Cum hrănim vițeii pentru o dezvoltare sănătoasă
Vițeii au nevoie de o îngrijire atentă pentru a putea ajunge la maturitate sănătoși și viguroși. Dezvoltarea armonioasă a vițeilor depinde în cea mai mare parte de îngrijirea care se acordă după naștere.
Imediat după fătare, se va verifica respirația vițelului, se vor curăța căile respiratorii și se va masa corpul pentru activarea circulației. Ultimul pas, extrem de important este dezinfectarea cordonului ombilical cu iod și hrănirea cu colostru. Curățarea cordonului ombilical se va face la fiecare 12 ore până se va usca complet și nu mai există riscul de infecție.
Din cauza faptului că vițeii se nasc cu o cantitate foarte mică de anticorpi, este necesară administrarea cât mai rapidă de colostru. Indicat ar fi în primele 30 de minute. Colostru trebuie să provină de la vaci sănătoase pentru a nu exista riscul de transmitere a bolilor.
După vârsta de 6 zile, va urma perioada de alăptare, care poate fi naturală, artificială sau mixtă.
Alăptarea naturală este metoda prin care vițeii sug singuri de la vacă. Această metodă este neeconomică, deoarece nu se poate monitoriza cantitatea de lapte consumată de vițel. Aceștia pot consuma fie prea mult lapte, ceea ce produce tulburări digestive, fie prea puțin lapte, nepermițând astfel dezvoltarea normală a acestora. Un alt inconvenient este faptul că vițeii se vor înțărca mult mai greu, iar vaca va da mai puțin lapte pe lactație.
Alăptarea artificială este metoda cea mai economică de creștere a vițeilor. Aceasta se face prin substituirea laptelui de la vacă cu lapte praf. La Agroland găsești înlocuitor de lapte pentru viței cu 70 % produse din lapte cu conținut ridicat de proteină și grasime cu înaltă digestibilitate. Acesta conține 2 probiotice și acidifiant care acționează sinergic pentru buna funcționare a sistemului digestiv al vițeilor. Dozarea se va face după cum urmează: 100 – 150 g/l de apă. Înlocuitorul de lapte va trebui să aibă o temperatură de 38 grade Celsius în momentul administrării.
Pe lângă avantajele economice ce le presupune, alăptarea artificială este și o metodă rațională ce se poate face la bidon sau găleată. După hrănirea vițeilor, gălețile și biberoanele folosite se vor spăla prima dată cu apă rece, după aceea cu apă caldă și sodă, iar la final cu apă fierbinte. Acestea se vor așeza pe raft, cu gura în jos pentru a se scurge.
Alăptarea mixtă este sistemul prin care vițeii sunt hrăniți atât cu lapte integral, cât și cu substituent.. Metoda se va aplica până la înțărcare.
Indiferent de sistemul de alăptare ales, în prima săptămână este esențial ca vițelul să fie hrănit numai cu colostru pentru dezvoltarea sa ulterioară. De la vârsta de 2 săptămâni se poate trece la hrănirea vițeilor cu nutrețuri combinate sau fân de leguminoase. De asemenea, se va oferi apă la discreție. Înțărcarea vițeilor se face deobicei la vârsta de 6 luni.