Cum îngrijim corect puii de o zi
Îngrijirea puilor de o zi presupune multă atenție pentru a ne asigura că aceștia vor crește sănătoși. În primele săptămâni de viață puiuții trebuie ținuți într-un mediu cald, ferit de curenți și de umezeală.
Adăpostul puilor de o zi trebuie să aibă un strat uniform de paie sau talaj de aproximativ 7 cm. Nu este indicat să folosim cârpe sau hârtie pentru așternutul micuților. Acestea mențin umiditatea și sunt un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și apariția bolilor.
În cele ce urmează îți prezentăm cațiva pași extrem de importanți în îngrijirea adecvată a puilor de o zi.
- Căldura
În lipsa unei cloști, noi trebuie să le asigurăm puiuților un mediu cald pentru a nu muri de frig. Utilizați becuri cu infraroșu Helios, ideale pentru pui de găină, dar și pentru alte păsări. În prima săptămână puii de găină au nevoie de o temperatură de 32 grade Celsius, iar puii de curcă de 38 grade Celsius. După fiecare săptămână de viață coborâți temperatura din adăpost cu 2 grade Celsius.
După 6 săptămâni, puteți îndepărta lampa cu bec din adăpost. Dacă observați că puii stau îngrămădiți unul în altul și piuie, înseamnă că le este frig. Dacă stau însă îndepărtați, cu aripile desfăcute și ciocul deschis, înseamnă că le este prea cald.
Foarte important ca amplasarea sursei de căldură să se facă la o distanță de 20-30 cm față de pui pentru a evita arderea lor sau să le fie prea frig.
- Adăpători și hrănitori
Hrănitoarea potrivită pentru puișori sunt acelea cu griliaj unde aceștia pot ajunge cu ușurință la mâncare. De asemenea, hrănitorile cu griliaj sunt eficiente și împotriva risipei hranei. La Agroland găsești hrănitoare din tablă zincată de 50 cm special concepută pentru ca puii să se hrănească ușor.
Adăpătoarea trebuie să conțină în permanență apă proaspătă. Aceasta se va ridica pe măsură ce puii cresc pentru a facilita consumul de apă. Pentru a învăța micuții cum să se adape, împingeți-i ușor o singură dată cu ciocul în apă, iar ei vor știi data viitoare ce trebuie să facă pentru a-și potoli setea.
- Furajele
Evitați să alegeți furaje pentru argumentul prețului mic. Pe termen lung, hrana ieftină se dovedește a fi scumpă. Puii au nevoie de furaje care conțin o formulă specială pentru fiecare etapă de dezvoltare.
Compoziția furajelor de tip starter joacă un rol deosebit de important în creșterea puilor. Nutrienții prezenți în furaje au impact direct în creșterea și dezvoltarea oaselor și a scheletului. De asemenea, acționează complementar pentru sănătatea și starea de bine a puilor.
Pentru a facilita o creștere sănătoasă din prima zi, vă recomandăm furajele complet starter natural de la VIVA care conțin:
– 20,44 % proteine și 1% calciu pentru dezvoltarea corpului și a scheletului puilor
– aminoacizi pentru dezvoltarea mușchilor, oaselor și a penelor
– fosfor pentru oase puternice
– vitaminele A, D și E pentru creștere și sănătate
- Îngrijirea puilor de o zi
În primele zile de viață, puișorii trebuie monitorizați în fiecare zi. Trebuie acordată o atenție sporită diferitelor semne, precum agitație sau moleșeală. De asemenea, în primele zile de viață, puii pot fi afectați de diferite boli, cum ar fi coccidioza sau pot fi stresați din cauza transportului. Pentru a le menține sănătatea este indicat să le administrăm aditivi în apa de băut.
- Puii pot fi lăsați liberi după 4-5 săptămâni
După vârsta de 4-5 săptămânii, puii pot fi lăsați liberi în curte. Puteți chiar să scoateți din adăpost sistemul de încălzire. Urmăriți însă modul în care aceștia se comportă. Dacă observați că stau înghesuiți înseamnă că mai au nevoie de căldură.
Succesul creșterii puilor începe încă din prima zi, cu îngrijire atentă și hrană specifică.