Cum îngrijim caisul
Continuăm seria pomilor fructiferi cu aromatul și savurosul cais. Acest pom datează încă din preistorie, fiind cel mai probabil originar din vestul Chinei și Asiei Centrale. Caisul are o înălțime medie, cu o coroană largă și deasă. Florile pot fi albe sau roz, iar fructul este cărnos acoperit de peri, cu o culoare galben portocalie și sâmbure dur.
Caisele sunt bogate în calciu, magneziu, proteine, dar și în vitaminele A, C, E și P. Acestea pot fi consumate atât în stare proaspătă, cât și în dulcețuri, gemuri, compoturi, sucuri sau caisate și lichioruri.
Solul și temperatura potrivită
Caisul este un pom pretențios la climă și sol. Acesta se dezvoltă armonios în solurile ușoare, nisipoase și bogate în nutrienți. Singura pretenție pe care caisul o are, este nevoia de multă lumină pentru a da roade bogate și fructe aromate. Locul favorabil de plantat este cel ferit de curenți, vânturi reci și brume.
Temperatura care îi priește cel mai bine caisului este mai mare de 12 grade Celsius, iar în perioada de repaus rezistă și până la -26 grade Celsius.
Cum plantăm caisul?
Ca și alte specii de pomi fructiferi, caisul se plantează toamna. Se sapă o groapă cu un diametru de 50 cm și o adâncime de 50 cm, iar pe fundul gropii se așează pietriș cu un rol important în drenajul apei, în cazul solurilor argiloase. Peste rădăcină se va pune un mușuroi mare de pământ pentru a rezista gerului iernii.
Distanța de plantare este de 5-6 m între rânduri și 4-5 m între pomi. Solul se va menține afânat și curat de buruieni.
Întreținerea caisului
Întreținerea caisului începe primăvara, odată cu perioada de înflorire. Procesul de întreținere va începe cu asigurarea necesarului de apă. Irigarea se va face cu mare grijă pentru a evita băltirea care este dăunătoare caisului. Recomandăm 3 udări, și anume: la întărirea sâmburelui, la intrarea fructelor în pârgă și încă una după recoltare.
Un factor important în întreținerea pomului îl reprezintă mulcirea solului. Această acțiune se referă la acoperirea cu iarbă sau alte resturi vegetale cu scopul de a oferi solului toate substanțele necesare dezvoltării pomului.
Fertilizarea se face în funcție de sol. Caisul are mare nevoie de fosfor, azot, calciu și bor. Fertilizarea se va face toamna și primăvara, după înflorire.
Agroland îți oferă 4 tipuri de cais cu fructe gustoase și suculente, toate având rădăcină protejată.
Cais Cegledi Orias
Înflorește de timpuriu, având fructe de mărime mare. Pulpa caisului este tare, suculentă și gust plăcut, fiind potrivită pentru consum în stare proaspătă. Perioada de coacere este la începutul lunii iulie.
Cais Magyar
Perioada de coacere începe de la jumătatea lunii iulie. Fructul este sferic conic, colorat roșu-portocaliu. Se poate consuma atât în stare proaspătă, cât și în stare procesată.
Cais Bergeron
Fructele acestui tip de cais au o greutate de 45 g, acestea fiind de dimensiune mijlocie spre mare. Coaja are culoare galbenă, cu pete roșii pe partea care a stat în lumina soarelui, miezul fiind dulce, cu gust deosebit. Perioada de coacere este după 20 iunie.
Cais Cegledi Bibor
Acest soi este mai puțin rezistent la îngheț. Fructele sunt de culoare portocalie spre roșu aprins. Fructele sunt mari, cu formă sferică alungită, cu o pulpă fibroasă, mediu-tare și suculentă. Perioada de coacere este a doua jumătate a lunii iulie.