De ce este recomandată sterilizarea câinilor masculi?
Proprietarii de câini, care îngrijesc un mascul, amână sau exclud soluția sterilizării acestuia. Masculul nu aduce cățeluși acasă, stăpânul nu va avea animale în plus de hrănit și de îngrijit. Din acest motiv stăpânii consideră că sterilizarea câinelui nu este neapărată și nici utilă. Însă lucrurile nu stau tocmai așa. Câinii se se expun pericolelor și bolilor în cazul în care nu sunt castrați.
Câinii necastrați sunt mai nervoși și se expun pericolului în perioada împerecherii
Castrarea elimină două dintre cele mai mari probleme:
- În perioada de reproducere câinii își schimbă comportamentul. Devin mai activi, mai nervoși, mai nerăbdători să plece de-acasă. Câini crescuți la curte atunci când simt cățele în călduri vor încerca să scape din curte. Sar garduri, se rănesc, intră în conflict cu alți masculi sau pot ataca oameni. De asemenea, cei crescuți în casă, devin mai agitați în timpul plimbărilor, trag mai tare în lesă și au tendința să fugă, și astfel se pot pierde.
- Câinii care nu sunt sterilizați la timp sunt mai predispuși la boli și le scade speranța de viață. Un câine crescut la curte, legat, nesterilizat, care nu are activitate sexuală, se poate îmbolnăvi de cancer la prostată. De câte ori va simți o femelă în călduri în preajma curții va secreta hormoni sexuali (FSH și LH). Corpul va produce spermă care nu va fi eliberată perioade lungi de timp. După vârsta de 5-6 la nivelul prostatei pot apărea tumori din cauza acestor deficiențe. Însă, după sterilizare aceștia devin mai robuști și mai docili, de aceea se recomandă castarea.
Sterilizarea este recomandată la vârsta de 6 luni
”Sterilizarea câinilor masculi se poate face de la vârsta de 6 luni. Procedura este simplă, mult mai ușoară și mai puțin invazivă decât cea în cazul femelelor. De obicei procedura de sterilizare se programează dimineața. Cu o seară înainte câinele nu va mai primi mâncare. Procedura presupune o anestezie ușoară, care de obicei nu pune probleme. După procedură câinele este luat acasă, și timp de 24 de ore va fi ținut în loc uscat și călduros, apoi poate fi scos în curte sau la plimbare”, explică medicul veterinar Cătălin Lupăștean- cabinet veterinar Dudeștii Noi Timiș.
Vezi AICI sfatul medicului veterinar referitor la sterilizarea câinilor.