretie, curata, deoarece un strut poate consuma pana la 10 litri de apa /zi.

Daca doriti sa faceti o afacere din cresterea strutilor, tot ceea ce trebuie sa tineti minte sunt urmatoarele avantaje:

  • Strutii NU polueaza atmosfera sau zona in care traiesc.
  • Investitiile sunt limitate in echipamente, constructii, timp si personal.
  • Exista o piata a carnii foarte receptiva si in continua crestere.
  • De asemenea calitatea si aloarea pielii este foarte ridicata.
  • Productia anuala de oua si pui face din strut mult mai profitabila decat oricare alt animal.

Daca vi s-a parut util si interesant acest articol, urmariti-ne in continuare deoarece urmeaza si alte informatii despre struti, si anume: “Specii de struti” si “Ranile si bolile specifice strutilor”.

Puteti accesa magazinul on-line Agroland facand click pe link-ul de mai jos. Aici puteti gasi informatii despre produsele pentru hrana strutilor.

https://shop-agroland.ro/cautare?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_category=all&s=strut&submit_search=