Cum se recoltează zmeura?
Zmeura este unul dintre fructele de pădure cu multă dulceață, suc și savoare. Este cea mai gustoasă în momentul în care este coaptă și gata de consum. Culeasă prea repede, nu-și va îmbunătăți gustul prin păstrare sau depozitare.
Atât momentul recoltării, cât și modul în care se face recoltarea depinde foarte mult de destinația ei. Se culege diferit dacă vreți să o consumați proaspătă sau să o vindeți, ori dacă vă pregătiți să o transformați în dulceață sau sirop pentru perioada de iarnă. Coacerea fructelor are loc într-o perioadă de 30 de zile. Fructele se vor coace eșalonat. Recoltarea se face mereu pe timp uscat, în prima parte a zilei, după ce a trecut roua, dar când încă nu s-a încălzit prea tare afară. Astfel, fructele rezistă mai bine.
Culegerea zmeurei pentru consum proaspăt sau deserturi
Pentru consumul în stare proaspătă zmeura trebuie să fie coaptă, deplin maturată. Pentru a fi consumată la cea mai bună calitate se va culege din două în două zile. Dacă arbustul a fost plantat în zonă de munte, este posibilă adunarea fructelor de zmeură și din patru în patru zile, pentru că nu se vor coace atât de repede. În momentul sortării se alege în funcție de calitatea fructului.
Zmeura se va culege la mână, direct în recipiente de dimensiuni mici. Recipientele este bine să fie din plastic, carton ceros sau lemn căptușit cu polietilenă. Fructul se culege fără partea prin care se atașează de plantă. Practic se va culege exact în forma în care va fi consumat. Dacă se dorește ca fructul să reziste câteva zile în plus, se va culege fructul cu tot cu peduncul, adică cu codița și frunzulițele prin care se atașează de plantă.
Culegerea zmeurei pentru procesare
Pentru procesare, zmeura poate fi culeasă fără probleme pe tot parcursul zilei, chiar dacă este mai clad. Se culege doar fructul, fără partea verde. Fructul trebuie să fie foarte bine copt. Se culege în recipiente mai mari, cum ar fi gălețile sau lădițele căptușite cu polietilenă. Volumul mare de fruct cules pentru procesare se păstrează în recipiente mari, cum ar fi butoaiele. Pot fi amestecate cu conservanți și păstrate la temperatura de 2℃.
Zmeura pentru congelare
Pentru congelare, fructele de zmeură trebuie selectate înainte de a fi plasate în pungile de refrigerare. Fructele ar trebui să aibă cavitatea receptaculară mică, adică golul care rămâne după ce fructul este desprins din arbust. Astfel, se păstrează mai bine forma la congelare. Fructul trebuie să fie bine copt dar integru, cu pulpa fermă, astfel se va păstra cel mai bine.
Cum poți prepara zmeura din grădină
Zmeura este preferata patiserilor, alături de afine. Gustul extrem de aromat și dulce-acrișor, culoarea intensă, o fac perfectă pentru a decora și completa gustul prăjiturilor. Poate fi transformată în peltea, gem, marmeladă, dulceață, suc sau sirop. Merge foarte bine și în combinație cu alcoolul, din zmeură putându-se prepara cel mai bun vermut sau lichior.