Hibiscus Syriacus – plantarea, tăierea și întreținerea gardului viu
Zămoșița este un arbust ornamental plantat cel mai adesea pe post de gard viu. Acest soi de gard viu este preferat datorită florilor frumoase care apar pe toată perioada verii. Nu este o plantă pretențioasă față de factorii de mediu, singurul aspect care implică mai multă atenție este tăierea periodică pentru a-i oferi forma de gard viu.
Când, unde și cum plantezi Hibiscus Syriacus?
Toate soiurile de Hibiscus sunt rezistente la mediu și pot plantate atât primăvara cât și toamna. Atenție, trebuie să fie eliminat pericolul înghețului. Îi plac zonele însorite și cu semi-umbră, bine aerisită, care să nu favorizeze umezeala. Atenție la expunerea în plin soare, pentru că poate arde frunzișul.
Puietul deHibiscus Syriacus se plantează într-o groapă de două ori mai mare decât lățimea ghiveciului în care este achiziționat. Puneți planta înăuntru și asigurați-vă că rădăcina plantei se așează perpendicular liniei solului. Astupați groapa și udați bine.
Când se taie gardul viu?
Gardul viu nu se dezvoltă bine dacă este foarte des și dacă nu este tăiat regulat. Tufișul nu trebuie să crească mai mult de 20-50 cm pe an. Dacă arbustul este lăsat să crească prea mult, se va degarnisi la bază. Tăierea gardului viu se va face la sfârșitul lui februarie, începutul lunii martie.
Pentru tăierea gardului viu se poate folosi și o foarfecă de vie, pentru că este potrivită pentru tăierea arbuștilor cu frunză mare. Foarfeca de tuns vegetație este mai potrivită, pentru că are randament mai mare decât cea de vie, însă taie drept, la rând. Lamelele se așează paralel pe suprafața de tăiat. Foarfeca se dezinfectează după fiecare folosire.
Tăierea pentru formarea gardului viu
Tăierile se fac în fiecare an, chiar din ziua plantării. Pentru că are tendința să crească ca un arbust, Hibiscus trebuie ajutat să ia forma unui gard viu. Este absolut necesară tăierea regulată.
- În primul an, la plantare, se taie puietul la 20 de cm deasupra solului. Tăietura va fi aplicată deasupra celui de-al treilea ochi. Această scurtare favorizează ramificarea arbustului chiar de la înălțimea de 20 cm.
- În al doilea an, înainte de a intra în vegetație, se scurtează ramificațiile secundare care s-au format pe trunchi. Fiecare va fi tăiată deasupra celui de-al doilea ochi de la inserție. Întotdeauna se va tăia doar deasupra unui mugur orientat înspre exterior.
- În anii următori, ramificațiile se taie în dreptul celui de-al doilea sau de-al treilea mugur, de la punctul de ramificare, deasupra mugurelui care este îndreptat spre exterior. Se elimină ramurile uscate sau cu tendință de creștere spre interior.
Formarea Hibiscus pe tulpină
Hibiscus poate fi format și ca un arbust. În acest caz la plantare nu se taie din înălțime, ci doar din ramificațiile tulpinii, lăsând 2-3 ochi. În al doilea an tăierile continuă la fel, dar se taie și din vârful arbustului, dacă înălțimea depășește 1,3 m. Din al treilea an șarpantele se tale la 3 ochi, iar celelalte se scurtează la 10 cm. După ce ajunge la maturitate ramurile se vor tăia până la umflăturile formate, denumite cap de salcie.
Îngrijirea Zămoșiței
Hibiscusul are nevoie de îngrășământ bogat în potasiu, sărac în fosfor și cu conținut mediu de azot (N). Răspunde bine la un îngrășământ organic și dacă se aplică un strat bun de compost o dată pe an. Nu se fertilizează după luna iulie.
Preferă solul umed și nu tolerează seceta. Se udă regulat, o dată la două zile dacă este vreme caldă. Se reduce volumul de apă dacă vremea este rece. Apa nu trebuie să băltească pentru că se favorizează putrezirea.