Cum pregătești mulciul pentru grădina ta, în 5 pași simpli
Mulciul este un produs natural, format dintr-un strat de materie organică, benefic pentru agricultură. Se poate forma natural, din resturile plantelor, dar procesul este lung și greoi. Poate fi obținut ușor, prin câteva proceduri simple, folosind materia primă din grădină. Mulciul este o sursă naturală de azot și carbon pentru plante. Vezi cum poți obține mulci proaspăt în câțiva pași simpli.
Dacă ai auzit de multe ori de mulcire, dar nu știi exact ce implică, află că se referă la împrăștierea unui strat subțire de material organic pe pământul pentru plantare din grădină sau pe straturile de butași, bulbi și flori pentru protecția de iarnă. Are foarte multe beneficii pentru grădină și se folosește în oricare dintre perioadele anului, de primăvara până iarna.
Principalele beneficii ale folosirii mulciului în grădină
- suplimentarea solului cu nutrienți,
- inhibă dezvoltarea buruienilor,
- păstrează umiditatea în sol, poate reduce irigarea cu până la 50%,
- izolează și protejează solul,
- solul mulcit poate produce cu 50% mai multe legume decât unul nemulcit.
Din ce se face mulciul?
Mulciul se formează din cele mai banale elemente pe care natura ni le oferă. Toamna este momentul cel mai potrivit pentru a produce mulciul, pentru că ai la îndemână toată materia primă de care ai nevoie. Mai jos enumerăm principalele elemente care se pot folosi la crearea mulciului.
- 🍂 Frunze uscate ale copacilor. Se folosesc frunzele strânse de pe alei, din grădină sau livadă. Nu sunt recomandate frunzele de nuc și eucalipt, deoarece acestea pot împiedica creșterea altor plante.
- ☘️ Iarbă tăiată după tunderea gazonului. Un aspect important este să folosești doar iarba care nu are pesticide. Nu se folosește niciodată iarba umedă deoarece are tendința de a reduce cantitatea de oxigen la pătrunderea în sol. Lasă iarba să se zvânte bine la soare înainte de a o folosi.
- 🌳 Ramuri, scoarță de copac și ace de pin, bineînțeles toate foarte bine mărunțite și uscate.
- 📰 Ziare, poți adăga un strat de patru până la opt coli de ziare, și ele mărunțite. Poți să folosești maculatură veche, dar nu mai veche de anul 1990 pentru că conțin substanțe chimice nocive precum cadmiul, plumbul și cromul.
- 📮 Compostul vechi, deja format, care are aspectul pământului. Nu se adaugă compost încă în descompunere.
- 🌾 Paie, dacă le ai prin gospodărie și sunt uscate, le poți folosi la formarea mulciului. Paiele sunt excelente și pentru a forma pătura de protecție a plantelor peste iarnă, mai ales la protecția butașilor de trandafir.
Cum se prepară mulciul în 5 pași simpli
- Mulciul se prepară cel mai ușor dacă ai la îndemână o serie de utilaje pe care le folosești în grădină. Cel mai important ar fi să pregătești, ca prim pas tocătorul de crengi și resturi vegetale. Toate resturile enumerate mai sus se trec prin tocător și se mărunțesc înainte de a fi folosite ca mulci. Mărunțirea lor facilitează procesul de descompunere și fertilizare.
- Adună frunze căzute toamna din copaci sau de la plante. Sunt cea mai bună sursă de materie primă pentru mulci. Poți folosi o suflantă sau banala greblă pentru a strânge frunzele în grămezi. Pentru mulci de frunze, poți folosi resturi pe care le-ai scos din grădină când ai tăiat și curățat gardul viu, de exemplu.
- Toacă totul folosind un tocătorul profesionist pentru grădină. Un alt mod în care poți tăia frunzele este cu mașina de tuns iarbă. Stratul de frunze colectat se întinde pe jos, într-un strat de doi centimetri grosime, pe teren drept, fără pietre sau rădăcini, ori denivelări. Se trece cu mașina de tuns peste grămadă de câteva ori pentru a tăia frunzele în bucăți. Mărunțirea frunzelor le va ajuta să se descompună în grădină, iar acest lucru va oferi solului substanțe nutritive.
- După adăugarea funzelor, se introduc în tocător și ramurile subțiri, scoarța de copac, iarba uscată pe care ai tuns-o cu o zi în urmă. Se adaugă compost deja uscat, paie sau hârtie. Ultimele elemente nu sunt neapărat necesare. Mulciul poate conține doar frunze și resturi vegetale uscate, obținute din igienizarea și tăierea livezii.
- Mulciul se folosește imediat ce a fost obținut. Mulciul suplimentar poate fi depozitat într-un butoi ventilat, într-o pungă mare cu orificii de aer sau întins pe o prelată și acoperit. Cu cât mulciul este depozitat mai mult timp, cu atât va pierde mai mulți nutrienți. Mulciul care este depozitat în zone slab ventilate sau fără ventilație va începe să fermenteze și să elibereze toxine cu pH ridicat, care sunt mortale pentru plante.
Când se folosește mulciul în grădină?
Mulciul se folosește diferit, în funcție de anotimp, dar și în funcție de locul în care este aplicat. Mulciul nu se întinde pur și simplu peste pământul din grădină, de exemplu. În grădină este important să se asigure aerarea corectă a pământului și hidratarea lui.
- 🌷 Primăvara, când începe grădinăritul, se va îndepărta mulciul așezat iarna trecută. El nu trebuie să fie aruncat de tot, ci poate fi adăugat la compost.
- ☀️ Vara, mulciul va ajuta grădinile să rețină umiditatea și să păstreze rădăcinile răcoroase. Mulciul de vară se va descompune în timp. Mulciul ideal de vară include mulci de frunze sau amestecuri de mulci de frunze și compost.
- ❄️ Mulciul ideal de iarnă include ace de pin, paie și scoarță, hrănește și protejează pământul și plantele peste iarnă, dar se elimină primăvara. Iarna, mulciul va proteja plantele de îngheț și va ajuta la menținerea solului cald. Mulcii de iarnă nu se descompun la fel de repede ca mulcii de vară, așa că este important să fie îndepărtat primăvara.
Cum se folosește mulciul pentru fertilizarea grădinii?
Înainte de a adăuga mulci în grădină, scoate toate buruienile, în caz contrar, mulciul va proteja buruienile și le va permite să prospere. Acest lucru va crea, de asemenea, concurență nedorită pentru plantele agricole.
Adăugă câțiva centimetri de mulci în grădină. Aplică mulciul după ce ai terminat de plantat primăvara sau când ai terminat de pregătit grădina pentru iarnă. Folosește o lopată sau o greblă pentru a întinde un strat de mulci de 5 până la 15 cm peste patul de pământ din grădină.
- În zonele mai umbrite se utilizează 5 până la 8 cm de mulci
- În zonele însorite se utilizează 8 până la 10 cm de mulci
- În zonele foarte calde și însorite se utilizează până la 15 cm de mulci.
Mulciul se așază în jurul bazei plantelor, dar nu chiar lângă tulpina plantelor sau a pomilor. Este deosebit de important, mai ales în zonele umbrite, ca mulciul să nu fie lipit de planta pe care trebuie să o ajuta să crească. Astfel, se permite ventilarea, ceea ce proteja plantele de mucegai, putregai și insecte. Se păstrează 2,5 până la 5 cm de spațiu între mulci și baza plantelor, sau suficient spațiu pentru ca mulciul să nu atingă plantele.
Descoperă în magazinele noastre toate utilajele necesare pentru grădinărit. Alege material săditor certificat, cu rărăcina protejată, dar și fertilizatori de cea mai bună calitate.