24 mai 2023

Cum îți amenajezi curtea casei cu gazon

Soluția cea mai rapidă, corectă și eficientă pentru a obține o curte cu gazon impecabil este să plătești un specialist care să se ocupe de instalarea gazonului, acesta este adevărul. Însă, nu este singura metodă prin care poți să obții gazonul dorit la tine în curte. Dacă ești iscusit, ambițios sau pur și simplu trebuie să faci economii la buget, atunci noi avem pentru tine două propuneri pentru amenajarea curții cu gazon. Ia-ți inima-n dinți, nu va fi treabă ușoară!

Gazon în curte
👨‍🌾 Amenajarea curții cu rulouri de gazon🏕️ Instalarea rulourilor de gazon🍀Cum obții un gazon din semințe🌱Alege semințele potrivite pentru curtea ta

Amenajarea curții cu rulouri de gazon

Pentru amenajarea curții folosind rulourile de gazon trebuie să-ți faci un plan în prealabil. Stabilește perimetrul ce va fi amenajat, realizează măsurători pentru a stabili de câte role de gazon ai nevoie. Caută cele mai bune prețuri pentru rulourile de gazon și furnizorul cel mai apropiat, care să-ți poată livra gazonul repede. Trebuie să-ți organizezi foarte bine și timpul, pentru că ai nevoie de aproximativ două zile pentru a duce treaba la bun sfârșit, dacă curtea are dimensiuni mici sau medii. 

Nu începe proiectul de amenajare a curții cu achiziția gazonului. Fâșiile de gazon trebuie aplicate în aproximativ două ore de la livrare sau achiziție. Munca cea mai anevoioasă este înainte de instalarea propriu-zisă. Pregătirea parcelei ce urmează a fi amenajată îți va consuma cel mai mult timp și efort. 

Eliberează terenul de vegetație, pietre, rădăcini

Trebuie să eliberezi terenul de tot ce ar putea să încurce la amenajare, fie că sunt  bucăți din fostul gazon, buruieni, rădăcini, bolovani, etc. Buruienile pot fi eliminate folosind un erbicid neselectiv. Vrei să evizi ierbicidul? Nicio problemă, poți folosi o motosăpătoare sau uneltele tradiționale, sapă și lopată, pentru a curăța terenul. Toate resturile sau deșeurile trebuie cărate de pe terenul care va fi amenajat. 

Evaluează terenul – vezi ce tip de iarbă se potrivește

După ce a fost curățat, evaluarea terenului este un aspect important. Trebuie să te gândești ce fel de sistem de irigare folosești și dacă acesta trebuie instalat înainte, în pământ, sau preferi sistemul de irigare de suprafață, mai puțin costisitor și la fel de practic. Tipul de gazon comandat trebuie să țină cont de expunerea la soare. Dacă pe porțiune de teren bate toată ziua soarele, trebuie instalat un gazon rezistent la factorii de mediu.

Șansele de reușită a instalării rulourilor de gazon cresc dacă înainte de amenajare terenul este testat. Pe piață există kit-uri pentru testarea calității terenului. În cazul în care terenul are nevoie de ajutor, se recomandă folosirea îngrășămintelor pentru gazon. Stratul de sol argilos ar trebui să fie de câțiva centimetri. Dacă nu este destul de gros, adăugă un amestec de sol vegetal și compost. 

Nivelarea solului

Dacă amenajarea gazonului cu ajutorul semințelor nu este atât de pretențioasă, dar folosirea rulourilor de gazon impune nivelarea solului. Dacă sunt goluri sau ridicături este posibil ca și iarba să se prindă mai greu în acel loc, iar pe viitor va fi mai greu de întreținut. Dacă parcela care urmează a fi amenajată cu gazon este mărginită, delimitată sau străbătută de alei, trebuie ca pământul să fie la 3 cm sub bordură, pentru a evita uscarea gazonului pe margine. 

Instalarea rulourilor de gazon

Am ajuns la cea mai importantă parte a procesului de amenajare a curții cu gazon: întinderea rulorurilor. Este o treabă murdară, la propriu, dar care aduce multe satisfacții. Recomandarea specialiștilor este ca rulourile să fie porționate în fâșii înguste, care să fie așezate intercalat, asemenea pavelelor de pe alee. Astfel, gazonul va avea continuitate și se reduce riscul apariției golurilor. 

Sfat util ☝️

Nu achiziționa rulourile de gazon prea devreme, se vor usca cu siguranță. Rulourile de gazon trebuie livrate sau achiziționate în aceeași zi în care vor fi instalate. Trebuie să treacă aproximativ două ore de la achiziție până ce gazonul este așezat pe pământ.

Gazonul se așează pe rânduri. Primul rând trebuie să fie așezat lângă cea mai lungă margine continuă fixă, cum ar fi trotuarul sau marginea casei. Așezați gazonul în linii drepte, fără goluri. Gazonul nu umple în mod natural spațiile, deci va trebui să așezați bucățile foarte apropiat. Din contră, bucățile tăiate de gazon se vor reduce ușor din dimensiuni. Amplasarea trebuie să fie foarte bine realizată pentru a nu rămâne dungi uscate, de culoare maronie, în covorul de gazon.

Pentru a tăia ruloul în gazon în fâșii, se poate folosi un cuțit cu lama subțire și foarte ascuțită, asta în cazul în care nu ai un tăietor de gazon. Folosește cuțitul pentru a tăia și în jurul eventualelor ornamente sau sisteme de irigații de pe terenul amenajat. După fiecare fâșie așezată verifică să nu rămână bule de aer, rădăcinile trebuie să fie ușor de prins. Dacă pe porțiunea amenajată sunt zone ușor înclinate fâșiile de gazon se pot deplasa. În acest caz, folosește capsele de gazon. 

Irigarea gazonului

Irigarea optimă este crucială pentru gazon. În acest sens sistemul de irigare trebuie să se preteze ca dimensiuni pentru terenul amenajat. Gazonul trebuie udat imediat ce a fost instalat. Până la prinderea rădăcinilor irigarea va fi mai frecventă, după se răsește. 

 Apa trebuie să treacă prin gazon, rădăcinile să se umezească, dar în niciun caz să nu băltească. Verifică umiditatea ridicând colțul unei bucăți de gazon. Când rădăcinile s-au prins, colțul gazonului nu mai poate fi ridicat cu mâna. Udarea gazonului se va face mereu dimineața devreme. 

Fertilizatorul nu se aplică imediat

Gazonul nou absoarbe rapid  nutrienții prin rădăcinile, dar trebuie aplicat cu mare atenție pentru că poate arde rădăcinile. Trebuie aplicat doar după ce gazonul s-a înrădăcinat. Gazonul nou va fi tuns doar când ajunge la 8-10 cm. Nu se taie decât o treime din lungimea gazonului și doar după ce gazonul este bine înrădăcinat. 

Cum obții un gazon din semințe 

Dacă ai destul de multi timp la dispoziție și nu ești foarte pretențios, ori perfecționist, încearcă obținerea gazonului din semințe. Este mai puțin costisitoare, dar efortul este aproximativ același ca în cazul obținerii gazonului cu ajutorul rulourilor. Pregătirea terenului este aceeași ca în cazul anterior. Se pretează cel mai bine curților de dimensiuni mai mari.

În cazul în care deja există gazon în curte, și trebuie doar să acoperi golurile, atunci este nevoie să intervii punctual, doar în locurile cu probleme. Evaluează situația, vezi care ar putea fii problema pentru care gazonul nu rezistă în acel loc. Înainte de a pune semințele de gazon, pământul trebuie afânat. 

Când începi amenajarea curții de la zero, atunci terenul trebuie să urmeze toate procedurile explicate mai sus. Se eliberează terenul de orice fel de obstacol, buruieni, rădăcini și altele, se aplică o arătură ușoară și apoi se nivelează. Nu uita de testarea terenului, măsurătorile acestuia, gândirea sistemului de irigare. Dacă pregătirea terenului se face conștiincios, șansele de reușită sunt mai mari. 

Alege semințele potrivite pentru curtea ta

Specialiștii au dezvoltat amestecuri de semințe potrivite pentru orice tip de curte, selectând tipurile de specii care rezistă anumitor tipuri de situații. Dacă ai curtea poziționată toată ziua la soare, alege semințele de gazon rezistente la temperaturi înalte. Sunt semințe potrivite și pentru zonele cu umbră, care rezistă la umezeală și la formarea mușchilor. 

Pentru familiile cu copii, care stau mult în curte, aleargă, se joacă împreună cu animalele de companie, ori se relaxează la soare, se pretează gazonul rezistent la trafic intens. Îl găsești în ambalajele pentru gazonul destinat terenului de sport. În cazul în care ai terenul și curtea  nu sunt pretențioase, atunci poți investi într-un produs universal, cu rezistență medie, dar care își face treaba.

Tipul de gazonCaracteristiciCum se aplică
🌞Semințe de gazon pentru soareRezistă la secetă și la temperaturi înalte.
Adaptabilitate la soluri sărace.
Rezistență la boli și dăunători.
Creștere rapidă.
Are nevoie de irigări.
Se ară pământul până la adâncimea de 20 cm, se adaugă îngrășământ, se mărunțește apoi se nivelează. Se seamănă toamna sau primăvara 1 kg la 30 m², poi se irigă terenul. Prima tăiere are loc atunci când gazonul ajunge la înălțimea de 10 cm. 
🌥️Semințe de gazon pentru umbrăTimpul optim pentru semănat: începutul toamnei și mijlocul primăverii.
Rezistă bine la condițiile de semiumbră.
1 kg este suficient pentru însămânțarea cca. 30 mp.
Pentru a obține un gazon frumos și cu aspect plăcut să ținem cont de următoarele sfaturi: Gazonul din umbră să ferim de călcare și acțiuni mecanice. Să udăm numai în timp secetos. Să nu aplicăm îngrășăminte cu azot în cantitate mare. Frunzele căzute de pe pomi să le îndepărtăm de pe gazon.
⛹️Semințe de gazon pentru trafic intensSe obține o pătură de iarbă densă, fină, rezistentă la călcare.
Are nevoie de întreținere permanentă și îngrășământ. Potrivit pentru înființarea de terenuri de joc. Foliajul este destul de gros.
Se ară pământul până la adâncimea de 20 cm, se adaugă îngrășământ, se mărunțește apoi se nivelează. Se seamănă toamna sau primăvara 1 kg la 30 m², poi se irigă terenul. Prima tăiere are loc atunci când gazonul ajunge la înălțimea de 10 cm.
🌱Semințe pentru gazon universalRata de semănat recomandata: 35-45 g/mp.
Rezistent la factorii de mediu.
Ușor de întreținut.
Terenul se împarte în prealabil în pătrate a cate 25-30 metri pătrați, care se însămânțează cu un kilogram de sămânța de gazon. Semințele se răsfira uniform, manual sau cu ajutorul unei semănători. Se îngroapă ușor cu ajutorul unei greble la o adâncime de 1-1,5 cm, se tăvălugește ușor, după care se irigă abundent prin efect ploios.
Semințe de gazon pentru soare
Tipul de gazon
Caracteristici
Rezistă la secetă și la temperaturi înalte.
Adaptabilitate la soluri sărace.
Rezistență la boli și dăunători.
Creștere rapidă.
Are nevoie de irigări.
Cum se aplică
Se ară pământul până la adâncimea de 20 cm, se adaugă îngrășământ, se mărunțește apoi se nivelează. Se seamănă toamna sau primăvara 1 kg la 30 m², poi se irigă terenul. Prima tăiere are loc atunci când gazonul ajunge la înălțimea de 10 cm. 
Semințe de gazon pentru umbră
Tipul de gazon
Caracteristici
Timpul optim pentru semănat: începutul toamnei și mijlocul primăverii.
Rezistă bine la condițiile de semiumbră.
1 kg este suficient pentru însămânțarea cca. 30 mp.
Cum se aplică
Pentru a obține un gazon frumos și cu aspect plăcut să ținem cont de următoarele sfaturi: Gazonul din umbră să ferim de călcare și acțiuni mecanice. Să udăm numai în timp secetos. Să nu aplicăm îngrășăminte cu azot în cantitate mare. Frunzele căzute de pe pomi să le îndepărtăm de pe gazon.
Semințe de gazon pentru trafic intens
Tipul de gazon
Caracteristici
Se obține o pătură de iarbă densă, fină, rezistentă la călcare.
Are nevoie de întreținere permanentă și îngrășământ. Potrivit pentru înființarea de terenuri de joc. Foliajul este destul de gros.
Cum se aplică
Se ară pământul până la adâncimea de 20 cm, se adaugă îngrășământ, se mărunțește apoi se nivelează. Se seamănă toamna sau primăvara 1 kg la 30 m², poi se irigă terenul. Prima tăiere are loc atunci când gazonul ajunge la înălțimea de 10 cm.
Semințe pentru gazon universal
Tipul de gazon
Caracteristici
Rata de semănat recomandata: 35-45 g/mp.
Rezistent la factorii de mediu.
Ușor de întreținut.
Cum se aplică
Terenul se împarte în prealabil în pătrate a cate 25-30 metri pătrați, care se însămânțează cu un kilogram de sămânța de gazon. Semințele se răsfira uniform, manual sau cu ajutorul unei semănători. Se îngroapă ușor cu ajutorul unei greble la o adâncime de 1-1,5 cm, se tăvălugește ușor, după care se irigă abundent prin efect ploios.

Cunoașterea terenului te va ajuta să alegi formula corectă cu semințelor dorite. Semințele pot fi vândute ca semințe pure ale unui singur soi sau amestecuri. În amestecuri sunt folosite mai multe tipuri din același soi, dar și amestecuri de semințe din soiuri diferite. Sămânța pură va genera gazonul cu aspect unitar. Amestecurile vor da naștere gazonului mai puțin uniform, dar poate acoperi mai bine punctele slabe ale acestuia. Amestecuri de semințe de iarbă oferă gazonul cel mai divers din punct de vedere biologic, cu șanse mai mari de a supraviețui bolilor și secetei.

Când este cel mai bine să se facă semănarea?

Cel mai bun moment pentru semănare este toamna sau primăvara, pentru că sunt șanse mai mari ca semințele să germineze și să răsară. În zonele de munte, semănarea se poate face de la sfârșitul primăverii până la mijlocul verii. Foarte importantă este și calitatea semințelor.  Pe piață se vând și semințe care sunt încorporate în îngrășământ și mulci. Aceste produse sunt mai scumpe, dar sunt convenabile. Și varianta separată, semințe și îngrășământ, este la fel de eficientă, dar implică puțin mai multă muncă. 

Împrăștiere manuală sau mecanizată

Bineînțeles, dacă terenul este de mici dimensiuni, semănarea se va putea face la mână, fără probleme. Pentru suprafețe mai mari, poți folosi o semănătoare. Dacă se folosește semănătoarea, trebuie atenție la setarea ritmului de împrăștiere. Dacă se împrăștie prea mult material săditor, semințele se amestecă cu nisip sau vermiculit. 

În zonele deluroase există riscul ca sămânța să fie dirijată spre bază. O potențială soluție este hidroînsămânțarea: difuzarea semințelor care sunt suspendate într-o suspensie de îngrășământ-mulci. Soluția aceasta este oferită de specialiștii peisagiști, este prea puțin probabil să se poată obține de persoanele neexperimentate. 

Irigarea este esențială

După însămânțare nu se face hidratarea corectă a terenului, munca este în zadar. Speciile de iarbă germinează în momente diferite, așa că, amestecul de semințe de iarbă, trebuie udat continuu, până ce răsar speciile cu cea mai lentă germinare. Primul strat de sol trebuie să fie mereu umed, până la 5 cm, dar nu prea mult. Prea multă apă face la fel de rău ca atunci când este irigare insuficientă. Udarea se va face în funcție de expunerea la soare. Dă terenul este mai mult la umbră, nu necesită la fel de multă udare ca cel de la soare. 

buton Adrese magazine agroland

Cum îți amenajezi curtea casei cu gazon

Soluția cea mai rapidă, corectă și eficientă pentru a obține o curte cu gazon impecabil este să plătești un specialist care să se ocupe de instalarea gazonului, acesta este adevărul. Însă, nu este singura metodă prin care poți să obții gazonul dorit la tine în curte. Dacă ești iscusit, ambițios sau pur și simplu trebuie să faci economii la buget, atunci noi avem pentru tine două propuneri pentru amenajarea curții cu gazon. Ia-ți inima-n dinți, nu va fi treabă ușoară!

Gazon în curte
👨‍🌾 Amenajarea curții cu rulouri de gazon🏕️ Instalarea rulourilor de gazon🍀Cum obții un gazon din semințe🌱Alege semințele potrivite pentru curtea ta

Amenajarea curții cu rulouri de gazon

Pentru amenajarea curții folosind rulourile de gazon trebuie să-ți faci un plan în prealabil. Stabilește perimetrul ce va fi amenajat, realizează măsurători pentru a stabili de câte role de gazon ai nevoie. Caută cele mai bune prețuri pentru rulourile de gazon și furnizorul cel mai apropiat, care să-ți poată livra gazonul repede. Trebuie să-ți organizezi foarte bine și timpul, pentru că ai nevoie de aproximativ două zile pentru a duce treaba la bun sfârșit, dacă curtea are dimensiuni mici sau medii. 

Nu începe proiectul de amenajare a curții cu achiziția gazonului. Fâșiile de gazon trebuie aplicate în aproximativ două ore de la livrare sau achiziție. Munca cea mai anevoioasă este înainte de instalarea propriu-zisă. Pregătirea parcelei ce urmează a fi amenajată îți va consuma cel mai mult timp și efort. 

Eliberează terenul de vegetație, pietre, rădăcini

Trebuie să eliberezi terenul de tot ce ar putea să încurce la amenajare, fie că sunt  bucăți din fostul gazon, buruieni, rădăcini, bolovani, etc. Buruienile pot fi eliminate folosind un erbicid neselectiv. Vrei să evizi ierbicidul? Nicio problemă, poți folosi o motosăpătoare sau uneltele tradiționale, sapă și lopată, pentru a curăța terenul. Toate resturile sau deșeurile trebuie cărate de pe terenul care va fi amenajat. 

Evaluează terenul – vezi ce tip de iarbă se potrivește

După ce a fost curățat, evaluarea terenului este un aspect important. Trebuie să te gândești ce fel de sistem de irigare folosești și dacă acesta trebuie instalat înainte, în pământ, sau preferi sistemul de irigare de suprafață, mai puțin costisitor și la fel de practic. Tipul de gazon comandat trebuie să țină cont de expunerea la soare. Dacă pe porțiune de teren bate toată ziua soarele, trebuie instalat un gazon rezistent la factorii de mediu.

Șansele de reușită a instalării rulourilor de gazon cresc dacă înainte de amenajare terenul este testat. Pe piață există kit-uri pentru testarea calității terenului. În cazul în care terenul are nevoie de ajutor, se recomandă folosirea îngrășămintelor pentru gazon. Stratul de sol argilos ar trebui să fie de câțiva centimetri. Dacă nu este destul de gros, adăugă un amestec de sol vegetal și compost. 

Nivelarea solului

Dacă amenajarea gazonului cu ajutorul semințelor nu este atât de pretențioasă, dar folosirea rulourilor de gazon impune nivelarea solului. Dacă sunt goluri sau ridicături este posibil ca și iarba să se prindă mai greu în acel loc, iar pe viitor va fi mai greu de întreținut. Dacă parcela care urmează a fi amenajată cu gazon este mărginită, delimitată sau străbătută de alei, trebuie ca pământul să fie la 3 cm sub bordură, pentru a evita uscarea gazonului pe margine. 

Instalarea rulourilor de gazon

Am ajuns la cea mai importantă parte a procesului de amenajare a curții cu gazon: întinderea rulorurilor. Este o treabă murdară, la propriu, dar care aduce multe satisfacții. Recomandarea specialiștilor este ca rulourile să fie porționate în fâșii înguste, care să fie așezate intercalat, asemenea pavelelor de pe alee. Astfel, gazonul va avea continuitate și se reduce riscul apariției golurilor. 

Sfat util ☝️

Nu achiziționa rulourile de gazon prea devreme, se vor usca cu siguranță. Rulourile de gazon trebuie livrate sau achiziționate în aceeași zi în care vor fi instalate. Trebuie să treacă aproximativ două ore de la achiziție până ce gazonul este așezat pe pământ.

Gazonul se așează pe rânduri. Primul rând trebuie să fie așezat lângă cea mai lungă margine continuă fixă, cum ar fi trotuarul sau marginea casei. Așezați gazonul în linii drepte, fără goluri. Gazonul nu umple în mod natural spațiile, deci va trebui să așezați bucățile foarte apropiat. Din contră, bucățile tăiate de gazon se vor reduce ușor din dimensiuni. Amplasarea trebuie să fie foarte bine realizată pentru a nu rămâne dungi uscate, de culoare maronie, în covorul de gazon.

Pentru a tăia ruloul în gazon în fâșii, se poate folosi un cuțit cu lama subțire și foarte ascuțită, asta în cazul în care nu ai un tăietor de gazon. Folosește cuțitul pentru a tăia și în jurul eventualelor ornamente sau sisteme de irigații de pe terenul amenajat. După fiecare fâșie așezată verifică să nu rămână bule de aer, rădăcinile trebuie să fie ușor de prins. Dacă pe porțiunea amenajată sunt zone ușor înclinate fâșiile de gazon se pot deplasa. În acest caz, folosește capsele de gazon. 

Irigarea gazonului

Irigarea optimă este crucială pentru gazon. În acest sens sistemul de irigare trebuie să se preteze ca dimensiuni pentru terenul amenajat. Gazonul trebuie udat imediat ce a fost instalat. Până la prinderea rădăcinilor irigarea va fi mai frecventă, după se răsește. 

 Apa trebuie să treacă prin gazon, rădăcinile să se umezească, dar în niciun caz să nu băltească. Verifică umiditatea ridicând colțul unei bucăți de gazon. Când rădăcinile s-au prins, colțul gazonului nu mai poate fi ridicat cu mâna. Udarea gazonului se va face mereu dimineața devreme. 

Fertilizatorul nu se aplică imediat

Gazonul nou absoarbe rapid  nutrienții prin rădăcinile, dar trebuie aplicat cu mare atenție pentru că poate arde rădăcinile. Trebuie aplicat doar după ce gazonul s-a înrădăcinat. Gazonul nou va fi tuns doar când ajunge la 8-10 cm. Nu se taie decât o treime din lungimea gazonului și doar după ce gazonul este bine înrădăcinat. 

Cum obții un gazon din semințe 

Dacă ai destul de multi timp la dispoziție și nu ești foarte pretențios, ori perfecționist, încearcă obținerea gazonului din semințe. Este mai puțin costisitoare, dar efortul este aproximativ același ca în cazul obținerii gazonului cu ajutorul rulourilor. Pregătirea terenului este aceeași ca în cazul anterior. Se pretează cel mai bine curților de dimensiuni mai mari.

În cazul în care deja există gazon în curte, și trebuie doar să acoperi golurile, atunci este nevoie să intervii punctual, doar în locurile cu probleme. Evaluează situația, vezi care ar putea fii problema pentru care gazonul nu rezistă în acel loc. Înainte de a pune semințele de gazon, pământul trebuie afânat. 

Când începi amenajarea curții de la zero, atunci terenul trebuie să urmeze toate procedurile explicate mai sus. Se eliberează terenul de orice fel de obstacol, buruieni, rădăcini și altele, se aplică o arătură ușoară și apoi se nivelează. Nu uita de testarea terenului, măsurătorile acestuia, gândirea sistemului de irigare. Dacă pregătirea terenului se face conștiincios, șansele de reușită sunt mai mari. 

Alege semințele potrivite pentru curtea ta

Specialiștii au dezvoltat amestecuri de semințe potrivite pentru orice tip de curte, selectând tipurile de specii care rezistă anumitor tipuri de situații. Dacă ai curtea poziționată toată ziua la soare, alege semințele de gazon rezistente la temperaturi înalte. Sunt semințe potrivite și pentru zonele cu umbră, care rezistă la umezeală și la formarea mușchilor. 

Pentru familiile cu copii, care stau mult în curte, aleargă, se joacă împreună cu animalele de companie, ori se relaxează la soare, se pretează gazonul rezistent la trafic intens. Îl găsești în ambalajele pentru gazonul destinat terenului de sport. În cazul în care ai terenul și curtea  nu sunt pretențioase, atunci poți investi într-un produs universal, cu rezistență medie, dar care își face treaba.

Tipul de gazonCaracteristiciCum se aplică
🌞Semințe de gazon pentru soareRezistă la secetă și la temperaturi înalte.
Adaptabilitate la soluri sărace.
Rezistență la boli și dăunători.
Creștere rapidă.
Are nevoie de irigări.
Se ară pământul până la adâncimea de 20 cm, se adaugă îngrășământ, se mărunțește apoi se nivelează. Se seamănă toamna sau primăvara 1 kg la 30 m², poi se irigă terenul. Prima tăiere are loc atunci când gazonul ajunge la înălțimea de 10 cm. 
🌥️Semințe de gazon pentru umbrăTimpul optim pentru semănat: începutul toamnei și mijlocul primăverii.
Rezistă bine la condițiile de semiumbră.
1 kg este suficient pentru însămânțarea cca. 30 mp.
Pentru a obține un gazon frumos și cu aspect plăcut să ținem cont de următoarele sfaturi: Gazonul din umbră să ferim de călcare și acțiuni mecanice. Să udăm numai în timp secetos. Să nu aplicăm îngrășăminte cu azot în cantitate mare. Frunzele căzute de pe pomi să le îndepărtăm de pe gazon.
⛹️Semințe de gazon pentru trafic intensSe obține o pătură de iarbă densă, fină, rezistentă la călcare.
Are nevoie de întreținere permanentă și îngrășământ. Potrivit pentru înființarea de terenuri de joc. Foliajul este destul de gros.
Se ară pământul până la adâncimea de 20 cm, se adaugă îngrășământ, se mărunțește apoi se nivelează. Se seamănă toamna sau primăvara 1 kg la 30 m², poi se irigă terenul. Prima tăiere are loc atunci când gazonul ajunge la înălțimea de 10 cm.
🌱Semințe pentru gazon universalRata de semănat recomandata: 35-45 g/mp.
Rezistent la factorii de mediu.
Ușor de întreținut.
Terenul se împarte în prealabil în pătrate a cate 25-30 metri pătrați, care se însămânțează cu un kilogram de sămânța de gazon. Semințele se răsfira uniform, manual sau cu ajutorul unei semănători. Se îngroapă ușor cu ajutorul unei greble la o adâncime de 1-1,5 cm, se tăvălugește ușor, după care se irigă abundent prin efect ploios.
Semințe de gazon pentru soare
Tipul de gazon
Caracteristici
Rezistă la secetă și la temperaturi înalte.
Adaptabilitate la soluri sărace.
Rezistență la boli și dăunători.
Creștere rapidă.
Are nevoie de irigări.
Cum se aplică
Se ară pământul până la adâncimea de 20 cm, se adaugă îngrășământ, se mărunțește apoi se nivelează. Se seamănă toamna sau primăvara 1 kg la 30 m², poi se irigă terenul. Prima tăiere are loc atunci când gazonul ajunge la înălțimea de 10 cm. 
Semințe de gazon pentru umbră
Tipul de gazon
Caracteristici
Timpul optim pentru semănat: începutul toamnei și mijlocul primăverii.
Rezistă bine la condițiile de semiumbră.
1 kg este suficient pentru însămânțarea cca. 30 mp.
Cum se aplică
Pentru a obține un gazon frumos și cu aspect plăcut să ținem cont de următoarele sfaturi: Gazonul din umbră să ferim de călcare și acțiuni mecanice. Să udăm numai în timp secetos. Să nu aplicăm îngrășăminte cu azot în cantitate mare. Frunzele căzute de pe pomi să le îndepărtăm de pe gazon.
Semințe de gazon pentru trafic intens
Tipul de gazon
Caracteristici
Se obține o pătură de iarbă densă, fină, rezistentă la călcare.
Are nevoie de întreținere permanentă și îngrășământ. Potrivit pentru înființarea de terenuri de joc. Foliajul este destul de gros.
Cum se aplică
Se ară pământul până la adâncimea de 20 cm, se adaugă îngrășământ, se mărunțește apoi se nivelează. Se seamănă toamna sau primăvara 1 kg la 30 m², poi se irigă terenul. Prima tăiere are loc atunci când gazonul ajunge la înălțimea de 10 cm.
Semințe pentru gazon universal
Tipul de gazon
Caracteristici
Rata de semănat recomandata: 35-45 g/mp.
Rezistent la factorii de mediu.
Ușor de întreținut.
Cum se aplică
Terenul se împarte în prealabil în pătrate a cate 25-30 metri pătrați, care se însămânțează cu un kilogram de sămânța de gazon. Semințele se răsfira uniform, manual sau cu ajutorul unei semănători. Se îngroapă ușor cu ajutorul unei greble la o adâncime de 1-1,5 cm, se tăvălugește ușor, după care se irigă abundent prin efect ploios.

Cunoașterea terenului te va ajuta să alegi formula corectă cu semințelor dorite. Semințele pot fi vândute ca semințe pure ale unui singur soi sau amestecuri. În amestecuri sunt folosite mai multe tipuri din același soi, dar și amestecuri de semințe din soiuri diferite. Sămânța pură va genera gazonul cu aspect unitar. Amestecurile vor da naștere gazonului mai puțin uniform, dar poate acoperi mai bine punctele slabe ale acestuia. Amestecuri de semințe de iarbă oferă gazonul cel mai divers din punct de vedere biologic, cu șanse mai mari de a supraviețui bolilor și secetei.

Când este cel mai bine să se facă semănarea?

Cel mai bun moment pentru semănare este toamna sau primăvara, pentru că sunt șanse mai mari ca semințele să germineze și să răsară. În zonele de munte, semănarea se poate face de la sfârșitul primăverii până la mijlocul verii. Foarte importantă este și calitatea semințelor.  Pe piață se vând și semințe care sunt încorporate în îngrășământ și mulci. Aceste produse sunt mai scumpe, dar sunt convenabile. Și varianta separată, semințe și îngrășământ, este la fel de eficientă, dar implică puțin mai multă muncă. 

Împrăștiere manuală sau mecanizată

Bineînțeles, dacă terenul este de mici dimensiuni, semănarea se va putea face la mână, fără probleme. Pentru suprafețe mai mari, poți folosi o semănătoare. Dacă se folosește semănătoarea, trebuie atenție la setarea ritmului de împrăștiere. Dacă se împrăștie prea mult material săditor, semințele se amestecă cu nisip sau vermiculit. 

În zonele deluroase există riscul ca sămânța să fie dirijată spre bază. O potențială soluție este hidroînsămânțarea: difuzarea semințelor care sunt suspendate într-o suspensie de îngrășământ-mulci. Soluția aceasta este oferită de specialiștii peisagiști, este prea puțin probabil să se poată obține de persoanele neexperimentate. 

Irigarea este esențială

După însămânțare nu se face hidratarea corectă a terenului, munca este în zadar. Speciile de iarbă germinează în momente diferite, așa că, amestecul de semințe de iarbă, trebuie udat continuu, până ce răsar speciile cu cea mai lentă germinare. Primul strat de sol trebuie să fie mereu umed, până la 5 cm, dar nu prea mult. Prea multă apă face la fel de rău ca atunci când este irigare insuficientă. Udarea se va face în funcție de expunerea la soare. Dă terenul este mai mult la umbră, nu necesită la fel de multă udare ca cel de la soare. 

buton Adrese magazine agroland