Îngrijirea corectă a crinului din grădină
Crinii sunt o prezență regală în orice grădină. Frumusețea lor deosebită și culorile vibrante fac din aceste flori o adevărată apariție în grădina cu flori. Unde mai pui la socoteală că unele soiuri de crin emană un parfum puternic ce îți va îmbrăca întreaga gospodărie.
Unde plantăm bulbii de crin
Florile de crin nu sunt pretențioase față de sol sau lumină. Se dezvoltă armonios pe solurile permeabile și bogate în humus. Dacă ai în grădină un sol prea greu, dar vrei totuși să ai crini mari și frumoși, poți îmbunătăți solul cu pământ din frunze sau cu mraniță.
În ceea ce privește lumina, îi poți planta atât în zone luminoase, cât și în zonele cu semi-umbră.
Cum întreținem crinii
Plantele au nevoie de un plus de nutrienți pentru a se dezvolta armonios. Pentru asta poți adăuga îngrășământ care îți va ajuta plantele să înflorească luxuriant. La începutul perioadei de vegetație se adaugă îngrășăminte pe bază de azot, iar înainte și după perioada de înflorire sunt potrivite cele pe bază de potasiu și fosfor.
La Agroland găsești îngrășăminte naturale minerale special pentru flori ce le va asigura o nutriție adecvată. Vezi aici selecția noastră de îngrășăminte.
Ai grijă să elimini buruienile ce vor apărea în jurul crinilor. Acestea vor concura cu florile pentru elementele nutritive din sol. Le poți elimina prin prășilă sau poți folosi folie anti-buruieni.
Găsești la Agroland folie anti-buruieni din polietilenă țesută, permeabilă, rezistentă la UV. Vezi aici mai multe detalii.
Transplantarea bulbilor se va face abia după 4-5 ani de la plantare. Atunci se vor separa bulbii mari de cei mici, replantându-se într-un loc definitiv. Distanța între bulbi este de 15-20 cm.
Cum înmulțim crinii
Crinii se pot înmulți prin diferite tehnici. Iată care sunt acestea:
- Divizarea bulbilor
Această tehnică se poate aplica tuturor tipurilor de crin. Separarea se va face în perioada de repaus, în lunile august – septembrie.
- Înmulțirea prin solzii de bulb
Prin această metodă se pot obține un număr mare de bulbi. În momentul în care transplantezi bulbii, desprinde 15-20 de solzi. Aceștia se vor planta în răsadnițe cu nisip la o distanță de 8-10 cm între rânduri și 1-2 cm pe rând.
La venirea frigului, răsadnița se va acoperi cu un geam, iar la început de primăvară vei observa că la baza solziilor vor apărea bulbii. Aceștia se vor planta în pământ în luna mai, iar anul următor în luna august, se vor planta într-un loc definitiv în grădină.
- Prin bulbii aerieni
La baza frunzelor apar mici bulbi, numiți bulbi aerieni. Aceștia se desprind cu grijă și se plantează imediat în răsadnițe, în straturi. Un soi de crin care permite înmulțirea prin această tehnică este „Lilium tigrinum”, dar și soiul „Lilium candidum” dacă scurtezi tulpina la 45 cm după ce înfloresc.
Frumusețea crinilor este una deosebită. Cu un minim de îngrijire te vei bucura de gingășia și parfumul lor perioadă îndelungată.