Informații generale despre porumbei
Există multe motive pentru care putem spune că porumbeii sunt păsări deosebite. Știați că după reproducere, atât masculul, cât și femela, au grijă de pui? Au abilitatea de a zbura la altitudini de peste 1500 metri, iar viteza maximă pe care o ating este cuprinsă între 80 și 110 kilometri pe oră.
Există foarte multe tipuri de porumbei din care putem alege, iar decizia de a crește aceste păsări poate fi o sursă de divertisment, venit suplimentar sau chiar hrană în orice gospodărie. Suntem mereu în apropiere de porumbei, când mergem în parc sau când vizităm locurile centrale dintr-un oraș. Să nu uităm de campioni – porumbeii care participă la curse.
Informații de bază despre porumbei
Cât trăiesc porumbeii?
Porumbeii domestici trăiesc între 10 și 15 ani. Chiar dacă aceste păsări pot atinge maturitatea sexuală la 5 luni, cei mai mulți crescători recomandă ca împerecherea să fie relizată după ce porumbeii au ajuns la vârsta de 1 an.
Ce mănâncă porumbeii?
Porumbeii sunt păsări granivore, iar alimentația lor este bazată pe cereale și semințe. Porumbeii pot beneficia și de verdeață proaspătă, fructe de pădure și ocazional insecte.
Citește și: Cea mai mare gamă de produse pentru porumbei
Cum se împerechează porumbeii?
Caracterisc pentru ritualul de cuplare este gânguritul masculului care își scoate și pieptul în evidență. Femela va zbura sau se va deplasa la o distanță scurtă pentru a-l atrage după ea pe mascul. Doar dacă este satisfăcută va accepta „cadoul” oferit, care constă în mâncare.
După 8-12 zile de la împerechere, femela depune de regulă două ouă albe. Porumbeii se împerechează pe tot parcursul anului și vor depune mai multe ouă înainte ca primii pui să părăsească cuibul.
Cheia pentru porumbei de calitate și de succes în curse este de a controla numărul păsărilor din porumbar. Astfel, obiectivele pe care și le propune un crescător influențează stocul selectat și tipul de împerecheri pe care le va realiza. Gestionarea perioadelor de împerechere este de asemenea importantă pentru cei care doresc să participe la concursuri.