Cum protejăm trandafirul pomișor pe timp de iarnă?
Trandafirii pomișor plantați în curte pot trece iarna fără probleme aplicând câteva măsuri de protecție practice și la îndemână. Se vor proteja baza, tulpina și coroana, folosind doar materiale naturale: paie, frunze uscate, pământ, material de iută (sac).
1. Protejarea bazei trandafirului prin mușuroire
La sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, trandafirii pomișor se mușuroiesc. Mușuroire înseamnă adunarea pământului de jur împrejurul bazei, până peste punctul de altoi. Înainte de procedura de mușuroire este recomandată și aplicarea unui îngrășământ special pentru trandafiri, care va ajuta planta să fie puternică pentru iernare. Primăvara, în perioada martie-aprilie se descoperă și se renunță la mușuroi.
2. Protejarea pe înălțime trandafirului pomișor
Protejarea trandafirului se poate face pe toată înălțimea pomișorului cu un cilindru din plasă. Acesta se umple cu frunze sau paie până deasupra vârfurilor pomilor. Protecția de jur împrejur se poate face și cu un cadru de țăruși, înfășurat cu pânză și umplut cu paie. Este recomandată tratarea frunzelor și paielor cu produse împotriva șoarecilor.
Acest tip de protecție poate fii aplicat pe toată înălțimea trandafirului pomișor ori doar pentru tulpină, urmând ca partea de coroană să fie protejată separat. Tulpina trandafirului poate fi protejată și prin ambalarea ei în material de iută.
3. Protejarea coroanei trandafirului pomișor
Partea de coroană va fi acoperită cu material de iută (sac). Dacă iernile sunt foarte reci, interiorul sacului poate fi umplut cu paie ori frunze uscate. Însă, în general este de ajuns folosirea materialului de sac, legat la baza coroanei. Materialul de sac poate fi înlocuit cu orice alt material permeabil, prin care să pătrundă aer și lumină.
❗ Nu se folosesc materiale plastice pentru a proteja trandafirul
Folosirea materialelor plastice, a sacilor de plastic sau a sticlelor de plastic tăiate pentru a trandafirii nu este deloc recomandată. Plasticul este un material eficient pentru protecția împotriva gerului. Însă tocmai faptul că nu este permeabil, și nu permite pătrunderea aerului, îl face periculos. Dacă după două-trei zile de ger și ninsoare urmează alte 2-3 zile cu soare, în interiorul protecției de plastic se formează condensul. Condensul duce la umezire puternică și mucegăire, astfel, se favorizează apariția bolilor. În plus, dacă alternanța cald-rece nu este benefică plantei.