Dirofilarioza, boala transmisă câinilor prin mușcătura de țânțar
În zonele geografice cu umiditate ridicată, cum este zona de câmpie de exemplu, populația țânțarilor este mai mare și diversificată. Înțepătura lor poate transmite câinilor un parazit care provoacă dirofilarioză, cunoscută popular sub numele de viermi la inimă.
Evoluția bolii și tratamentul
Din păcate, această boală se depistează destul de greu și în stadii destul de avansate. Semnele nu sunt explicite. Proprietarul câinelui își dă seama că este o problemă doar atunci când câinele are probleme de respirație, obosește repede sau abdomenul este foarte destins. Bineînțeles, vizita la medicul veterinar este crucială. La cabinet va fi investigat și se va începe tratamentul de specialitate. Uneori se poate pune inclusiv problema intervenției chirurgicale. Boala are două forme întâlnite la noi în țară: forma cardiacă și cea subcutanată.
Manifestări
”Formă cardiacă a bolii pune multe probleme. Semnele sunt greu de depistat. Boala debutează cu insuficiență cardiacă și respiratorie. Spre final urmează faza de ascită, adică acumulare de lichid în cavitatea abdominală. Atunci abdomenul este foarte destins. Instalarea parazitului, de fapt a viermișorilor, are loc în circulația venoasă și în cordul drept. Se pune presiune pe sistemul de întoarcere venos și extravazează lichidul care ajunge în abdomen, de acolo ascita”, explică detaliat medicul veterinar Gabriel Orghici.
Tratament
”Există disponibil tratament medicamentos care se administrează la recomandarea medicului veterinar. Există inclusiv tratament chirurgical de extracție a acestor viermișori. Dacă proprietarul ajunge cu câinele la medic în stare avansată de boală, tratamentul are mai mult rolul de întreținere a cordului. În cazul dirofilariozei cea mai bună soluție este totuși prevenția”, subliniază medicul veterinar.
Prevenția
Prevenția constă în deparazitări repetate. Deparazitările externe se efectuează o dată la 3 zile cu substanțe din comerț. Acestea au rol repelent pentru paraziții externi. Se aplică pe blana și pielea câinelui și protejează eficient. Igiena este un alt aspect important. Spălați câinele de câte ori este nevoie, tundeți-l și periați mereu blana.
Concluzie
Dirofilarioza este de asemenea una dintre bolile pe care cu siguranță este mai eficient să o previ decât să o vindeci. Acordă timp și atenție câinelui. Profită de multitudinea de produse disponibile pe piață și cauza problemelor de sănătate va dispărea. Vezi AICI sfatul medicului Gabriel Orghici.