Îngrijirea arbuștilor de zmeur, mur, coacăz și agriș
Fructele de pădure, pe lângă faptul că sunt deosebit de gustoase, acestea conțin și numeroase vitamine, minerale și antioxidanți naturali care contribuie la buna funcționare a organismului. Arbuștii fructiferi sunt ușor de crescut în propria grădină, deoarece nu necesită o atenție deosebită, dând roade bogate.
La Agroland găsești butași de zmeur, mur, coacăz și agriș, de calitate superioară și cu prindere sigură.
În cele ce urmează vă prezentăm cum se întrețin corect tufele de mur, zmeur, agriș și coacăz pentru a avea fructe sănătoase și gustoase.
1. Murele
Aceste fructe sunt foarte ușor de crescut în propria grădină, deoarece nu au nevoie de un spațiu special amenajat. Găsești la Agroland soi de mur fără spini pentru a face recoltarea și întreținerea tufei mult mai ușor.
Murul se dezvoltă armonios dacă este plantat pe un sol bine aerisit, de tip argilos și fertil. Acesta are nevoie anual de fertilizări cu îngrășăminte naturale. La Agroland ai fertilizant natural organic pentru fructe. De asemenea, murul necesită o irigare constantă, mai ales în zonele unde precipitațiile anuale sunt sub norma de 700 mm/an. Acesta rezistă la temperaturi de până la -15 grade și +34 grade Celsius.
Murul are nevoie și de minim 3 prășile anuale, deoarece nu suportă buruienile. Principalele boli de care să ți cont sunt rugina murului, dar și de dăunătorii ca musculița galicola, păduchii sau acarienii.
Murele se recoltează eșalonat, pe o perioada de 20 și până la 50 de zile. Se recomandă a fi culese dimineața și se pot depozita în spații cu temperaturi de 1-2 grade Celsius pentru o perioadă de 4-5 zile.
2. Agrișele
Fructele de agriș sunt printre cele mai bogate în vitamine și minerale. Arbustul se întreține ușor, având nevoie de un sol fertil și ușor, bogat în elemente minerale. Nu suportă excesul de apă din sol sau solurile saturate. De asemenea, nu îi priește nici soarele puternic. În zonele unde nu cad anual minim 700 mm precipitații, agrișul are nevoie de irigări suplimentare.
Arbustul de agriș are nevoie de fertilizare suplimentară prin îngrășăminte naturale organice. Chiar și solul are nevoie de o îngrijire atentă. Acesta trebuie curățat de buruieni și prășit manual sau mecanizat. Irigarea se face constant prin aspersiune sau picurare.
Recoltarea agrișului se face în funcție de modul în care le vei folosi. Dacă dorești să faci o dulceață de agrișe sau alte preparate, se recomandă să cultivi fructele în luna mai, iar dacă dorești să le consumi proaspete, acestea se vor recolta atunci când ajung la maturitate.
Precum murele, agrișele se vor depozita la temperaturi de 1-2 grade, o perioadă de 4-5 zile.
3. Zmeurele
Arbustul de zmeur are nevoie de un sol aerat, permeabil și bogat în humus pentru a se dezvolta sănătos și a da roade bogate. Din cauza faptului că zmeurul crește dezordonat, acesta are nevoie de lucrări de întreținere. Recomandăm astfel prinderea arbustului cu ajutorul sârmelor și a spalierelor.
Cultura de zmeur are nevoie de până la 3 prășile pe an și eliminarea buruienilor constant. Precum celelalte culturi, și cea de zmeur are nevoie de fertilizare și irigare suplimentară.
Zmeura se culege pe o perioadă de până la 30 de zile. Având în vedere că fructele sunt perisabile, acestea nu pot fi depozitate pe o perioadă mai lungă de 3 zile, la temperaturi de maxim 2 grade Celsius.
4. Coacăzele
Coacăzul este un arbust fructifer rustic, având o capacitate de producție foarte mare. Butașul se plantează într-o groapă cu adâncimea de 30 cm și la o distanță de 3 m între rânduri și 1 m între plantele de pe același rând.
Coacăzul are nevoie de tăieri anuale până se formează tufă, după care se vor realiza lucrări de întreținere, cum ar fi prășirea repetată.
Precum ceilalți arbuști fructiferi, coacăzul are nevoie de irigare suplimentară în cazul în care precipitațiile nu depășesc 400-500 metri cubi/hectar anual. De asemenea, are nevoie de fertilizare suplimentară cu îngrășământ natural sau compost.
Fructele se recoltează atunci când ajung la maturitate și în mod eșalonat. Recomandăm culegerea acestora dimineața, pe timp răcoros și uscat. Acestea se pot depozita în cutii mici pentru o perioadă de până la 10 zile în încăperi răcoroase. Unde este atmosfera controlată, coacăzele pot fi depozitate timp de o lună.
Tu ce fructe de pădure ai plantat la tine în grădină?