18 noiembrie 2022

Cum îți hrănești corect pisica în funcție de vârstă

Pisicile sunt animalele de companie ideale pentru că pot fi crescute ușor la curte și în apartament. Pentru a crește o pisică nu ai nevoie de multe lucruri, ci doar de multă iubire și hrana potrivită pentru ea. De ce spunem asta? Pentru că o pisică hrănită corect poate ajunge să trăiască până la 20 de ani. Practic, este animalul de companie perfect pentru copii, pentru că pot crește, maturiza și împlini alături de o pisică.

Hrana potrivită trebuie neapărat să fie însoțită de vizitele regulate la medic pentru vaccinările obligatorii, deparazitări și sterilizare. Dacă aceste principii de bază sunt respectate, te poți bucura de un animal de companie sănătos. Când vine vorba de hrană, cel mai important este să administrezi cantitatea potrivită și produsul de calitate superioară. Astfel, elimini una dintre cele mai mari probleme are alimentației defectuoase la pisici: supraponderabilitatea. 

hrănește corect pisica
Hrănește-ți pisica cu hrană uscată de calitate
📑Creșterea în greutate a pisicii🐈Cerințe nutritive pentru greutatea ideală
🍔Cauzele obezității la pisici🥩Hrană de calitate superioară

Hrana corectă pentru pisoi

Imediat ce au fost înțărcați, pisoii încep să se hrănească cu hrană solidă. Hrană completă pentru pisoi trebuie să conțină cu procent ridicat de carne și proteine de origine animală, minim 36%. Valoarea pH-ului este foarte importantă pentru calitatea hranei pentru pisici, trebuie să aibă valoarea 6 – 6,5. Se ține cont și de procentul de grăsime adăugat, care trebuie să fie aproximativ 20%, care va asigura energia necesară dezvoltării echilibrate.

Pisoii au o creștere rapidă în talie și greutate. Nu același lucru se întâmplă cu sistemul lor digestiv și sistemul imunitar, pentru că acestea se dezvoltă lent. Pisoii au în special nevoie de o hrană cu un conținut mai mare de energie și proteine, plus nutrienți care să stimuleze imunitatea, vitamine și minerale.

Gama Babycat de la Royal Canin este special realizată pentru pisoii de peste 4 săptămâni, care conține vitaminele și mineralele necesare pentru dezvoltarea oaselor, antioxidanți și EPA și DHA pentru dezvoltarea sistemului nervos central.

Între 4 și 12 luni încep să se dezvolte și sistemele imunitar și digestiv, în timp ce creșterea în talie continuă moderat. Cerințele de energie încep să scadă. Nutrienții cheie trebuie să asigure protecția împotriva bolilor, creșterea celulară și întreținerea organismului. Hrana uscată trebuie să conțină carne proaspătă, proteină animală, dar și fibre din fructe sau legume. Nu se recomandă hrana uscată cu conținut mare de cereale, mai ales dacă este vorba de grâu. Cerealele se digeră greu și îngreunează funcționalitatea aparatului digestiv. 

Orijen Kitten – conține 90% ingrediente animale, cum ar fi puiul, curcanul și somonul, ajută la susținerea dezvoltării musculare a pisoiului în creștere. Aportul de proteină crudă este 40%, în timp ce grăsimea crudă adăugată ajunge la 20%. Fibrele crude în proporție de 3% sunt obținute din  dovleac întreg, verdeață, mere și pere întregi. 

Sam’s Field Kitten este unul dintre produsele premium, cu conținut de  48% pui. Conținutul de proteină crudă este de 39 %, iar cel de grăsime crudă ajunge la 19 %. Conține 2,6% fibre crude din cartofi și mere uscate. 

Premil Sleepy – conține carne de pui și rață, valoarea pH-ului este de 6,0-6,5. Fibrele sunt obținute din porumb, orez și sfeclă. Nivelul proteinelor ajunge la 33%, conține 16% grăsime și 2,2% fibre. 

Creșterea în greutate – cea mai mare problemă a pisicilor adulte

După cum este de așteptat, puteți vedea că produsele cu care hrănești pisica pot avea un impact uriaș asupra greutății sale. De aceea, este foarte important să oferi pisicii tale o dietă adaptată și echilibrată. Când vine vorba de creșterea prea mult în greutate pisicii, vina o poartă de obicei stăpânul. Motivele sunt mai multe, și le vom detalia mai jos. Dacă ești proprietarul unei pisici mai dolofane, vei știi cum a ajuns în acest fel. Dacă abia ai primit o pisică, vei știi ce să faci să eviți ca pisica ta să ajungă obeză.

  • Proprietarul subestimează greutatea corporală a pisicii, nu-și dau seama cât și când a depășit greutatea normală.  
  • Se dă vina pe genetică, nu pe alimentația greșită
  • Se interpretează greșit comportamentul felin. Pisica poate cere atenție, nu neapărat mâncare când interacționează cu proprietarul
  • Oferirea de tratamente atunci când pisicile cerșesc pentru că se tem că pisica ar putea suferi, astfel își exprimă dragostea pentru ele
  • Proprietarii de pisici supraponderale petrec mai puțin timp jucându-se cu pisicile lor.

Cerințele de nutrienți se bazează pe greutatea metabolică a pisicii. Greutatea metabolică este greutatea corporală în kg, ridicată la puterea de 0,67 (BW0.67). Greutatea metabolică reprezintă suprafața corpului. Exprimarea cerințelor nutritive pe baza greutății metabolice presupune că se alcătuiește pentru o pisică este slabă. O pisică supraponderală sau obeză are mai multă grăsime corporală și necesită mai puțini nutrienți. Deci, nevoile nutriționale ale pisicii ar trebui stabilite în funcție de greutatea metabolică. 

Care sunt cerințele nutritive pentru greutatea metabolică ideală

Cerințele nutritive nu iau în considerare diferitele interacțiuni dintre nutrienți. Dacă se adaugă prea mult dintr-un tip de nutrient se poate reduce disponibilitatea unui alt nutrient important. Iată care sunt cele mai importante interacțiuni la care trebuie sa fii atent: raportul omega-6: omega 3, raportul calciu: fosfor și raportul zinc/cupru. 

  • Raportul Calciu: fosfor ar  trebui să fie între 1 și 2. 
  • Raportul Omega-6: Omega-3 trebuie să fie între 2 și 10. 
  • Raportul Zinc: cupru trebuie să fie între 8 și 18.

Un alt exemplu important este nivelul de proteine conținut de hrana pisicii. Conform ultimelor studii, cerința minimă pentru a păstra masa corporală slabă a unei pisicii este recomandată la 8,1 g/kg de BW 0.67 (5,2 g pe kg de BW), care este dublu față de cât recomandau în trecut veterinarii. Deci hrana de calitate, care ajută pisica să-ți păstreze greutatea optimă cu adevărat va fi extrem de bogată în proteină. 

Hrană de calitate superioară, cu nivel mare de proteine

Pisicile nu sunt adaptate pentru a se alimenta cu carbohidrații ca sursă primară de energie, așa cum este cazul hranei pentru pisici de astăzi. În plus, pisicile tind să mănânce mai puțin atunci când au o dietă bogată în proteine și se hidratează corect. O dietă cu conținut de  carne crudă de înaltă calitate este mult mai potrivită. Este recomandată și hrănirea cu oaselor crude cu carne pentru că permite pisicilor să aibă un comportament normal de mestecat și un consum mai lent de masă, care ar putea reduce plictiseala și stresul.

Taste of the Wild: conține carne de pui, mazăre, cartofi dulci, grăsime de pui (conservat cu tocoferoli mixte). Conținutul de proteină se ridică până la 42%, la care se adaugă 18% grăsime brută și fibre 3%.

Orijen: primele 5 ingrediente din hrană sunt proaspete sau crude, conține inclusiv păsări de curte și pește. 90%* surse animale bogate în proteine, 10% fructe, legume și nutrienți și fără ingrediente adăugate din cereale, soia, porumb, grâu sau tapioca+. Conține proteină crudă, 20% grăsime crudă și 3% fibre. 

Acana: concepută să se potrivească anatomiei digestive a pisicilor. Analiza nutrițională a produselor se raportează la hrănirea din natură. Are proteine și grăsimi foarte nutritive, iar numărul carbohidraților este diminuat. Conține 75% carne de pui și curcan, ouă, și pește. Hrana conține un minim de 37% proteine, grăsime crudă 20% și 3 % fibre.  

Sam’s Field: hrana din această gamă are aproximativ 45% conținut de carne, vitamine și minerale, pentru susținerea creșterea mușchilor, oase și articulații sănătoase. Conține proteina crudă în proporție de 35 %, grăsime crudă 15 % și fibră crudă 3,2%.

Cauzele obezității la pisici, indiferent de mediul în care sunt crescute

Obezitatea este un exces de grăsime corporală, care este în general cauzată de un aport de energie superior cheltuielilor de energie. Acest lucru înseamnă că pisica ta mănâncă mai multe calorii decât arde în fiecare zi și pot exista mai multe cauze în acest sens. 

Unii dintre factorii de risc sunt legați de pisica ta și nu poți face nimic în această privință, dar poți fi totuși conștient de asta: dacă pisica ta are mai multe predispoziții spre obezitate va trebui să fii mai atent la alimentația ei. 

Pentru unii dintre ceilalți factori de risc, în special cei legați de intervenția omului, vei putea să-ți adaptezi comportamentul pentru a preveni creșterea în greutate.

  • Sterilitatea. După ce a fost sterilizată, modificarea hormonală din corpul unei pisici crește apetitul alimentar. O modalitate de a atenua acest efect este de a reduce sau de a limita cantitatea de hrană disponibilă pentru pisici.
  • Gen. Motanii prezintă un risc crescut de obezitate, mai ales în cazul pisicilor care locuiesc la apartament, pentru că proprietarii evalueze greșit starea corporală a motanilor și au tendința să-i hrănească mai mult. 
  • Lungimea părului. Sună hilar, dar motivul este același, evaluarea greșit a greutății corporale este motivul obezității pentru pisicile cu păr lung. Proprietarii tind să subestimeze greutatea pisicii, ceea ce duce la un risc mai mare de a fi supraponderali.
  • Vârsta. Pisicile cu vârste cuprinse între 2 și 12 ani par să fie mai expuse riscului de obezitate. 
  • Rasă. Pisicile non-pedigree sunt mai susceptibile de a fi obeze decât pisicile pedigree. Crescătorii înregistrați oferă informații despre dieta, îngrijirea pisicilor, starea corpului și îmbogățirea mediului, care toate joacă un rol important în prevenirea obezității. 

Hrana pentru pisicile cu pedigree

Unele rase, cum ar fi British Shorthair, Persian, Maine Coon, Norvegiană Forest au risc mai mare de a ajunge la obezitate decât alte rase, cum ar fi Cornish și Devon Rex, Abisinian, Siamese, și Sphynx. Vina nu o poartă genele care definesc trăsăturile rasei, ci exact cum spuneam, percepția greșită a proprietarului. Dacă pisicile sunt hrănite conform indicațiilor, cu hrană personalizată, cum este cea de la Royal Canin, tendința de îngrășare este redusă. Pentru că unele rase sunt descrise ca fiind robuste, masive sau puternice este ușor să percepem greșit aceste rase și să ne așteptăm să fie mai împlinite. De la un Sphynx, de exemplu, te aștepți mereu să fie suplu, din cauza lipsei părului. 

buton Adrese magazine agroland

Cum îți hrănești corect pisica în funcție de vârstă

Pisicile sunt animalele de companie ideale pentru că pot fi crescute ușor la curte și în apartament. Pentru a crește o pisică nu ai nevoie de multe lucruri, ci doar de multă iubire și hrana potrivită pentru ea. De ce spunem asta? Pentru că o pisică hrănită corect poate ajunge să trăiască până la 20 de ani. Practic, este animalul de companie perfect pentru copii, pentru că pot crește, maturiza și împlini alături de o pisică.

Hrana potrivită trebuie neapărat să fie însoțită de vizitele regulate la medic pentru vaccinările obligatorii, deparazitări și sterilizare. Dacă aceste principii de bază sunt respectate, te poți bucura de un animal de companie sănătos. Când vine vorba de hrană, cel mai important este să administrezi cantitatea potrivită și produsul de calitate superioară. Astfel, elimini una dintre cele mai mari probleme are alimentației defectuoase la pisici: supraponderabilitatea. 

hrănește corect pisica
Hrănește-ți pisica cu hrană uscată de calitate
📑Creșterea în greutate a pisicii🐈Cerințe nutritive pentru greutatea ideală
🍔Cauzele obezității la pisici🥩Hrană de calitate superioară

Hrana corectă pentru pisoi

Imediat ce au fost înțărcați, pisoii încep să se hrănească cu hrană solidă. Hrană completă pentru pisoi trebuie să conțină cu procent ridicat de carne și proteine de origine animală, minim 36%. Valoarea pH-ului este foarte importantă pentru calitatea hranei pentru pisici, trebuie să aibă valoarea 6 – 6,5. Se ține cont și de procentul de grăsime adăugat, care trebuie să fie aproximativ 20%, care va asigura energia necesară dezvoltării echilibrate.

Pisoii au o creștere rapidă în talie și greutate. Nu același lucru se întâmplă cu sistemul lor digestiv și sistemul imunitar, pentru că acestea se dezvoltă lent. Pisoii au în special nevoie de o hrană cu un conținut mai mare de energie și proteine, plus nutrienți care să stimuleze imunitatea, vitamine și minerale.

Gama Babycat de la Royal Canin este special realizată pentru pisoii de peste 4 săptămâni, care conține vitaminele și mineralele necesare pentru dezvoltarea oaselor, antioxidanți și EPA și DHA pentru dezvoltarea sistemului nervos central.

Între 4 și 12 luni încep să se dezvolte și sistemele imunitar și digestiv, în timp ce creșterea în talie continuă moderat. Cerințele de energie încep să scadă. Nutrienții cheie trebuie să asigure protecția împotriva bolilor, creșterea celulară și întreținerea organismului. Hrana uscată trebuie să conțină carne proaspătă, proteină animală, dar și fibre din fructe sau legume. Nu se recomandă hrana uscată cu conținut mare de cereale, mai ales dacă este vorba de grâu. Cerealele se digeră greu și îngreunează funcționalitatea aparatului digestiv. 

Orijen Kitten – conține 90% ingrediente animale, cum ar fi puiul, curcanul și somonul, ajută la susținerea dezvoltării musculare a pisoiului în creștere. Aportul de proteină crudă este 40%, în timp ce grăsimea crudă adăugată ajunge la 20%. Fibrele crude în proporție de 3% sunt obținute din  dovleac întreg, verdeață, mere și pere întregi. 

Sam’s Field Kitten este unul dintre produsele premium, cu conținut de  48% pui. Conținutul de proteină crudă este de 39 %, iar cel de grăsime crudă ajunge la 19 %. Conține 2,6% fibre crude din cartofi și mere uscate. 

Premil Sleepy – conține carne de pui și rață, valoarea pH-ului este de 6,0-6,5. Fibrele sunt obținute din porumb, orez și sfeclă. Nivelul proteinelor ajunge la 33%, conține 16% grăsime și 2,2% fibre. 

Creșterea în greutate – cea mai mare problemă a pisicilor adulte

După cum este de așteptat, puteți vedea că produsele cu care hrănești pisica pot avea un impact uriaș asupra greutății sale. De aceea, este foarte important să oferi pisicii tale o dietă adaptată și echilibrată. Când vine vorba de creșterea prea mult în greutate pisicii, vina o poartă de obicei stăpânul. Motivele sunt mai multe, și le vom detalia mai jos. Dacă ești proprietarul unei pisici mai dolofane, vei știi cum a ajuns în acest fel. Dacă abia ai primit o pisică, vei știi ce să faci să eviți ca pisica ta să ajungă obeză.

  • Proprietarul subestimează greutatea corporală a pisicii, nu-și dau seama cât și când a depășit greutatea normală.  
  • Se dă vina pe genetică, nu pe alimentația greșită
  • Se interpretează greșit comportamentul felin. Pisica poate cere atenție, nu neapărat mâncare când interacționează cu proprietarul
  • Oferirea de tratamente atunci când pisicile cerșesc pentru că se tem că pisica ar putea suferi, astfel își exprimă dragostea pentru ele
  • Proprietarii de pisici supraponderale petrec mai puțin timp jucându-se cu pisicile lor.

Cerințele de nutrienți se bazează pe greutatea metabolică a pisicii. Greutatea metabolică este greutatea corporală în kg, ridicată la puterea de 0,67 (BW0.67). Greutatea metabolică reprezintă suprafața corpului. Exprimarea cerințelor nutritive pe baza greutății metabolice presupune că se alcătuiește pentru o pisică este slabă. O pisică supraponderală sau obeză are mai multă grăsime corporală și necesită mai puțini nutrienți. Deci, nevoile nutriționale ale pisicii ar trebui stabilite în funcție de greutatea metabolică. 

Care sunt cerințele nutritive pentru greutatea metabolică ideală

Cerințele nutritive nu iau în considerare diferitele interacțiuni dintre nutrienți. Dacă se adaugă prea mult dintr-un tip de nutrient se poate reduce disponibilitatea unui alt nutrient important. Iată care sunt cele mai importante interacțiuni la care trebuie sa fii atent: raportul omega-6: omega 3, raportul calciu: fosfor și raportul zinc/cupru. 

  • Raportul Calciu: fosfor ar  trebui să fie între 1 și 2. 
  • Raportul Omega-6: Omega-3 trebuie să fie între 2 și 10. 
  • Raportul Zinc: cupru trebuie să fie între 8 și 18.

Un alt exemplu important este nivelul de proteine conținut de hrana pisicii. Conform ultimelor studii, cerința minimă pentru a păstra masa corporală slabă a unei pisicii este recomandată la 8,1 g/kg de BW 0.67 (5,2 g pe kg de BW), care este dublu față de cât recomandau în trecut veterinarii. Deci hrana de calitate, care ajută pisica să-ți păstreze greutatea optimă cu adevărat va fi extrem de bogată în proteină. 

Hrană de calitate superioară, cu nivel mare de proteine

Pisicile nu sunt adaptate pentru a se alimenta cu carbohidrații ca sursă primară de energie, așa cum este cazul hranei pentru pisici de astăzi. În plus, pisicile tind să mănânce mai puțin atunci când au o dietă bogată în proteine și se hidratează corect. O dietă cu conținut de  carne crudă de înaltă calitate este mult mai potrivită. Este recomandată și hrănirea cu oaselor crude cu carne pentru că permite pisicilor să aibă un comportament normal de mestecat și un consum mai lent de masă, care ar putea reduce plictiseala și stresul.

Taste of the Wild: conține carne de pui, mazăre, cartofi dulci, grăsime de pui (conservat cu tocoferoli mixte). Conținutul de proteină se ridică până la 42%, la care se adaugă 18% grăsime brută și fibre 3%.

Orijen: primele 5 ingrediente din hrană sunt proaspete sau crude, conține inclusiv păsări de curte și pește. 90%* surse animale bogate în proteine, 10% fructe, legume și nutrienți și fără ingrediente adăugate din cereale, soia, porumb, grâu sau tapioca+. Conține proteină crudă, 20% grăsime crudă și 3% fibre. 

Acana: concepută să se potrivească anatomiei digestive a pisicilor. Analiza nutrițională a produselor se raportează la hrănirea din natură. Are proteine și grăsimi foarte nutritive, iar numărul carbohidraților este diminuat. Conține 75% carne de pui și curcan, ouă, și pește. Hrana conține un minim de 37% proteine, grăsime crudă 20% și 3 % fibre.  

Sam’s Field: hrana din această gamă are aproximativ 45% conținut de carne, vitamine și minerale, pentru susținerea creșterea mușchilor, oase și articulații sănătoase. Conține proteina crudă în proporție de 35 %, grăsime crudă 15 % și fibră crudă 3,2%.

Cauzele obezității la pisici, indiferent de mediul în care sunt crescute

Obezitatea este un exces de grăsime corporală, care este în general cauzată de un aport de energie superior cheltuielilor de energie. Acest lucru înseamnă că pisica ta mănâncă mai multe calorii decât arde în fiecare zi și pot exista mai multe cauze în acest sens. 

Unii dintre factorii de risc sunt legați de pisica ta și nu poți face nimic în această privință, dar poți fi totuși conștient de asta: dacă pisica ta are mai multe predispoziții spre obezitate va trebui să fii mai atent la alimentația ei. 

Pentru unii dintre ceilalți factori de risc, în special cei legați de intervenția omului, vei putea să-ți adaptezi comportamentul pentru a preveni creșterea în greutate.

  • Sterilitatea. După ce a fost sterilizată, modificarea hormonală din corpul unei pisici crește apetitul alimentar. O modalitate de a atenua acest efect este de a reduce sau de a limita cantitatea de hrană disponibilă pentru pisici.
  • Gen. Motanii prezintă un risc crescut de obezitate, mai ales în cazul pisicilor care locuiesc la apartament, pentru că proprietarii evalueze greșit starea corporală a motanilor și au tendința să-i hrănească mai mult. 
  • Lungimea părului. Sună hilar, dar motivul este același, evaluarea greșit a greutății corporale este motivul obezității pentru pisicile cu păr lung. Proprietarii tind să subestimeze greutatea pisicii, ceea ce duce la un risc mai mare de a fi supraponderali.
  • Vârsta. Pisicile cu vârste cuprinse între 2 și 12 ani par să fie mai expuse riscului de obezitate. 
  • Rasă. Pisicile non-pedigree sunt mai susceptibile de a fi obeze decât pisicile pedigree. Crescătorii înregistrați oferă informații despre dieta, îngrijirea pisicilor, starea corpului și îmbogățirea mediului, care toate joacă un rol important în prevenirea obezității. 

Hrana pentru pisicile cu pedigree

Unele rase, cum ar fi British Shorthair, Persian, Maine Coon, Norvegiană Forest au risc mai mare de a ajunge la obezitate decât alte rase, cum ar fi Cornish și Devon Rex, Abisinian, Siamese, și Sphynx. Vina nu o poartă genele care definesc trăsăturile rasei, ci exact cum spuneam, percepția greșită a proprietarului. Dacă pisicile sunt hrănite conform indicațiilor, cu hrană personalizată, cum este cea de la Royal Canin, tendința de îngrășare este redusă. Pentru că unele rase sunt descrise ca fiind robuste, masive sau puternice este ușor să percepem greșit aceste rase și să ne așteptăm să fie mai împlinite. De la un Sphynx, de exemplu, te aștepți mereu să fie suplu, din cauza lipsei părului. 

buton Adrese magazine agroland