Cum plantăm capșunile primăvara?
Capsunile sunt printre cele mai indragite fructe de catre romani. Acestea sunt si primele fructe aparute in piete la farsitul lunii mai, de aceea oamenii sunt dispusi sa plateasca si un pret mai mare pentru ele.
Va vom da cateva sfaturi de plantare a capsunilor primavara, deoarece acest lucu trebuie facut cu gija, altfel riscati ca planta sa moara.
Cultivarea capsunilor in propria gradina este cea mai buna metoda prin care puteti obtine fructe proaspete si sanatoase, fara pesticide care va pot afecta sanatatea.
Perioada in care capsunile se planteaza este in intervalul 15 martie – 15 aprilie.
Pana in momentul in care le plantati, capsunile se pastreaza in pamant la umbra, putin pulverizate cu apa pentru ca ele sa nu se deshidrateze.
Cu cateva ore inainte de plantare, vom proceda astfel cu:
Pamantul
Trebuie udat, pentru ca atunci cand il strangem in palma sa lase o senzatie de umezeala dar care sa nu umezeasca pielea la o strangere putenica, ci trebuie sa apara doar senzatia de racoare.
Plantele
Trebuie sa fie fasonate si mocirlite dupa cum urmeaza:
– fasonarea presupune inlaturarea frunzelor uscate, bolnave, rupte sau radacini rupte. Rădăcina nu se scurtează, deoarece e necesară pentru a asigura buna fixare in pământ a stolonilor;
– prepararea mocirlei se face intr-o galeata amestecand pamant galben sau normal si apa; amestecam pana compozitia devine omogena si de textura unei smantani subtiri;
– mocirlireastolonilor se realizează prin introducerea radacinii in mocirla preparata pentru a asigura o aderare mai buna a radacinii in pamant.
Odata ce procesul de fasonare si mocirlire este gata, capsunile se planteaza imediat ca sa evitam uscarea mocirlei.
Plantarea
Cea mai des intalnita metoda de plantare este cu sapa sau cu ajutorul unul plantator conic.
Planta de capsuni nu trebuie ingropata nici prea adanc (pamant peste mugurele central) deoarece putrezeste, si nici o parte din radacina sa ramana la supafata pentru ca planta se va usca.
Plantarea se face in doua moduri:
– in randuri simple, la 30 cm intre plante/rand si 90cm intre randuri;
– in randuri duble, cu 2 randuri apropiate (40cm) si spatiu intre ele de 90 cm iar distanta intre intre plante/rand de 30 cm.
Dupa plantare
Se uda prin picurare stolonii de capsuni.
Speram ca a fost de ajutor acest articol! Dorim sa aveti o recolta bogata si va invitam sa mai cititi si alte articole de pe blog-ul nostru: https://www.agroland.ro/blog/