Cum îngrijim trandafirii în fiecare lună
Un aspect bine-cunoscut de către majoritatea este că vedeta oricărei grădini este superbul trandafir. Indiferent că vorbim de cei teahibrizi, urcători sau pomișor, eleganța și parfumul inconfundabil al acestui rege al florilor nu ar trebui să-ți lipsească din grădină.
Pentru a te bucura la maxim de frumusețea lor, un calendar cu îngrijirea lor lunară este exact ce ai nevoie. Dacă iei în considerare sfaturile noastre, florile tale te vor răsplăti cu petale viu colorate și parfum intens.
Luna mai
Perioada aceasta este ideală pentru a curăța zona de buruienile uscate, precum și de alte resturi vegetale. Tot în această perioadă poți să le oferi plantelor îngrășăminte naturale pentru a le ajuta să se dezvolte armonios.
La Agroland găsești îngrășământ special pentru trandafiri. Raportul nutrițional este bine echilibrat, permițând trandafirilor să crească rapid și să înflorească abundent.
În perioada de înmugurire a trandafirilor își vor face apariția și dăunătorii. Scapă rapid și ușor de ei cu ajutorul tratamentelor fitosanitare. Vezi aici gama noastră de produse fitosanitare.
Luna iunie
Încă de la începutul lunii vei vedea cum tufișurile vor începe să înflorească. Principala activitate va fi irigarea trandafirilor. Este perioada în care trandafirii au nevoie de apă din abundență, aproximativ o găleată și jumătate la o tufă.
De asemenea, monitorizează în permanență starea florilor. În cazul în care observi pânză de păianjen pe frunze sau pete maronii pe tulpini ori mugurii încep să cadă, înseamnă cu tufișurile au fost atacate de dăunători. Aplică rapid tratamentele necesare pentru a le salva.
Luna iulie
În această lună poți continua cu irigarea tufelor în funcție de temperatura de afară. De asemenea, poți să îndepărtezi mugurii estompați.
Tot în luna iulie poți să începi să recoltezi butașii pentru obținerea unor plante sănătoase. Această activitate se recomandă a se face fie dimineața devreme, fie seara. Important ca instrumentul pe care îl folosești să fie curățat și sterilizat pentru a nu transmite bolile la celelalte plante. Lungimea optimă a butașului trebuie să fie de 15 cm.
Luna august
Pe final de vară poți să reduci frecvența și volumul irigărilor. De asemenea, mugurii estompați nu mai sunt necesari să fie tăiați. În luna august poți să reaplici îngrășăminte pe sol pentru a le asigura necesarul de nutrienți în perioada rece ce va urma.
Butașii înrădăcinați poți să-i transplantezi în ghiveci și să-i muți în casă sau îi poți lăsa în grădină și să-i acoperi cu material izolant în iarnă.
Luna septembrie
Odată cu începutul toamnei, trandafirii nu mai au nevoie să fie udați. Principala activitate din această perioadă este plivitul plantelor. Lăstarii noi vor fi tăiați pentru ca trandafirii să nu consume energie și substanțe nutritive pentru dezvoltarea lor. De asemenea, poți elimina și frunzele inferioare.
Luna septembrie este propice și pentru plantarea butașilor de trandafir. Plantează-i într-o zi uscată și cu soare, după care irigă corespunzător tufișurile timp de 2 săptămâni.
Luna octombrie
În perioada aceasta începe pregătirea trandafirilor pentru iarnă. Ramurile se vor îndoi cu grijă către sol, iar cele rigide se vor tăia. Pentru a-i proteja de sezonul rece ce va urma, acoperă solul cu rumeguș. Cel mai bine se acoperă atunci când nu plouă. În cazul în care tufișurile sunt ude de la ploaie, acoperă-le parțial, lăsând capetele libere pentru a se usca.
Luna noiembrie
Protjează trandafirii de rozătoare. Construiește adăposturi speciale, compactează zăpada dacă este cazul și redu în felul acesta șansele ca șoarecii să dea târcoale tufișurilor.
Lunile decembrie, ianuarie și februarie
Începe perioada de hibernare a trandafirilor. În aceste luni de iarnă tot ce trebuie să faci este să înlături zăpada și să te asiguri că apa nu se infiltrează prin materialul de acoperire.
Luna martie
În luna martie primăvara începe să-și facă timid simțită prezența. Înlătură zăpada care s-a așternut pe materialul de protecție, iar atunci când temperaturile sunt pozitive și vremea începe să se stabilizeze poți să găurești materialul pentru a lăsa aerul să pătrundă.
Atunci când zăpada s-a topit complet, verifică starea tufișurilor. Chiar dacă vezi că anumiți lăstari sunt înegriți, nu te panica. După ce îi vei tăia, în locul lor vor apărea alții tineri și sănătoși.
Luna martie este perfectă și pentru plantarea butașilor. Alege o zonă unde soarele va fi prezent multe ore din zi, iar după plantare nu uita să irigi din abundență butașii.
Luna aprilie
În această lună se va îndepărta materialul izolant cu grijă pentru a nu rupe ramurile. Chiar dacă e lună de primăvară, pe timp de noapte temperaturile sunt încă mici. Acoperă solul cu pământ afânat sau ramuri de molid pentru a-l proteja de vremea rece.
Poți îndepărta lăstarii uscați sau deteriorați pentru a face loc alotora sănătoși. Aplică tratamente fitosanitare pentru a preveni apariția unor posibile boli sau afecțiuni fungice. Tot în această lună se va aplica îngrășământ pentru ca plantele să se dezvolte frumos și sănătos.
Acesta este planul de îngrijire a trandafirilor pe luni. Ține cont de sfaturile noastre și te vei bucura de o grădină cu trandafiri superbi.