Guta la păsări – cum o putem preveni
Guta este o afecțiune destul de gravă întâlnită atât la păsări, cât și la animale. Cel mai des afectează păsările din gospodărie, atât cele adulte, cât și la tineret. Predispus la gută este în mod normal tineretul cu vârsta între 1-40 zile, putând adesea să afecteze până la 50% din efectiv.
Guta este cauzată de acumularea în exces de acid uric în corpul păsării. Acidul uric este produs în ficat şi excretat prin rinichi în urină. Atunci când o pasăre are funcţia renală afectată, aceasta nu poate să elimine eficient acidul uric, iar acesta intră în sânge care poate duce la depunerea de acid uric în interiorul articulaţiilor (guta articulară) şi în organele viscerale (guta viscerală).
- Guta articulară este acumularea de uraţi și se localizează la picioare, prezentând tumefacții articulare. În stare incipientă acestea sunt dureroase, reducându-se mai apoi și manifestându-se ca niște nodozități difuze și puțin sensibile. Uneori acestea se pot crăpa din care curge un lichid alb-crețos. Ca urmare a distrugerii cartilajului articular se poate ajunge la ologire.
- Guta viscerală este precipitarea cristalelor acide de-a lungul suprafeţei organelor interne. Se manifestă prin semne clinice necaracteristice, precum inapatență sau anorexie, indigestia gușei, enterită ce poate duce la constipație.
Simptome:
- Dificultate în mers, schiopătat.
- Umflarea picioarelor și/sau a articulațiilor.
- Depozite albe vizibile prin piele.
- Aspectul neîngrijit al penelor.
- Fecale urât mirositoare, crețoase care murdăresc penajul
- Ouă mari cu coajă văroasă
- Slăbire progresivă
- Apatie
Care sunt cauzele apariției gutei?
- Excesele de proteină în furajare care depășește cerințele lor nutriționale, în special de orgine animală (făina de carne, de peste), dorind forțarea dezvoltarii.
- Lipsa apei de baut, (riscurile apar în perioadele foarte calde, când crește consumul de apă, sau în perioadele foarte reci, din lipsa accesului la apă în urma formării gheții)
- Folosirea dezinfectanților și a soluțiilor de deparazitare în exces (aceștea sunt sigure și nu dăunează atunci când sunt utilizate în mod corespunzător, în conformitate cu recomandările producătorului, sau sunt naturale).
- Resturile menajere (cum ar fi alimentele cu mucegai
𝐂𝐮𝐦 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢?
✔ Oferiți păsărilor furaje de calitate, care nu conțin hormoni de creștere, făină de carne, făină de oase sau resturi de animale. Recomandările noastre sunt furajele Viva Bio, acestea asigură la nivel optim necesarul de proteină, aminoacizi, vitamine și minerale și previn distrofiile musculare și osoase.
✔ Asigurați-le permanent accesul la o sursă de apă curată, proaspătă în care puteți adăuga Jolomix (complex multivitaminic) și Cavimin.
✔ Masă verde (iarba este benefică pentru păsări).
✔ Gustări care să conțină morcovi.
În cazul în care observați manifestarea anumitor semne enumerate mai sus, mergeți de îndată la medicul veterinar. Primul ajutor pe care puteți să-l acordați păsărilor este să le izolați de restul efectivului într-un adăpost cald și confortabil. De asemenea, oferiți-i apă proaspătă și furaje.