De ce ai nevoie când te decizi să crești un câine în curte?
Cei mai mulți dintre proprietarii de case cu curte aleg să crească un câine. Pentru curte se aleg de obicei câinii de talie medie sau mare, care să aibă și rolul de pază și protecție. Dacă te-ai decis să faci loc unui câine în curte trebuie să te pregătești pentru acest pas important. Curtea trebuie să fie amenajată special pentru a acomoda un câine.
Spune-mi ce câine vrei ca să îți spun de cât spațiu ai nevoie
Alegerea unui câine trebuie cu siguranță să țină cont, în primul rând, de preferințele familiei. Trebuie să alegi câinele din rasa sau talia care este pe placul tuturor. Însă, este important să ții cont și de spațiul disponibil pe care îl ai la curte.
- Dacă îți alegi un câine de talie mare sau gigant, cum ar fi un Ciobănesc, un Dog German, Terra Nova sau Mare Danez, ai nevoie de mai mult spațiu. Acești câini au nevoie de mișcare, adoră să alerge, să sape, să roadă. Consumă multe resurse și produc multe deșeuri, din aceste motive alegerea câinelui trebuie să se facă și în funcție de mărimea curții.
- Un metis, un Labrador, une Beagle sau un Collie au nevoie de spațiu mai puțin, sunt jucăuși dar nu excesiv de activi. Evident, vor consuma mai puține resurse și vor murdări mai puțin, însă sunt câini care au nevoie de mai multă interacțiune cu stăpânii.
- Câinele din rase mai agresive, Amstaff, Pitbull sau American Bully, de exemplu, ar trebui să fie mai izolat dacă în curte au acces ușor persoanele străine case, cum ar fi vecinii. Spațiul în care stau ar trebui să fie îngrădit și să nu existe pericolul de a scăpa din curte, pe stradă.
Cușca câinelui
Câinii crescuți la curte își petrec aproape tot timpul afară. Tot afară dorm sau își fac siesta. Va fi nevoie neapărat de achiziționarea unei cuști care să fie destul de mare încât câinele să poată intra cu totul și în care să stea lejer. Cușca se achiziționează luând în considerarea talia adultă a câinelui. Câinii de talie mare și cânii gigant cresc foarte mult din perioada de juniorat până la maturitate. Ajung să cântărească între 50 și 150 de kilograme, în funcție de rasă. Cușca în care va dormi trebuie să fie generoasă și bine izolată pentru a nu permite pătrunderea umezelii.
Țarcul câinelui
Curțile din mediul rural sunt diferite față de cele din mediul urban. În mediul rural de obicei câinele are un loc bine stabilit în curte, îngrădit, iar de cele mai multe ori el este ținut în lanț, interacțiunea cu stăpânii fiind limitată. La sat, în gospodăriile tradiționale, câinele are sarcini prestabilite, și rolul de a păzi curtea. Aici amenajarea pentru spațiul câinelui este simplistă și funcțională.
În gospodăriile moderne, fie că sunt la sat sau la oraș, câinelui i se oferă mai multă libertate. El poate să se plimbe prin curte, să interacționeze în permanență cu membrii familiei, și să ajungă până la poartă, să latre la gard. Cu toate acestea, se recomandă amenajarea unei zone bine delimitată în care câinele să fie liber, separat de restul cuții. Aici se poate juca, își poate face siesta, poate include și locul de alimentație dar și pe cel în care să îți facă nevoile. Locul special amenajat poate fi delimitat cu ajutorul panourilor pentru țarcuri sau a plasei de gard. Locul îngrădit trebuie neapărat să aibă umbra naturală. Dacă nu, trebuie amenajat un umbrar pentru că patrupedul să aibă unde să se adăpostească de soare sau ploaie.
Hrană și apă
Câinii care au acces în toată curtea, inclusiv în casă, pot avea locul destinat alimentației oriunde, chiar și la intrarea în casă, într-o anexă sau chiar în bucătărie. Dar cel mai firesc este ca locul delimitat pentru castronul de mâncare și apă să fie în apropierea locului de dormit. Este neapărat necesar să fie protejat de ploaie și de soare, pentru a elimina riscul ca mâncarea sau apa să se altereze. Mâncarea este obligatoriu să fie doar din cea destinată câinilor. Veterinarii resping complet ideea de a hrăni câinele cu resturile de mâncare de la mesele oamenilor. Apa este trebuie să fie proaspătă, bolul se umple de câte ori este nevoie. Dacă nu ești în permanență acasă, alege dozatoarele de apă și mâncare pentru a asigura porțiile de hrană și mâncare pentru câinele tău.
Locul în care își face nevoile
Câinii de talie mare și gigant vor lăsa în urmă deșeuri multe, urât mirositoare. Este foarte important să se stabilească un loc în care câinele să își facă nevoile. Dacă câinele are un țarc în care stă, sau un perimetru definit, este mai ușor. Dacă nu, va trebui antrenat să își facă nevoile într-un singur loc. Astfel, debarasarea de fecale se face mult mai ușor. Pentru a scăpa de mirosul urât poți folosi granule absorbante, care atenuează mirosul. În cazul în care câinele obișnuiește să urineze sau să își facă nevoile în locuri în care nu are voie, folosește un spray repelent de exterior.
Igiena
Un câine crescut la curte nu este atât de des spălat ca cel care stă în casă. Este necesar să fie igienizat periodic, spălat, tuns și periat. Dacă periajul poate fi făcut acasă, spălatul și tunsul (dacă este necesar) pot fi făcute și la saloanele profesionale.
Mult mai importante decât spălatul și tunsul sunt deparazitările periodice. Orice câine trebuie să fie deparazitat o dată pe lună pentru a scăpa de purici și căpușe, dar și de țânțarii agresivi. Deparazitările periodice previn îmbolnăviri grave care pot curma viața câinelui.
Jucăriile
Pot părea un moft, dar jucăriile sunt importante și pentru câinii crescuți la curte. Câinii au instinctul de a săpa și de a roade. Este mai bine să le pui la dispoziție jucării din sfoară și cauciuc decât să roadă mobila de grădină.