• Prima pagină
  • /
  • Blog
  • /
  • Cum să construiești un adăpost ieftin și util pentru păsările de curte
11 aprilie 2024

Cum să construiești un adăpost ieftin și util pentru păsările de curte

Dacă te-ai hotărât să construiești în regie proprie un adăpost pentru păsările de curte, dar nu știi de unde să începi, avem noi câteva recomandări. Sunt chestiuni practice de care trebuie să ții cont pentru a face o treabă bună de la început. Parcurge articolul nostru și fă-ți o idee despre cum ar trebui să arate viitorul adăpost al păsărilor din curtea ta. 

Citește în acest articol

  1. Ce funcții trebuie să îndeplinească un adăpost pentru păsări?
  2. Din ce materiale se pot realiza cotețele pentru găini?
  3. Cum construiești un adăpost sigur împotriva prădătorilor?
  4. Ce trebuie să conțină un adăpost pentru păsări?

Ia în calcul mărimea adăpostului

Poate că la momentul în care ai decis să construiești un adăpost pentru păsări, ai prin curte câțiva puișori, ori câteva găini și un cocoș. Gândește-te bine dacă vrei să rămâi la un colectiv restrâns de păsări de curte, sau s-ar putea să mărești familia cu alte specii, poate câteva rațe, curci sau bibilici. Fiecare dintre aceste specii noi va avea nevoie de condiții speciale și de mult mai mult spațiu. 

Nu uita că puii de o zi vor sta mereu separați de celelalte păsări adulte, pentru a fi protejați, deci adăpostul trebuie să aibă capacitatea de a fi compartimentat cu ajutorul separatoarelor de sârmă, de exemplu, sau a panourilor. Până la maturitate, puii sau bobocii au nevoie de spațiu separat, dar este mai incomod să le construiești separat spații de adăpostire, decât să integrezi spațiul într-un adăpost mai mare.

SpecieDensitate
🐓 Găini6-7 păsări pe mp
🐥 Pui de carne12-15 păsări pe mp
🦆 Rațe4 păsări pe mp
🦆 Gâște2-3 păsări pe mp
🦃 Curci1-2 păsări pe mp

Adăpostul păsărilor adulte este diferit de adăpostul pentru creșterea puilor. Primul rol al unui adăpost pentru păsările de curte este să protejeze păsările de intemperii, prădători și furt. Trebuie să le ofere un adăpost pentru odihnă și un loc protejat pentru cuibare. Adăpostul este și locul în care vor fi hrănite păsările în cea mai mare parte a anului. Implicit, adăpostul va trebui curățat frecvent, dezinfectat și alimentat sau amenajat, deci trebuie să fie destul de încăpător, nu doar pentru păsări, dar și pentru o persoană adultă.

Funcțiile adăpostului pentru păsări

Păsările de curte au nevoie de mai mult decât un coteț mic de lemn. Când spunem coteț de lemn, facem referire la construcțiile arhaice, înghesuite, puțin compartimentate. Cu siguranță sunt și acum gospodari care se folosesc de cotețele vechi de lemn, inadecvate. Pe piață există construcții din lemn, foarte practice, pentru adăpostul puilor sau a păsărilor, dar acestea sunt destinate colectivelor mici de păsări. Fiecare tip de construcție are avantajele ei și le vom enumera pe fiecare.

Indiferent de materialul de construcție ales, trebuie să ții cont de câteva aspecte înainte de a începe construcția:

  • Adăpostul trebuie să fie mereu uscat, să nu plouă în el, pereții să nu absoarbă umezeala.
  • Trebuie să fie ridicat, la înălțime, nu trebuie să fie construit pe pământ dacă nu are fundație serioasă.
  • Nu trebuie să fie curent în adăpost.
  • Adăpostul trebuie să fie izolat, să mențină căldura iarna și umbră vara.
  • Trebuie să fie încăpător, pentru toate păsările.
  • Trebuie să aibă ușă, eventual ferestre și să asigure posibilitatea de aerisire și ventilare.
  • Un adult trebuie să poată încăpea cu totul în adăpost pentru a putea curăța și dezinfecta temeinic.
  • Este necesar un spațiu pentru ouat, la care să ai acces ușor.
  • Trebuie să aibă spații prevăzute pentru hrană și adăpători.
  • Trebuie să aibă ieșire spre curte și iarbă. Spațiul exterior ar trebui și el protejat de prădători.
  • Rampa de acces pentru păsări, scara, sunt necesare, și nu trebuie să fie foarte abrupte.
  • Cuibarele nu trebuie să lipsească din niciun coteț modern.
  • Stinghiile pentru dormit trebuie să fie suficiente, așezate în trepte, la înălțime.

Din ce material construim adăpostul păsărilor de curte

Practic, adăpostul poate fi realizat din orice material de construcții, depinde care sunt posibilitățile tale. Dacă poți construi un adăpost din BCA sau cărămidă, trebuie să ți cont că trebuie realizată o fundație, pentru a nu risca să fie inundată. Construiește adăpostul pentru păsări pe zone înalte, bine drenate. Acest lucru previne umiditatea prelungită. Lemnul sau plăcile de OSB sunt cea mai practică și rentabilă soluție pentru pereții cotețului pentru păsări. În acest caz, construcția poate avea fundație sau poate fi ridicată pe piloni. 

Adăpost din lemn pentru păsări

Pentru acoperiș se pot folosi plăcile de tablă, țigla, sau șidrila bituminoasă în cazul în care construcția este din lemn sau OSB. Cu toate că anotimpul rece pare a fi mult mai blând de la un an la altul, iarna orice refugiu pentru păsări trebuie să fie izolat. Păsările adulte își reglează temperatura corpului, au un strat gros de pene care să le încălzească, dar au nevoie de confort termic minim. Izolația adăpostului poate fi realizată cu vată de sticlă, pătură de fibră ceramică, plăci de carton sau vată minerală. 

Protecția împotriva prădătorilor 

Nu ignora iscusința prădătorilor de a ajunge la prada dorită. Adăpostul păsărilor de curte este bine să fie complet închis cu gard și acoperit. Podele din unul sau două blocuri de beton sunt eficiente împotriva rozătoarelor și șerpilor, care sapă pe sub pereți și podele. 

În cazul împrejmuirilor exterioare, sârma trebuie fixată în 50 de cm de izolație de ciment sau piatră. Animalele sapă întotdeauna la baza gardului. O altă soluție este firul de gard electric în jurul țarcului la 10 cm de sol, la aproximativ 5-10 cm de gardul principal, pentru a descuraja prădătorii. 

Pentru a preveni atacul șoimilor sau al bufnițelor, spațiul exterior în care găinile și celelalte păsări se plimbă este bine să fie acoperite cu plasă de sârmă. Dacă vrei să le oferi și un loc în care să se adăpostească de soare, instalează și o plasă de umbrire deasupra. Dacă curtea nu permite instalarea plasei de protecție, plantează arbuști sau arbori de talie mică  în zona în care păsările de curte ciugulesc le va permite păsărilor să se adăpostească de păsările prădătoare.

Stinghiile sau lațurile pentru odihnă

  • Păsările de rasă mixtă, găinile ouătoare, bibilicile, au nevoie de stinghii instalate pe înălțime, ele vor dormi mereu cățărate. Se instalează 50-70 de cm față de sol. Trebuie instalate în trepte, pe înălțimi diferite, pentru ca fiecare pasăre să aibă loc. 
  • Puii Broiler nu se cațără, pentru ei va trebui amenajat spațiul la sol, deci o porțiune cu fân, rumeguș sau așternut similar. 
  • Păsările, mai ales găinile și curcile, nu ar trebui să se cațere prea sus, pentru a preveni rănirea. Bibilicile vor căuta mereu să se cațere cât mai sus. 
  • Stighiile de pentru dormit trebuie așezate la distanță de cuibare, pentru a nu confunda rolul cuibarelor. Găinile ar putea folosi cuibarele și pentru odihnă. 

Cuiburile pentru ouat

Cuiburile pentru ouat este bine să fie integrate în adăpostul pentru păsări. Fiecare cuibar ar trebui să fie aibă cel puțin 30 x 30 cm. Cuibarele pot fi realizate din paie, tradițional, sau poți recurge la cuibare deja disponibile pe piață. Mărește spațiul din zona de cuibărit pentru păsările mai mari. Cuibul ar trebui să fie suficient de mare pentru ca pasărea să intre și să stea confortabil. 

Dacă cuibul este prea încăpător, mai multe găini vor încerca să se așeze pe același cuibar și pot sparge ouăle. Cuibarul trebuie să aibă mereu o căptușeală din paie, altfel ouăle se vor sparge. Ideal, ar trebui un cuibar la fiecare două găini. Înălțimea de instalare este de 70 cm. Cuibul de ouă se instalează într-o zonă mai întunecată, retrasă, departe de adăposturi. Nu se amplasează cuibul niciodată în dreptul ferestrelor însorite sau în apropierea zonelor cu trafic intens. 

Sursa de lumină

În afara luminii naturale asigurată cu ajutorul ferestrelor, în adăpost ar trebui să existe o sursă de lumină cu infraroșu, care să încălzească iarna adăpostul, să asigure lumina pentru hrană și să elimine riscul apariției canibalismului la păsările de curte. Nu sunt singurele beneficii ale instalării sersei de lumină în adăpost. 

Lumina caldă va fi de folos și pentru îngrijirea găinilor ouătoare în anotimpul rece, sporind producția de ouă.  Este adecvată o lampă de încălzire, situată la 12 m de la înălțimea tavanului. Este important ca lumina să fie situată măcar deasupra zonei de hrănire și adăpare. Ferestrele amplasate pe partea de sud a cotețului vor fi sursă bună de lumină și căldură pe timpul iernii. 

Aerisirea adăpostului păsărilor de curte

Aerisirea adăpostului păsărilor de curte este esențială pentru sănătatea lor. Ventilația corectă elimină excesul de umiditate, amoniacul sau dioxidul de carbon din coteț. Dacă aerul din adăpost este umed sau se simte mirosul de amoniac, atunci riscul de îmbolnăvire este mare. Mai multe orificii pentru ventilare sunt necesare. 

Adăpostul trebuie să aibă o ușă mare, prin care gospodarul să poată intra pentru a face curat. La baza ușii mari, poate fi instalată și o ușă doar pentru găini, foarte practică mai ales, dacă este o variantă automată, cu senzori. Cu toate că adăpostul trebuie să fie bine ventilat, nu înseamnă că nu trebuie să fie bine izolat. Păsările de curte se descurcă foarte bine cu frigul dacă adăpostul este uscat. Condițiile răcoroase și umede pot crea multe probleme de sănătate. 

Acces ușor la hrană și apă

Un aspect important sunt sursele de alimentare cu apă și hrană. Hrănitorile și adăpătorile ar trebui să fie amplasate convenabil, la înălțimea spatelui păsărilor. Acest lucru va menține hrana și apa curate și va preveni risipa. Păsările trebuie să aibă acces la apă și mâncare tot timpul. Trebuie să se asigure aproximativ 5-7 cm spațiu de hrănire pentru fiecare pasăre în parte. Pentru mai mult de 25 de păsări, hrănitoarele se așează în zone separate, astfel încât toate păsările să poată ajunge la hrănire.

Alte considerente

Dacă este suficient spațiu, nu este rău să ai prevăzut un spațiu pentru stocarea furajelor și echipamentelor. Adăpostul trebuie construit în așa fel încât să nu lase la vedere cuie, bucăți de sârmă sau așchii în care păsările s-ar putea răni. Ușile trebuie să fie suficient de mari pentru ca păsările să poată trece cu ușurință, iar rampele ușor de urcat. Nu se folosește sârmă cu ochiuri mari, pentru a nu exista pericolul ca păsările de curte să-și prindă capul sau pintenii în ochiuri. 

buton Adrese magazine agroland

Cum să construiești un adăpost ieftin și util pentru păsările de curte

Dacă te-ai hotărât să construiești în regie proprie un adăpost pentru păsările de curte, dar nu știi de unde să începi, avem noi câteva recomandări. Sunt chestiuni practice de care trebuie să ții cont pentru a face o treabă bună de la început. Parcurge articolul nostru și fă-ți o idee despre cum ar trebui să arate viitorul adăpost al păsărilor din curtea ta. 

Citește în acest articol

  1. Ce funcții trebuie să îndeplinească un adăpost pentru păsări?
  2. Din ce materiale se pot realiza cotețele pentru găini?
  3. Cum construiești un adăpost sigur împotriva prădătorilor?
  4. Ce trebuie să conțină un adăpost pentru păsări?

Ia în calcul mărimea adăpostului

Poate că la momentul în care ai decis să construiești un adăpost pentru păsări, ai prin curte câțiva puișori, ori câteva găini și un cocoș. Gândește-te bine dacă vrei să rămâi la un colectiv restrâns de păsări de curte, sau s-ar putea să mărești familia cu alte specii, poate câteva rațe, curci sau bibilici. Fiecare dintre aceste specii noi va avea nevoie de condiții speciale și de mult mai mult spațiu. 

Nu uita că puii de o zi vor sta mereu separați de celelalte păsări adulte, pentru a fi protejați, deci adăpostul trebuie să aibă capacitatea de a fi compartimentat cu ajutorul separatoarelor de sârmă, de exemplu, sau a panourilor. Până la maturitate, puii sau bobocii au nevoie de spațiu separat, dar este mai incomod să le construiești separat spații de adăpostire, decât să integrezi spațiul într-un adăpost mai mare.

SpecieDensitate
🐓 Găini6-7 păsări pe mp
🐥 Pui de carne12-15 păsări pe mp
🦆 Rațe4 păsări pe mp
🦆 Gâște2-3 păsări pe mp
🦃 Curci1-2 păsări pe mp

Adăpostul păsărilor adulte este diferit de adăpostul pentru creșterea puilor. Primul rol al unui adăpost pentru păsările de curte este să protejeze păsările de intemperii, prădători și furt. Trebuie să le ofere un adăpost pentru odihnă și un loc protejat pentru cuibare. Adăpostul este și locul în care vor fi hrănite păsările în cea mai mare parte a anului. Implicit, adăpostul va trebui curățat frecvent, dezinfectat și alimentat sau amenajat, deci trebuie să fie destul de încăpător, nu doar pentru păsări, dar și pentru o persoană adultă.

Funcțiile adăpostului pentru păsări

Păsările de curte au nevoie de mai mult decât un coteț mic de lemn. Când spunem coteț de lemn, facem referire la construcțiile arhaice, înghesuite, puțin compartimentate. Cu siguranță sunt și acum gospodari care se folosesc de cotețele vechi de lemn, inadecvate. Pe piață există construcții din lemn, foarte practice, pentru adăpostul puilor sau a păsărilor, dar acestea sunt destinate colectivelor mici de păsări. Fiecare tip de construcție are avantajele ei și le vom enumera pe fiecare.

Indiferent de materialul de construcție ales, trebuie să ții cont de câteva aspecte înainte de a începe construcția:

  • Adăpostul trebuie să fie mereu uscat, să nu plouă în el, pereții să nu absoarbă umezeala.
  • Trebuie să fie ridicat, la înălțime, nu trebuie să fie construit pe pământ dacă nu are fundație serioasă.
  • Nu trebuie să fie curent în adăpost.
  • Adăpostul trebuie să fie izolat, să mențină căldura iarna și umbră vara.
  • Trebuie să fie încăpător, pentru toate păsările.
  • Trebuie să aibă ușă, eventual ferestre și să asigure posibilitatea de aerisire și ventilare.
  • Un adult trebuie să poată încăpea cu totul în adăpost pentru a putea curăța și dezinfecta temeinic.
  • Este necesar un spațiu pentru ouat, la care să ai acces ușor.
  • Trebuie să aibă spații prevăzute pentru hrană și adăpători.
  • Trebuie să aibă ieșire spre curte și iarbă. Spațiul exterior ar trebui și el protejat de prădători.
  • Rampa de acces pentru păsări, scara, sunt necesare, și nu trebuie să fie foarte abrupte.
  • Cuibarele nu trebuie să lipsească din niciun coteț modern.
  • Stinghiile pentru dormit trebuie să fie suficiente, așezate în trepte, la înălțime.

Din ce material construim adăpostul păsărilor de curte

Practic, adăpostul poate fi realizat din orice material de construcții, depinde care sunt posibilitățile tale. Dacă poți construi un adăpost din BCA sau cărămidă, trebuie să ți cont că trebuie realizată o fundație, pentru a nu risca să fie inundată. Construiește adăpostul pentru păsări pe zone înalte, bine drenate. Acest lucru previne umiditatea prelungită. Lemnul sau plăcile de OSB sunt cea mai practică și rentabilă soluție pentru pereții cotețului pentru păsări. În acest caz, construcția poate avea fundație sau poate fi ridicată pe piloni. 

Adăpost din lemn pentru păsări

Pentru acoperiș se pot folosi plăcile de tablă, țigla, sau șidrila bituminoasă în cazul în care construcția este din lemn sau OSB. Cu toate că anotimpul rece pare a fi mult mai blând de la un an la altul, iarna orice refugiu pentru păsări trebuie să fie izolat. Păsările adulte își reglează temperatura corpului, au un strat gros de pene care să le încălzească, dar au nevoie de confort termic minim. Izolația adăpostului poate fi realizată cu vată de sticlă, pătură de fibră ceramică, plăci de carton sau vată minerală. 

Protecția împotriva prădătorilor 

Nu ignora iscusința prădătorilor de a ajunge la prada dorită. Adăpostul păsărilor de curte este bine să fie complet închis cu gard și acoperit. Podele din unul sau două blocuri de beton sunt eficiente împotriva rozătoarelor și șerpilor, care sapă pe sub pereți și podele. 

În cazul împrejmuirilor exterioare, sârma trebuie fixată în 50 de cm de izolație de ciment sau piatră. Animalele sapă întotdeauna la baza gardului. O altă soluție este firul de gard electric în jurul țarcului la 10 cm de sol, la aproximativ 5-10 cm de gardul principal, pentru a descuraja prădătorii. 

Pentru a preveni atacul șoimilor sau al bufnițelor, spațiul exterior în care găinile și celelalte păsări se plimbă este bine să fie acoperite cu plasă de sârmă. Dacă vrei să le oferi și un loc în care să se adăpostească de soare, instalează și o plasă de umbrire deasupra. Dacă curtea nu permite instalarea plasei de protecție, plantează arbuști sau arbori de talie mică  în zona în care păsările de curte ciugulesc le va permite păsărilor să se adăpostească de păsările prădătoare.

Stinghiile sau lațurile pentru odihnă

  • Păsările de rasă mixtă, găinile ouătoare, bibilicile, au nevoie de stinghii instalate pe înălțime, ele vor dormi mereu cățărate. Se instalează 50-70 de cm față de sol. Trebuie instalate în trepte, pe înălțimi diferite, pentru ca fiecare pasăre să aibă loc. 
  • Puii Broiler nu se cațără, pentru ei va trebui amenajat spațiul la sol, deci o porțiune cu fân, rumeguș sau așternut similar. 
  • Păsările, mai ales găinile și curcile, nu ar trebui să se cațere prea sus, pentru a preveni rănirea. Bibilicile vor căuta mereu să se cațere cât mai sus. 
  • Stighiile de pentru dormit trebuie așezate la distanță de cuibare, pentru a nu confunda rolul cuibarelor. Găinile ar putea folosi cuibarele și pentru odihnă. 

Cuiburile pentru ouat

Cuiburile pentru ouat este bine să fie integrate în adăpostul pentru păsări. Fiecare cuibar ar trebui să fie aibă cel puțin 30 x 30 cm. Cuibarele pot fi realizate din paie, tradițional, sau poți recurge la cuibare deja disponibile pe piață. Mărește spațiul din zona de cuibărit pentru păsările mai mari. Cuibul ar trebui să fie suficient de mare pentru ca pasărea să intre și să stea confortabil. 

Dacă cuibul este prea încăpător, mai multe găini vor încerca să se așeze pe același cuibar și pot sparge ouăle. Cuibarul trebuie să aibă mereu o căptușeală din paie, altfel ouăle se vor sparge. Ideal, ar trebui un cuibar la fiecare două găini. Înălțimea de instalare este de 70 cm. Cuibul de ouă se instalează într-o zonă mai întunecată, retrasă, departe de adăposturi. Nu se amplasează cuibul niciodată în dreptul ferestrelor însorite sau în apropierea zonelor cu trafic intens. 

Sursa de lumină

În afara luminii naturale asigurată cu ajutorul ferestrelor, în adăpost ar trebui să existe o sursă de lumină cu infraroșu, care să încălzească iarna adăpostul, să asigure lumina pentru hrană și să elimine riscul apariției canibalismului la păsările de curte. Nu sunt singurele beneficii ale instalării sersei de lumină în adăpost. 

Lumina caldă va fi de folos și pentru îngrijirea găinilor ouătoare în anotimpul rece, sporind producția de ouă.  Este adecvată o lampă de încălzire, situată la 12 m de la înălțimea tavanului. Este important ca lumina să fie situată măcar deasupra zonei de hrănire și adăpare. Ferestrele amplasate pe partea de sud a cotețului vor fi sursă bună de lumină și căldură pe timpul iernii. 

Aerisirea adăpostului păsărilor de curte

Aerisirea adăpostului păsărilor de curte este esențială pentru sănătatea lor. Ventilația corectă elimină excesul de umiditate, amoniacul sau dioxidul de carbon din coteț. Dacă aerul din adăpost este umed sau se simte mirosul de amoniac, atunci riscul de îmbolnăvire este mare. Mai multe orificii pentru ventilare sunt necesare. 

Adăpostul trebuie să aibă o ușă mare, prin care gospodarul să poată intra pentru a face curat. La baza ușii mari, poate fi instalată și o ușă doar pentru găini, foarte practică mai ales, dacă este o variantă automată, cu senzori. Cu toate că adăpostul trebuie să fie bine ventilat, nu înseamnă că nu trebuie să fie bine izolat. Păsările de curte se descurcă foarte bine cu frigul dacă adăpostul este uscat. Condițiile răcoroase și umede pot crea multe probleme de sănătate. 

Acces ușor la hrană și apă

Un aspect important sunt sursele de alimentare cu apă și hrană. Hrănitorile și adăpătorile ar trebui să fie amplasate convenabil, la înălțimea spatelui păsărilor. Acest lucru va menține hrana și apa curate și va preveni risipa. Păsările trebuie să aibă acces la apă și mâncare tot timpul. Trebuie să se asigure aproximativ 5-7 cm spațiu de hrănire pentru fiecare pasăre în parte. Pentru mai mult de 25 de păsări, hrănitoarele se așează în zone separate, astfel încât toate păsările să poată ajunge la hrănire.

Alte considerente

Dacă este suficient spațiu, nu este rău să ai prevăzut un spațiu pentru stocarea furajelor și echipamentelor. Adăpostul trebuie construit în așa fel încât să nu lase la vedere cuie, bucăți de sârmă sau așchii în care păsările s-ar putea răni. Ușile trebuie să fie suficient de mari pentru ca păsările să poată trece cu ușurință, iar rampele ușor de urcat. Nu se folosește sârmă cu ochiuri mari, pentru a nu exista pericolul ca păsările de curte să-și prindă capul sau pintenii în ochiuri. 

buton Adrese magazine agroland