Îngrijirea completă a pomilor fructiferi columnari
Vrei să te bucuri de gustul autentic al fructelor crescute în grădina de acasă, însă nu dispui de un spațiu suficient de mare? Pomii fructiferi columnari sunt ideali în aceste situații. Au un randament crescut, costuri reduse și nu în ultimul rând, aspectul lor este unul deosebit.
Iată care sunt principalele avantaje ale pomilor columnari:
- pot fi crescuți și în ghiveci,
- sunt excelenți pentru spațiile mici,
- au un aspect estetic superb,
- se întrețin ușor,
- au randament crescut,
- fructele se culeg ușor datorită dimensiunii mici a pomului,
- merii nu necesită toaletare,
- intră pe rod chiar din primul an de la plantare.
Cum plantăm pomii fructiferi columnari
Datorită dimensiunii lor, pomii columnari pot fi crescuți atât în grădină, în spații deschise, cât și în ghiveci. Locul potrivit pentru plantare este unul ferit de vânt și expus la soare suficiente ore pe zi. Perioada de plantare începe de la sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie, atunci când pericolul de îngheț a trecut.
Se începe cu săparea unei gropi de 50 x 40 cm, după care urmează fasonarea și mocirlirea pomișorului. Dacă plantați meri columnari, puteți sări peste partea cu fasonarea. Pomișorul se pune în groapă, astfel încât punctul de altoi să rămână cu 5-7 cm deasupra solului.
Se acoperă rădăcinile cu pământ, se scutură ușor planta, după care se udă din abundență. Odată ce apa s-a infiltrat în sol, se crează un mușuroi de 40-50 cm în jurul plantei. Poți folosi un tutor pentru a ține pomișorul drept.
Dacă dispui de spațiu suficient, poți planta mai mulți pomi columnari. Aceștia se vor planta la o distanță de 40 – 60 cm între ei și 200 – 250 cm între rânduri.
Cum întreținem pomii fructifei columnari
Orice plantă are nevoie de îngrășământ suplimentar pentru a se dezvolta armonios și a oferi o recoltă bogată. De la această regulă nu fac excepție nici pomii columanri. Aplică la plantare, iar ulterior anual, îngrășământ natural cu eliberare treptată.
Găsești la Agroland îngrășământ organic cu eliberare treptată, în formă de pelete, potrivit pentru fertilizarea solului în vederea creșterii calității și randamentului recoltei. Este obținut din gunoi de grajd tratat termic, fără impurități și semințe de buruieni.
În ceea ce privește irigarea, pomii au nevoie de o udare regulată. Recomandăm ca irigarea să fie făcută prin picurare, iar solul să fie ud, însă apa nu trebuie să stagneze.
În timpul iernii, pomii crescuți în ghiveci trebuie înveliți într-o pânză specială pentru ca rădăcinile să nu se deterioreze din cauza gerului.
Cum aplicăm lucrări de tăiere la pomii fructiferi columnari
În timpul primăverii, pomilor columnari li se vor aplica tăieri de întreținere, cu excepția însă a merilor. Dacă este nevoie, se vor aplica și tăieri de rărire a creșterii și se vor elimina ramurile și alte părți deteriorate.
Atenție însă: vârful apical se va tăia numai după ce pomul a atins o înălțime de 2.5 – 3 m. Acum găsești în oferta Agroland pomi fructiferi columnari, soiuri deosebite de măr, păr și cireș, ideale pentru grădinile de dimensiuni mici.