Lucruri pe care nu le știai despre lavandă
Aurul mov al agriculturii, cum mai este denumită lavanda, reprezintă un interes tot mai crescut pentru agricultori. Lavanda este un arbust de talie mică, care nu necesită atenție deosebită când vine vorba de plantare și întreținere. Plantează-l în grădină cu încredere, sunt multe moduri în care te poți folosi de acest arbust decorativ.
Sunt câteva lucruri pe care poate nu le știai despre lavandă, pe care ți le împărtășim mai jos. Lavanda este un arbust care se cultivă din ce în ce mai mult în România. Dacă ai plantat lavandă în curte doar în scop decorativ, dar ai vrea să te folosești mai mult de ea, ai mai jos câteva idei utile.
Conservarea lavandei
- Lavanda poate fi conservată de-a lungul multor luni, daca este ținută într-un loc uscat, departe de lumina directă a soarelui.
- Modul ideal de conservare constă în formarea unor buchetele mici suspendate, permițând astfel florilor să se usuce înainte de a fi depozitate.
- Bunicile noastre confecționau săculeți din bumbac pe care îi umpleau cu flori de lavandă, utilizați mai apoi pentru a parfuma dulapurile cu haine.
Ce trebuie să știi despre lavandă
- Lavanda este cultivată de mii de ani pentru parfumul său deosebit, dar și pentru proprietățile sale calmante și antiseptice.
- Este un arbust cu o floare foarte frumoasă, de diferite culori: albastru, mov, roz, alb. Lavanda este simbolul regiunii Provence din Franța și are parfum mediteranean.
- Este utilizată pentru fabricarea parfumurilor și uleiurilor esențiale.
- Este un arbust care nu necesită o atenție deosebită, doar irigare regulată, în caz de secetă.
- Plantează arbuștii de lavandă în fata tufelor de trandafiri. Lavanda are rezistență la dăunatorii precum afidele și protejează în acest fel trandafirii.
Cum să folosești lavanda în bucătărie?
Lavanda are o aromă versatilă, neașteptată. Poate fi folosită mai ales în alimente dulci, dar și în preparate sărate. Soiurile de lavandă englezești sunt cele mai bune pentru a fi folosite în scop culinar. Se folosesc mugurii, dar și frunzele, proaspeți sau uscați. Se folosește cu moderație, dacă se pune prea mult, gustul poate fi copleșitor în mâncare. Mugurii de lavandă folosiți în rețete trebuie recoltați chiar înainte de a se deschide complet, pentru că atunci uleiurile esențiale sunt cele mai puternice.
Idei de rețete
- Pune câțiva muguri de lavandă uscați într-un borcan cu zahăr pentru a-i da o aromă îmbietoare. Folosește zahărul la copt și la deserturi.
- Taie mugurii proaspeți și adăugă-i într-un aluat de prăjitură sau aluat dulce de patiserie înainte de coacere.
- Adaugă muguri florali în conserve sau compoturi de fructe pentru a le oferi note subtile, ușor picante.
- Presară lavandă proaspătă pe o salată, ca garnitură.
- Utilizează lavanda la ceaiuri, cocktailuri și alte băuturi.
- Mugurii de lavandă sunt perfecți pentru a aroma friptura de miel, pui sau iepure.
- Folosește lavanda uscată într-un amestec cu cimbru și rozmarin, este perfect pentru mâncărurile de vară.
Cum poți folosi uleiul de lavandă
Sunt oameni pasionați de aromoterapie și tratamente naturiste, care nu se dau înapoi din a-și prepara singuri uleiurile esențiale de lavandă, folosind un cazan pentru uleiuri esențiale. Acest produs este disponibil periodic în magazinul nostru online, dar și în magazinele Agroland Mega. Vezi mai jos 5 moduri în care poți folosi uleiurile esențiale de lavandă.
- Aromaterapie și inhalație – uleiul poate fi folosit în lămpile de aromaterapie dar și în difuzoare, vaporizatoare sau pentru inhalații, câte 3-6 picături, pentru tratarea problemelor respiratorii și calmarea sistemului nervos. Este bun în cazul insomniilor și a stărilor de anxietate.
- Băi aromaterapeutice și masaje – 6 picături de ulei de lavandă presărate în apa de baie sau în uleiul de masaj va avea efect calmant, anti-stres, perfect după o zi lungă de muncă.
- Parfumant pentru haine și cameră – săculeții cu lavandă sunt un repelent natural împotriva moliilor. În acelați timp mirosul îmbietor va parfuma dulapurile și sertarele din casă.
- Comprese – durerile de cap, vânătăile, problemele de respirație și inflamațiile pot fi ameliorate cu compresele care conțin și ulei esențial de lavandă.
- Parfum și cremă de corp – mirosul de lavandă se fixează foarte bine pe piele, dar mai ales în păr. Dacă îți place mirosul de lavandă, adaugă-l în crema de corp, aplică-l pe încheietura mâinii sau în spatele urechilor. Vei obține un miros natural, unic și reprezentativ.
Plantarea lavandei
Lavanda poate fi plantată atât primăvara, cât și toamna, pentru a facilita dezvoltarea butașilor pe timp de iarnă și totodată fixarea optimă a rădăcinilor. Avem detalii complete și idei ingenioase pentru plantarea lavandei, care se pot aplica în orice grădină.
- Lavanda se poate planta cu precădere în zonele cu climă temperată, obligatoriu în locuri luminoase.
- Se recomandă plantarea acestui arbust toamna, dar se poate planta și primăvara.
- Rezervați un loc însorit, cu sol bine drenat. Daca aveți sol argilos, adăugați nisip, pentru a ajuta la drenarea acestuia.
- Se întâmplă uneori să observăm că planta moare la câteva săptămâni după plantare. Acest lucru se întâmplă pentru că planta are parte de prea multa umiditate sau solul este mult prea drenat și arbustul nu asimilează suficientă apă.
Înmulțirea lavandei
- Există două modalitați de înmulțire a acestui arbust: prin semințe sau prin butași.
- Înmulțirea prin semințe este un procedeu relativ simplu, dar pentru care trebuie întrunite anumite condiții:
- germinarea semințelor are loc doar la o temperatură cuprinsă între 18 și 22 grade Celsius;
- semințele trebuie acoperite cu un strat subțire de pământ și udate cu regularitate, până la apariția primelor plante.
- Înmulțirea prin butași se poate realiza prin butași ai plantei lemnificați, care se pot culege în aprilie-mai, sau prin butași lemnificați, care se pot obține prin butășirea ramurilor mai mari si care se pot culege în luna august.
Tăierea lavandei
- Tăierea lavandei trebuie făcută obligatoriu pe ramurile verzi, pentru a ajuta la ramificarea arbustiului. Dacă tija pe care urmează să o tăiați este lemnificată, aceasta nu se va mai ramifica.
- La sfârșitul iernii, vârfurile tijelor se taie pentru a-i reda arbustului forma rotunjită. Avem pentru tine un articol complet pentru tăierile lavandei pe parcursul anului.
- După înflorire, tăiați florile, pentru a nu suprasolicita inutil arbustul.
- Florile de lavandă, odată tăiate, constituie o modalitate excelentă de a înmiresma hainele.