Hrănirea corectă a puilor de pisică
Animalele de companie ne fac cu siguranță viața mai frumoasă. Acești blănoși ne umplu casa de bucurie și, pe lângă asta, au și efecte benefice asupra stării noastre fizice și psihice. Dacă te-ai hotărât să adopți un pui de pisică, trebuie să știi că pentru a-l menține sănătos și fericit, alimentația este un factor important.
Asigură-i noului membru al familiei hrana potrivită pentru a avea un start optim în viață. Care sunt însă criteriile după care alegi hrana?
Alegerea hranei pentru puii de pisică
Odată ajuns acasă, pentru pisoiaș urmează perioada de acomodare. Timp de aproximativ 3 săptămâni, acesta va consuma aceeași hrană pe care a primit-o la crescător. După această perioadă vei putea trece la un nou tip de hrană, adecvat nevoilor și exigențelor puiului.
Trecerea la un nou tip de hrană nu se va face brusc, deoarece pisicile se acomodează greu la nou. Astfel că, pentru început combină hrana nouă cu cea veche conform următoarelor proporții:
- 25% hrană nouă + 75% hrană veche – timp de 3-4 zile
- 50% hrană nouă + 75% hrană veche – timp de 3-4 zile
- 75% hrană nouă + 25% hrană veche – timp de 3-4 zile
Cantitatea de hrană pe care pisoiașul trebuie să o primească zilnic va fi împărțită la 4-5 mese pe zi, în primele 5 luni de viață. Ulterior, mesele se vor reduce la doar 2 pe zi.
În ceea ce privește tipul de hrană ales, este important de știut că pisicile sunt animale carnivore. Astfel că, alimentația lor trebuie bazată pe substanțele nutritive care se găsesc numai în produsele de origine animală. În dieta lor trebuie să primeze proteinele animale, după care urmează grăsimile în cantități moderate și carbohidrații în cantități minime.
Pe lângă proteine, grăsimi și carbohidrați, puii de pisică au nevoie și de vitamine, minerale, aminoacizi și acizi grași pentru o dezvoltare armonioasă. Taurina este un aminoacid de bază în alimentația lor, deoarece pisica nu-l poate produce singură.
La Agroland găsești hrană specială pentru puii de pisică cu un conținut ridicat de proteine animale și grăsimi esențiale.
Cum îți dai seama că hrana oferită îi este benefică micii feline?
Urmărește periodic modul în care pisoiașul crește și se dezvoltă. O creștere armonioasă presupune ca bazinul, coastele și coloana vertebrală să fie palpabile, acoperite doar cu un strat subțire de grăsime. De asemenea, talia și abdomenul trebuie să fie evidente, cu un strat subțire de grăsime abdominală în fața picioarelor din spate. Curbele trebuie să fie graduale.
Ce facem dacă hrana oferită nu îi priește pisicii?
Primele semne că ceva nu îi place pisicuței tale sunt voma și diareea. De îndată ce observi aceste simptome trebuie să mergi la medicul veterinar. Acesta o va examina și în funcție de diagnosticul dat se vor lua măsurile necesare.
Medicul veterinar este și cel care va determina dacă este cazul să îi schimbi hrana animalului de companie.
Cu grijă și multă iubire, puiul tău de pisică se va dezvolta într-o felină sănătoasă și fericită. Atenția pe care i-o vei oferi îți va fi răsplătită cu iubirea ei.