Lucrări de tăiere și curățare caracteristice caisului
Caisul este un pom fructifer care crește repede în primii ani după plantare, și ajunge la înălțimea de aproximativ 4-6 m. După 4 ani, când intră pe rod, creșterea se atenuează, iar după 8 ani coroana nu se mai extinde. În livezile familiale se păstrează forma naturală a coroanei, care este răsfirată la început și globuloasă la maturitate. Pomii cu forma coroanei naturală intră pe rod repede, dar se și epuizează repede. Din acest motiv se recomandă tăierile care să favorizeze rodul.
Ramuri de rod la cais
Caisul rodește pe buchete și pe ramurile mijlocii, în primul rând acestea sunt ramurile care trebuie identificate pentru realizarea tăierilor.
- Spinul are 5-8 cm, ascuțit în vârf, cu grupuri de muguri floriferi sau vegetativi dispuși lateral. În anul următor va da naștere lăstarilor laterali scurți și fructelor.
- Buchetul ramificat, se formează în primul an cu mugure vegetativ în vârf, și alți 3-5 muguri de jur împrejur. În anul următor crește prin toți mugurii. În toamna celui de-al doilea an va avea două ramificații laterale, de aceea se numește buchet ramificat.
- Ramura mijlocie ramificată are 10 cm. În primul an are în vârf un mugure vegetativ, în lateral muguri solitari floriferi și vegetativi. Anul următor se ramifică prin lăstari de 10 cm.
- Ramura lungă are aproximativ 80 cm, și ia naștere din mugurii terminali ai ramurilor de schelet. Are pe ea grupuri de muguri. Fiecare grup este format dintr-un mugure vegetativ și restul floriferi.
- Ramurile anticipate se formează în același an în care se formează și ramura mamă. Se formează la articulația cu frunzele lăstarului, iar până toamna se transformă în muguri floriferi.
Tăierea de fructificare la cais
🌿Important: La cais tăierea se face obligatoriu în zona inelului de creștere, cu instrumente care taie ușor și precis, cum ar fi foarfecele pentru crengi subțiri sau foarfeci pentru ramuri groase. Rănile cu diametrul mai mare de 3 cm se ung ori cu vopsea pe bază de ulei, ori cu mastic.
Caisul rodește aproape de fiecare dată pe ramurile tinere, mai precis pe ramurile mijlocii și pe buchetele ramificate. Este important să se formeze un schelete puternic, pentru ca acesta să susțină fără probleme ramurile de rod.
Formarea coroanei:
- Se elimină toate ramurile care concurează ramurile principale
- Se elimină toate ramurile care încarcă prea mult coroana
- Se elimină toate ramurile uscate, dar și cele care se intersectează, și obturează pătrunderea luminii și a aerului
Tăierile la pomii care au ajuns la maturitate:
- Se răresc ramurile mijlocii de rod în așa fel încât să fie la distanță de minim 12 cm una de cealaltă.
- Se scurtează cu 15 cm ramurile mijlocii, dar și cele tinere, dacă au trecut de 80 de cm în lungime
- La pomii care rodesc pe buchete, ramurile mijlocii se scurtează până la 45 cm.
Tăierile la cais după 3-4 ani de rod
Pomi care rodesc pe ramuri:
- Se scurtează ⅓ ramurile de semischelet mai mari de 5 ani
- Se elimină ⅓ din ramurile de semischelet mai mari de 4 ani
- Se mențin ramurile bine garnisite și viguroase
- Ramurile mijlocii și buchetele se răresc în așa fel încât să rămână 12 cm distanță între ele
Pomii care rodesc pe buchete:
- Se elimină ⅕ din ramurile de semischelet mai mari de 5-6 ani
- Buchetele se răresc, lăsându-se spațiu de minim 10 cm distanță
- Ramurile care au doar 35 cm lungime se răresc, păstrând o distanță de 15 cm
Bibliografie: Pomi fructiferi – lucrări de înființare și întreținere a plantațiilor/ Adrian Chira, Lenuța Chira, Fl. Mateescu; Lucrări de tăiere de la A la Z/ Czaka Sarolta, Vallo Laszlo; Tăierile de formare și întreținere pentru pomi și arbuști fructiferi și ornamentali/ Jean-Yves Prat/ Denis Retournard; 12 luni în grădină/ Karl Ploberger.