Cum prevenim sălbăticirea trandafirilor din portaltoi?
Trandafirii pe care îi găsim în comerț sunt de cele mai multe ori altoiți pe o rădăcină de măceș, pentru că rădăcina de măceș este foarte rezistentă la factorii de mediu. Supraviețuiește în condiții de secetă, rezistă la îngheț, dar și la boli. Cu toate acestea, are și dezavantaje, pot apărea lăstarii sălbabici. Citește în articolul nostru cum poți preveni sălbăticirea trandafirilor.
Specificul trandafirilor pe portaltoi
Trandafirii comercializați sunt în general altoiți în coletul rădăcinii unui portaltoi. Pe portaltoi există ochi dorminzi. Dacă sunt condițiile de sol și climatice sunt prielnice, ochii dorminzi pornesc în vegetație. Cel mai bine este să urmărești dezvoltarea butașului și să identifici imediat lăstarul sălbatic. Partea sălbatică poate anihila complet altoiul și se ajunge la dezvoltarea unui trandafir sălbatic.
Tendințele de emancipare a rădăcinilor de trandafir sălbatic predomină în primii doi ani de la plantare. Ulterior, dacă trandafirul nobil crește viguros, lăstarii trandafirului inhibă creșterea lăstarilor de măceș.
Portaltoiul are avantaje incontestabile
Trandafirii sunt flori superbe, dar pretențioase și sensibile. A crescut numărul celor care își doresc un trandafir în grădină, dar trandafirii nobili sunt prea sensibili pentru a se adapta oricăror condiții pedoclimatice. Din acest motiv producătorii aleg rădăcina de măceș pentru portaltoi. Este mult mai rezistentă și adaptabilă, astfel, oricine poate avea un trandafir în grădină, fie că locuiește în zone reci sau cu perioade lungi, fierbinți.
Avantajele portaltoiului:
- Portaltoiul este mai rezistent la boli și dăunători, spre deosebire de trandafirul nobil, nealtoit.
- Rădăcina portaltoiului este mai viguroasă, se ramifică mai ușor, crește mai adânc și mai viguroasă.
- Este rezistent la stresul climatic, schimbările bruște de temperatură.
- Portaltoiul rezistă mai bine la frig și îngheț.
- Este mai longeviv și mai rezistent, crește mai viguros.
- Înflorește mai des și pentru timp mai lung.
Cu siguranță este mai ușor de îngrijit un trandafir obținut dintr-un portaltoi. Singurele dezavantaje sunt posibilitatea sălbăticirii, pentru care deja avem soluție. Portaltoiul este mai ușor de îngrijit dacă este atacat de boli sau dacă este afectat de factorii de mediu. În shimb, trandafirii nobili pot fi pierduți complet dacă nu sunt îngrijiți și tratați la timp. Citește mai jos cum previi sălbăticirea unui trandafir.
Cum recunoști lăstarii sălbatici?
Din fericire, lăstarii sălbatici sunt ușor de recunoscut la unele soiuri. Cresc mai viguros decât lăstarii soiului altoit. Culoarea lăstarilor sălbatici diferă, este mai deschisă decât a lăstarului de trandafir. Forma frunzelor este diferită de cea a trandafirilor nobili. Sunt mai mici și au un număr mai mare de foliole în frunza compusă.
La trandafirii teahibrizi și târâtori frunza compusă are cinci foliole, iar lăstarii de portaltoi au șapte până la nouă foliole. La trandafirul arbust și cel urcător, mai ales cei care înfloresc o singură dată pe an, lăstarii sălbatici vor fi mai greu de identificat pentru că seamănă foarte mult cu portaltoiul. Dacă apucă să crească, se vor tăia curat din locul în care se formează.
Cum elimini corect lăstarii de portaltoi?
Dacă ai constat că pe trandafirul teahibrid a crescut lăstarul sălbatic, rupe-l pur și simplu. Dacă este prea mare, se taie curat, cu foarfeca de grădină, fără să rămână vreun cep din care să pornească din nou. Există și cazuri în care lăstarii sălbatici ai trandafirilor pornesc din rădăcină, de multe ori se întâmplă la trandafirii urcători.
La trandafirii pomișor, cu port înalt, soiul nobil este altoit ca și coroană. Este foarte simplu să depistezi lăstarii sălbatici, pentru că ei vor porni de la bază, din zona rădăcinii și pe trunchi apar vizibil. Din acel punct sunt tăiați cu un briceag sau se rup cu mâna.
La trandafirii urcători intervenția este mai complexă. Intervenția va trebui făcută până la nivelul rădăcinii. Dacă tăierea are loc doar până nivelul solului, lăstarii sălbatici vor porni mai viguros din mugurii existenți. Dacă pornesc mai mulți lăstari sălbatici, vor fi mult mai greu de stârpit.
Urmează pașii de mai jos pentru a salva trandafirul:
- Identifică lăstarul sălbatic, care are aspect diferit față de restul, este mai deschis la culoare. Identifică locul de inserție până la nivelul rădăcinii.
- Smulge trandafirul sălbatic din rădăcini, dacă este în primul an de plantare. Scoate rădăcinile cu un târnăcop dacă este nevoie.
- Lăstarii sălbatici se desprind de cei nobili până la punctul de inserție de pe rădăcină și se elimină. Restul se replantează.
- Nu lăsați butași de trandafir sălbatic pe pământ. Butașii vor prinde rădăcini și va încolți o nouă plantă.
- Dacă lăstarul nu pleacă din rădăcină, se taie la ras.
Dacă ai în grădină trandafiri sălbatici pe care vrei doar să-i stârpești, pentru că aglomerează locul, cea mai bună soluție este scoaterea din rădăcini, dar rădăcinile trandafirului sălbatic sunt înrădăcinate adânc. Vei face o groapă destul de mare în pământ. Dacă nu vrei mult deranj, taie trandafirul la nivelul solului, dar tufa va trebui tăiată săptămânal. O altă soluție este erbicidarea sau acoperirea cu o prelată opacă sau o foaie de plastic, pentru a împiedica fotosinteza.