Histomonoza sau boala capului negru – semnele bolii, prevenție și tratament
Să crești curci la curte poate fi o mare provocare. Curcile au fost păsări sensibile din totdeauna. Ne amintim cum bunicii noștri depuneau eforturi să țină păsările sănătoase. Cu toate acestea, avantajele sunt pe măsură, din acest motiv creșterea curcilor este de interes. Una dintre bolile care dau de furcă crescătorilor este boala capului negru sau histomonoza.
Ce este histomonoza sau boala capului negru?
Cunoscută și sub numele de tiflohepatită sau enterohepatită, boala afectează tubul digestiv și gandele anexe, în special la puii de curcă și găină, mai rar în cazul altor specii cum ar fi pui de fazan, gâscă, etc. Histomonoza este o parazitoză produsă de parazitul protozoar anaerob Histomonas meleagridis.
🧫 Boala capului negru este o boală infecțioasă, declanșată de un parazit care se răspândește ușor și are rată mare de mortalitate, de 70% – 80%. |
Denumirea de Boala capului negru este obscură și poate fi înșelătoare, pentru că pare că descrie un semn vizibil al bolii. Păsările bolnave nu au capul negru, nici pete negre pe cap sau cioc. Boala este produsă de parazitul care își găsește gazdă în râme. Trei specii de râme pot fi gazde paratenice pentru larvele de H Gallinarum care conțin H Meleagridis. Puii și curcanii care consumă râmele se pot infecta.
La curcani, transmiterea se face prin contact direct cu păsările infectate sau prin contactul cu excrementele proaspete. Histomoniaza afectează în special curcanii și dăunează mai puțin găinilor. Cu toate acestea, focarele declanșate de pui afectează mai tare curcanii, chiar dacă în comunitatea găinilor provoacă morbiditate și mortalitate moderată.
Cum recunoști boala capului negru sau hispomonoza la curcani?
Histomonoza apare în cele mai multe cazuri la păsările tinere, în special la puii de curcă și găină, în jurul vârstei de 2-3 luni. La curcanii boala este fatală când ajung la aproximativ 5-6 kg. când se îmbolnăvesc. Semnele pot fi evidente de la 7-12 zile după infectare. Păsările tinere au o evoluție mai acută a bolii și mor în câteva zile de la apariția semnelor. Păsările mai în vârstă se pot îmbolnăvi, prezintă mai întâi semne de morbiditate devin slăbite înainte de moarte.
Cele 7 semne ale bolii capului negru
- Apatie și stare de somnolență – capul și aripile căzute
- Lipsa poftei de mâncare
- Dezvoltare precară, slăbire exagerată
- Statul în picioare prelungit, ochii închiși, pene ciufulite
- Diaree de culoare galbenă ca sulful și urât mirositoare
- Culoarea cenușiu-albăstruie a carunculilor la curcani și bărbițelor la găină
- La puii de găină poate apărea și sânge în fecale
Leziunile hepatice tind să fie absente sau mai puțin severe la pui, dar pot implica infecții bacteriene secundare. În cele mai multe cazuri, puii se recuperează după semnele clinice, dar rămân purtători, în timp ce curcanii cedează la infecție. Din acest motiv este bine să se ia toate măsurile de prevenție pentru a evita răspândirea bolii.
Răspândirea bolii
Puii de găină sau de curcă sunt contaminați pe cale orală, prin ingerarea celulelor închistate sau flagelate de Histomonas. Paraziții sunt de regula prezenți în fecale sau în râme infestate cu ouăle acestui parazit.
Puii se cresc separat de păsările adulte. De asemenea, puii din diferite specii se cresc și ei separat. De exemplu, dacă achiziționați pui de o zi de găină și de curcă, nu vor crește împreună, și nici nu vor ajunge în curtea păsărilor mari.
Transmiterea directă de la pasăre la pasăre poate avea loc și în cadrul aceleiași comunități. Puii, potârnichile și fazanii au în mod obișnuit viermii rotunzi în intestine, ele sunt adesea sursa infecției cu protozoare pentru alte păsări.
Recomandări de creștere
Histomonoza este direct influențată de coabitarea păsărilor adulte și puilor din mai multe specii. Din acest motiv se recomandă creșterea separată a puilor din diferite specii, și separarea de păsările adulte. | |||
Puii de găină | Puii de o zi se păstrează într-un loc separat de găini. Nu se cresc laolaltă cu alte specii de pui. Se hrănesc cu furaje speciale, recomandat este Concentratul starter, care conține coccidiostatic care-i protejează. | ||
Găini adulte | Păsările adulte trebuie să fie separate de puii de găină. Furajele pentru păsări deja nu mai conțin coccidiostatic, deci se va insista pe igienă și folosirea aditivilor furajeri pentru prevenție. Boala afectează producția de ouă. | ||
Puii de curcă | Puii de o zi de curcă se vor separa de alte specii. Se hrănesc cu cu furajele recomandate tip starter pentru curcani, pentru că au conținut de coccidiostatic, esențial în prima etapă de dezvoltare. | ||
Curcani adulți | La curcani pericolul apare în primele două luni de viață. După 8 săptămâni curcanii ajung la 4,5 – 5 kg, perioada în care sunt cel mai mult expuși la boală. La maturitate nu sunt feriți de boală, au nevoie de precauție și prevenție. | ||
Folosește Herbatop Tricho-Plus pentru prevenția infectării cu acest parazit. Este eficient și se administrează ușor, în apă. A fost special produs de Agroland pentru a preveni boala capului negru la curci și găini. |
Curcanii, cei mai predispuși la boala capului negru
Curcanii sunt foarte sensibili la boala punctelor negre. Odată ce un efectiv de curcani a fost infectat, 70 până la 100% dintre păsări pot muri. Profesioniștii din crescătoriile de curcani au raportat focare ale bolii în fiecare an începând cu 2009. Histomonadele pot ajunge la ficat fie prin sistemul vascular, fie prin cavitatea peritoneală.
⛔ Carnea și ficatul păsările bolnave nu pot fi consumate, deci nu puteți tăia păsările la primele semne de boală. |
Leziunile hepatice au aspect variabile. La curcani apar la 6-8 zile de la infectare și pot avea până la 4 cm în diametru, atacă întregul organ. La tăiere ficatul va apărea verde sau cangrenat. Leziunile apar și în alte organe, cum ar fi rinichii, splina sau pancreasul.
Deoarece H gallinarum ova poate supraviețui în sol pentru mai multe luni sau ani, curcanii nu trebuie să ajungă pe parcela contaminată de găini, trebuie să aibă un loc special, separat. Odată stabilită într-un efectiv de curcani, infecția se răspândește rapid, fără contact direct.
Diagnostic și tratamentul
În cazul puilor de curcă, primele semne ale bolii apar după 5-7 zile. După 12 zile, păsările sunt extrem de slăbite, iar cu 24 de ore înainte de moarte vor da semne de hipotermie.
Histomonoza nu evoluează la fel de sever și la puii de găină. Fecalele pot prezenta urme de sânge și au culoare galbenă. În multe cazuri, semnele sunt similare cu ale coccidiozei. În forma cronică a bolii, sunt afectate păsările trecute de 5 luni, rata de mortalitate fiind mai mică de 5%.
👨⚕️ Care este sfatul specialistului veterinar Agroland?”Într-adevăr, la vârsta de 4-8 săptămâni, cam când ajung la 5 kg, pot face histomonoza. De aceea noi recomandăm preventiv Herbatop Tricho-Plus. Dacă se sesizează semne de boală, trebuie deparazitați două zile la rând, începând cu a doua lună de viață. Pentru tratament se apelează medicul veterinar. Este o boală parazitară care afectează ficatul curcii. De obicei este transmisă de la găini, care sunt mai ales purtătoarele bolii, dar se îmbolnăvesc mai rar. Se administrează un antihelmintic cu spectru larg pentru combaterea parazitozelor”, Ovidiu Șandru, crescător consacrat de păsări de curte cu studii veterinare. |
Diagnosticul se bazează pe ulcerația patognomonică a cecului și leziunile necrotice la nivelul ficatului. Nu există tratamente sau vaccinuri aprobate ANSVSA. De obicei, cecumul și ficatul unei păsări infectate se vor inflama și vor dezvolta ulcere. Păsările tinere se îmbolnăvesc rapid și mor în câteva zile după apariția semnelor. Boala se dezvoltă mai lent la păsările mai în vârstă. Acestea sunt slăbite, cu aripile și capul căzute, și pot muri în cele din urmă.
S-a încercat imunizarea împotriva acestei infecții, dar nu a avut succes, decât parțial. Imunizarea curcanilor la Histomonas viu și atenuat are nevoie de 4 săptămâni. S-a demonstrat că vaccinarea puilor cu 5 săptămâni înainte de infecția experimentală determină scăderea producției de ouă. Majoritatea crescătorilor specializați au ajuns la concluzia că imunizarea păsărilor împotriva acestei boli folosind culturi vii nu este practică.