Cum îngrijim câinii maturi
Câinele îți este alături o perioadă îndelungată din viață. Treceți prin multe împreună, de aceea este important să-i înțelegi cât mai bine nevoile și să-i fi alături în anii lui de aur.
Cum îmbătrânesc câinii
Speranța de viață pentru fiecare câine variază în funcție de rasă, talie și genă. Chiar dacă știi exact vârsta câinelui tău, este mai greu să știi cât de bine și frumos a îmbătrânit. Acest lucru îl poate determina doar medicul veterinar care îi va verifica condiția fizică generală.
Majoritatea câinilor de talie mică și medie încep să prezinte primele semne de îmbătrânire la aproximativ 7 ani, iar cei de talie mare și gigant la 5 ani.
Principalele semne de îmbătrânire sunt:
– blana își pierde din luciu
– articulațiile devin rigide
– pierderea energiei
– creștere în greutate
– aport crescut de apă
– probleme digestive
– pierderea masei musculare
După cum am precizat mai sus, câinii ajung la stadiul de maturitate în funcție de talia lor, însă în majoritatea cazurilor, după vârsta de 7 ani, aceștia se consideră că au trecut la următoarea etapă a vieții.
Un rol important în cât de repede va îmbătrâni câinele tău îl joacă mediul în care trăiește și genetica. Însă și tu ai un impact asupra stării lui de sănătate prin hrana pe care i-o oferi în fiecare zi. Oferindu-i o hrană potrivită nevoilor și vârstei lui, îl vei ajuta să-și păstreze o condiție optimă.
Hrana potrivită pentru câinii maturi
Fiecare câine, indiferent de vârstă, are nevoie să consume aceleași elemente nutritive. Cu înaintarea în vârstă, cantitatea acestor elemente nutritive va diferi pentru a le putea susține sănătatea.
Care sunt elementele de care trebui să ții cont atunci când îi cumperi hrană câinelui tău matur:
– proteine de calitate superioară: proteinele sunt esențiale în dieta câinelui. Acestea ajută la crearea și menținerea unei mase musculare. Este important ca acestea să provină dintr-o sursă animală și nu vegetală
– grăsimi: acestea ajută la menținerea sănătății pielii și a unei blăni lucioase. Procentajul recomandat este de minim 10%, niciodată mai puțin
– fibre: conținutul de fibre este indicat să fie mai mare de 5%. Acestea ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos
– antioxidanți: aceștia ajută și protejează sistemul imunitar de factorii externi
Apetitul câinilor maturi se modifică
Precum oamenii, odată cu vârsta, apetitul câinilor se diminuează. Nemaiavând aceeași energie, apetitul lor scade natural. Dacă observi însă modificări bruște în comportamentul câinelui tău, iar acesta nu mai mănâncă așa mult, este indicat să-l consulte un medic veterinar.
Recomandăm ca aceștia să consume o hrană specială pentru câini maturi care să-l ajute în situațiile specifice vârstei. La Agroland găsești hrană premium specială pentru câinii maturi.
Când hrănim câinii maturi
Având în vedere faptul că patrupezii seniori mănâncă mai rar față de cei tineri, este util să-i împărțiți hrana în 3 mese, dimineața, prânz și seara.
Hrănirea în anumite momente ale zilei îl va ajuta pe câine să-și mențină o greutate ideală, plus de asta, mâncarea va fi mereu proaspătă.
Chiar dacă vârsta indică faptul că patrupedul tău este bătrân, acesta nu trebuie să se simtă așa. Prin oferirea unei diete corespunzătoare vârstei și taliei lui, îl vei ajuta să-și mențină bunăstarea în continuare.