Cum îngrijim puii de porumbel
Porumbițele încep să depună ouăle la 10-12 zile de la reproducere. Odată ce ouăle au fost depuse, atât femela, cât și masculul le vor cloci. Femelele stau deobicei pe timpul nopții. După 18 zile, dacă ouăle au fost fertile, vor ieși puii. Veți observa că părinții sunt foarte grijulii și nu vor lăsa niciun moment puii singuri în primele 10 zile. În prima zi, puiul va cântări între 12 și 14 gr.
Dacă porumbeii sunt sănătoși și se hrănesc corespunzător, în primele 48 de ore, puii își vor dubla greutatea. De asemenea, având în vedere că atunci când ies din ou, puii sunt acoperiți doar cu puf gălbui, aceștia au nevoie de căldura părinților. Dacă aceștia sunt îndepărtați din cuib chiar și pentru 1 oră, există riscul ca puii să moară de frig. În cele 10 zile de grijă deosebită a părinților, aceștia vor face cu schimbul, la fel ca la clocire. Unul va încălzi puii, iar celălalt o să-i hrănească.
În primele 10 zile, porumbeii își vor hrăni puii cu hrană regurgitată. Astfel, în primele 5 zile puii vor fi hrăniți cu un fel de lapte de gușă, o masă brânzoasă care se formează în buzunarele laterale ale gușii ambilor părinți. După ziua a6-a și până în a10-a, cantitatea de masă lăptoasă va scadea, astfel puii vor începe să fie hrăniți ușor cu hrană solidă. Porumbeii vor ciuguli semințe, vor bea apă pentru a le umezi, după care își vor hrăni puii.
În perioada de creștere, puii de porumbel au nevoie să fie hrăniți des pentru a fi sănătoși și a se dezvolta armonios, dar și pentru ca penele să crească repede. Recomandăm ca în această perioadă să se pună hrană la discreție în adăpost deoarece o singură hrănire pe zi nu este suficientă pentru nevoile nutriționale și energetice ale puilor și părinților. Cerealele Classic – All Round de la Versele – Laga conțin toți nutrienții necesari pentru o dezvoltare sănătoasă.
Abia în cea de-a două săptămână de viață veți vedea că puful va începe să fie înlocui treptat cu pene. Coloritul lor nu va fi întotdeauna similar cu cel al porumbeilor maturi.
Abia după 8 zile, părinții vor începe să-și lase puii singuri în cuib. În acest mod se vor obișnui treptat cu temperatura din adăpost. În timpul nopții, porumbița va continua să încălzească puii, însă pe timpul zilei doar dacă consideră că este necesar.
În ceea ce privește marcarea puilor, aceasta se va face în a4-a zi, cel mai târziu în a7-a zi de când au ieșit din ou. Puii cresc foarte repede, iar dacă inelele nu se pun în primele zile de viață, marcarea lor va fi foarte greu de făcut, dacă nu chiar imposibil. Fiecare pui va avea o fișă proprie pe care se scrie numărul inelului și datele cu privire la proveniență, linia ascendentă și performanțele acesteia. Marcarea se va face cu multă grijă, fără a brusca și a forța intrarea inelului pentru a nu îi fractura oasele.
Perioada totală de împerechere, adică, ouat – clocit – îngrjit două serii de pui poate dura între 90 și 94 de zile.