Îngrijirea gazonului primăvara
Ne aflăm în plin sezon de primăvară, moment optim pentru îngrijirea sezonieră a gazonului. Pentru a avea parte de un gazon verde și sănătos la vară, trebuie îngrijit corespunzător primăvara. În cele ce urmează îți vom prezenta câteva sfaturi utile despre cum să îngrijești și fertilizezi corespunzător gazonul.
În mod normal, dacă gazonul a fost întreținut adecvat toamna, la primăvară nu va trebui să întreprinzi numeroase activități. Însă, dacă nu ai apucat în toamnă să te ocupi de gazon nu te teme, tratează-ți gazonul de parcă nu a fost deloc pregătit pentru iarnă.
Prima dată trebuie să te asiguri că iarba a crescut suficient de mult, astfel încât atunci când îl vei tunde sau îl vei aera, gazonul nu se va compacta.
Dacă ultima îngrijire a solului înainte de iarnă a fost greblarea acestuia, acesta va trebui să fie și prima activitate în primăvară. Greblarea gazonului va asigura înlăturarea tuturor uscăciunilor apărute odată ce iarba a început să se usuce. Tot prin greblare vei descoperi zonele în care solul s-a compactat și are nevoie de tratamente speciale. Aceste zone vor trebui aerate pentru ca iarba să poată crește încontinuare.
Primăvara, în cazul în care gazonul a cresut destul de mult, în jur de 7-8 cm, poți să-l tunzi. Se recomandă ca acesta să fie menținut la aceeași înălțime pe tot parcursul primăverii. În principiu, înălțimea gazonului trebuie să fie între 2.5 și 4 cm, iar pentru acele ierburi rezistente înălțimea ar trebui să fie de 5 cm. În zonele cu foarte multă umbră, dimensiunea ierbii ar trebui să fie 7.5 cm.
Prima tundere va fi doar o treime din lungimea firului ierbii, iar pe măsură ce iarba crește, acesta va fi tăiată până ce ajungem la înălțimea dorită.
Important ca lama mașinii de tuns să fie suficient de ascuțită pentru a tăia iarba și a nu o smulge.
Următorul pas important de făcut în primăvară este fertilizarea. Dacă gazonul este format din ierburi de iarnă și deja i-ai aplicat o fertilizare înainte de venirea anotimpului geros, se recomandă ca următoarea fertilizare să fie făcută la sfârșit de luna mai, început de iunie, astfel încât să aibă suficienți nutrienți pe parcursul verii. La Agroland găsești fertilizant solid special pentru gazon. Vezi aici mai multe detalii.
Dacă gazonul tău este format din ierburi de vară, se recomandă ca fertilizarea să aibă loc în perioada aprilie-mai, atunci când rata de creștere a gazonului este foarte mare.
Ultimul pas este protejarea gazonului de buruieni. Cel mai bine este să-l tratezi toamna, însă poți aplica și în timpul primăverii un strat subțire de erbicid pe sol. Vezi aici gama noastra de erbicide.
Sperăm ca sfaturile noastre să vă ajute și să vă bucurați la vară de un gazon verde și des.