Hrănirea găinilor. Ce și cât?
Cu ce hrănim găinile? Este o întrebare des întâlnită, mai ales din partea crescătorilor de păsări aflați la început de drum. Este o întrebare esențială însă, pentru a nu începe greșit această aventură. O altă întrebare pertinentă poate fi legată de cantitate, pentru că de multe ori le putem hrăni mai mult decât este cazul, fără să ne dăm seama. Hrănirea în exces poate avea un impact dur, pe care îl putem evita. Pentru început, să vorbim puțin despre acest impact.
OBEZITATEA LA GĂINI
Spre deosebire de oameni, găinile păstrează grăsimea în interior, în „căptușeala de grăsime„. Această grăsime se află în corp și împarte spațiul cu țeșuturile organelor vitale. Când găinile găsesc hrană bogată în energie din abundență, corpul acestora stochează grăsimea cu scopul de a crea o rezervă de energie. Acest mecanism este excelent pentru păsările sălbatice, dar nu și pentru găini, deoarece rezerva nu va fi consumată în cazul păsărilor domestice.
REZULTATELE HRĂNIRII ÎN EXCES
Pe măsură ce „căptușeala de grăsime” începe să aglomereze organele interne, apar schimbări de ordin psihologic. La fel cum corpul uman va acord prioritate funcțiilor corpului, corpul găinilor va acționa în baza nevoilor de supraviețuire. În acest caz, funcția de reproducere este prima care are de suferit. O găină care este hrănită în exces nu va mai depune ouă și se va concentra pe alte funcții.
Grăsimea încetinește viteza găinilor, ceea ce înseamnă că înaripatele au nevoie de mai mult efort pentru a se mobiliza. Automat, inima și plămânii vor lucra la capacitate mai mare. Plămânii găinilor au o structură rigidă, spre deosebire de cei ai mamiferelor, care sunt elastici. Astfel, păsările care primesc prea multă hrană vor respira mai greu.
Legat de inimă, la fel ca în cazul oamenilor, și la găini aceasta trebuie să facă față stresului care apare periodic. Misiunea de a dirija sângele prin corp devine o sarcină tot mai dificilă care are ca rezultat dezvoltarea musculaturii inimii. Astfel, inima se poate extinde până în situația în care valvele nu mai pot fi închise, iar circulația sângelui va fi oprită. Probabil știți ce înseamnă acest lucru.
CU CE PUTEM SĂ HRĂNIM GĂINILE?
Spărtura de cereale este echivalentul unui raft cu bomboane pentru găini. Aceasta ar trebui să fie o gustare pentru prietenele noastre înaripate, în niciun caz un fel principal.
Nici porumbul nu este recomandat în cantități mari. Spărtura de porumb poate fi însă oferită mai ales în timpul iernii, înainte de culcare. Furajele pe care le-ați cumpărat conțin deja porumb, astfel că nu este nevoie să le oferiți în exces.
Lista alimentelor cu care putem hrăni găinile este lungă. Nu uitați însă sfaturile din articolul precedent, cu alimente care nu sunt recomandate pentru găini: ceapa, ciocolata, avocado, boabele de cafea pot cauza probleme severe.
CÂT DE MULT TREBUIE HRĂNITE GĂINILE?
Cu excepția unor tipuri de păsări de carne, nu ar trebui să vă îngrijoreze această întrebare. În schimb, puteți fi mai atent la ce ciugulesc toată ziua găinile. Balanța este cuvântul cheie, iar furajele Vivabio rezolvă fără probleme această ecuație. Totuși, dacă doriți să le oferiți în plus o mică gustare sau resturi, aveți grija ca acestea să nu reprezinte mai mult de 10% din alimentația zilnică, pentru a evita riscul îndopatului.
Voi cum procedați? Scrieți-ne mai jos cum hrăniți găinile din curte.