Cum protejăm găinile iarna
Crescătorii de găini cunosc faptul că iarna reprezintă o provocare în procesul de îngrijire a păsărilor. În vederea evitării degerăturilor găinilor și a unei producții reduse de ouă trebuie să le oferim condiții optime în această perioadă geroasă.
În cele ce urmează vă prezentăm câteva sfaturi pentru ca înaripatele tale să înfrunte mai ușor frigul și a nu avea organismul dat peste cap.
- Verificați ca păsările să aibă mereu mâncare
Activitatea de digestie este o activitate care generează căldură în corpul găinii. Important de știut ca hrana să nu stea prea mult afară deoarece din cauza frigului, concentratul se umezește și își pierde din valoare și nutrienți.
- Atenție la apa păsărilor
Chiar și în lunile de iarnă, găinile au nevoie de apă proaspătă pentru hidratare. Iarna, din cauza gerului, apa îngheață, iar asta afectează producția de ouă chiar și în lunile următoare. Recomandăm încălzirea apei, atenție totuși ca aceasta să nu fie fierbinte!
- Pregătiți-le adăpostul
Paiele și fânul sunt eficiente când vine vorba de așternutul găinilor. Aceste materiale pot fi utilizate atât în exterior cât și în interiorul adăpostului. Astfel, picioarele păsărilor nu vor fi expuse direct pe pământul înghețat sau pe podeaua rece. De asemenea, instalarea unei lampe este de ajutor pentru a păstra o temperatură optimă în adăpostul găinilor.
- Curățați zăpada
Păsărilor nu le place zăpada și se feresc să calce direct pe stratul nins. De aceea este recomandată curățarea zăpezii din spațiul lor și să așezați pe jos paie sau fân pentru ca acestea să poată păși în siguranță.
- Umezeala este inamicul păsărilor de curte
În perioada aceasta trebuie avut grijă ca înaripatele să nu sufere degerături. Astfel, interiorul adăpostului trebuie mereu curățat și aerisit pentru a preveni umezeala. Nivelul optim din interiorul adăpostului trebuie să fie de 70%.
- Colectați mai des ouăle găinilor
Din cauza temperaturilor scăzute, ouăle pot îngheța și apare riscul să se spargă. Dacă temperatura din adăpost este mai mică de 7°C, iar ouăle sunt reci, este recomandat să le puneți în frigider când intrați în casă. Dacă le lăsați în cămară, foarte probabil se va forma condens, iar acest lucru trebuie evitat. Odată ce un ou este foarte rece, ar trebui să fie ținut la aceeași temperatură.