Cum ne organizăm grădina
Modalitatea perfectă de a te bucura de fructe și legume proaspete în fiecare zi este să-ți plantezi în grădină aceste minunății ale naturii. Sursa sigură de sănătate zilnică se află chiar în propria grădină. Pentru o reușită sigură, cumpără întotdeauna semințe de calitate. La Agroland găsești pomi fructiferi, bulbi și butași de trandafiri cu rădăcină protejată pentru o prindere garantată, dar și semințe de legume de cea mai bună calitate.
Dacă ești la început de drum în arta grădinăritului, în articolul următor îți vom prezenta câteva principii de bază pentru a-ți face o grădină într-un mod simplu și rapid.
- Selectarea locului în grădină
Cel mai important pas atunci când ne hotărâm să începem organizarea grădinii este alegerea locului pentru plantare. Dezvoltarea armonioasă a răsadurilor depinde de condițiile de plantare, dar și de zona din grădină. Întotdeauna alege o zonă însorită sau cu semiumbră deoarece majoritatea plantelor au nevoie de lumină și căldură pentru a da roade bogate. De asemenea, evită zonele din grădină expuse vânturilor.
- Tipul de sol
Majoritatea legumelor și pomilor fructiferi preferă solurile nisipoase și ușoare. Un sol bine drenat și bogat în humus este tot ce are nevoie pentru a da o recoltă bogată. Chiar și arbuștii fructiferi, precum zmeurul, murul, coacăzul sau agrișul preferă solurile ușoare, aerisite și bogate în nutrienți.
Trandafirii în schimb, preferă un sol argilos mediu și puțin acid pentru o înflorire garantată.
- Pregătirea solului
Înainte de plantarea propriu-zisă, solul trebuie curățat de buruieni și pietre sau orice alte urme de resturi existente. După aceea urmează fertilizarea solului în vederea unei recolte bogate.
În cazul pomilor fructiferi, gropile trebuie săpate cu cel puțin 2 săptămâni înainte pentru sterilizarea locului. Pomul fructifer are nevoie de spațiu pentru a-și dezvolta rădăcinile. Astfel, vă recomandăm să săpați gropi generoase ca spațiu. Dimensiunile variază, de la 30 x 30 x 30 cm pentru terenul desfundat la 60 x 60 x 40 cm.
- Cum organizăm grădina
Legumele și arbuștii fructiferi nu trebuie să fie plantați pe lângă casă sau pomi fructiferi pentru că altfel vor avea umbră și deci, o recoltă săracă. La fel trebuie procedat și în cazul florilor mici, acestea nu trebuie plantate lângă cele înalte, altfel riscăm să avem o înflorire de scurtă durată.
Legumele perene, precum usturoiul, ceapa sau cartofii, se vor planta separat de cele anuale sau bienale datorită necesităților diferite ale fiecărei tip de plantă. Nu uita ca atunci când începi procesul de plantare, să lași suficient spațiu între rânduri, dar și între semințe pentru a avea spațiu să se dezvolte.
De asemenea, în funcție de ce îți dorești să cultivi în grădină, semințele se vor planta toamna sau primăvara. Important de știut, indiferent de ce alegem, plantarea tuturor răsadurilor se va face doar dacă temperatura este peste 2 grade Celsius.
- Cum întreținem grădina
După ce ai terminat de plantat legumele și alte semințe, urmează partea în care vom avea grijă ca munca noastră să nu fie în van. Altfel spus, începem procesul de îngrijire și menținere a unei grădini roditoare. Nu uita să uzi constant legumele, iar pe timp de secetă oferă-le apă mai des ca deobicei. Folosește fertilizanți organici pentru a te asigura că vei avea o recoltă garantată și bogată.
IMPORTANT! Rotește periodic plantele în grădină. După mai mulți ani, pământul începe să sărăcească în substanțe nutritive și cresc șansele de apariție a bolilor și dăunătorilor.
De asemenea, ai grijă să elimini buruienile deoarece și acestea absorb din substanțele nutritive ale solului, împiedicând astfel dezvoltarea plantelor.
Acum că știm tot ce avem de făcut pentru a ne organiza cât mai bine grădina, iar primăvara începe să-și facă deja simțită prezența, putem să ne apucăm grădinărit.