Lucrări de tăiere și curățare caracteristice prunului
Prunul este pomul fructifer preferat de români pentru a fi plantat în grădinile familiale, dar este preferat și pentru plantațiile intensive. Are nevoie de îngrijire atentă pentru un rod bun. Cea mai recomandată formă de coroană pentru prun este cea piramidală, pentru că respectă tendința naturală de creștere a celor mai multe dintre soiuri. Se recomandă formarea coroanelor cu schelet puternic, care să suporte rodul mare. În primul an după plantare, se vor face tăieri pentru a asigura ramificarea. Acestea impun reducerea și suprimarea lăstarilor și dirijarea unghiului de creștere. Nu se vor aplica tăieri severe, pentru a nu întârzia intrarea pomilor pe rod.
Ramuri de rod la prun
- Spinul are 5-8 cm, ascuțit în vârf, cu grupuri de muguri floriferi sau vegetativi dispuși lateral. În anul următor va da naștere lăstarilor laterali scurți și fructelor.
- Buchetul ramificat, se formează în primul an cu mugure vegetativ în vârf și alți 3-5 muguri de jur împrejur. În anul următor crește prin toți mugurii. În toamna celui de-al doilea an va avea două ramificații laterale, de aceea se numește buchet ramificat.
- Ramura mijlocie ramificată are 10 cm, în primul an are în vârf un mugure vegetativ, în lateral muguri solitari floriferi și vegetativi. Anul următor se ramifică prin lăstari de 10 cm.
- Ramura lungă are aproximativ 80 cm, și ia naștere din mugurii terminali ai ramurilor de schelet. Are pe ea grupuri de muguri. Fiecare grup este format dintr-un mugure vegetativ și restul floriferi.
- Ramurile anticipate se formează în același an în care se formează și ramura mamă. Se formează la articulația cu frunzele lăstarului, iar până toamna se transformă în muguri floriferi.
Tăierile la prunii tineri
La prunii tineri aflați la începutul perioadei de rodire, ramurile de schelet vor crește liber 4-5 ani. În primii 2 ani de producție, nu este nevoie de tăiere specială. Dacă mugurii floriferi sunt pe toată lungimea lăstarilor, aceștia pot fi tăiați cu ⅓ din lungime. Dar dacă mugurii floriferi sunt spre vârf, ramurile se lasă întregi, pentru a favoriza îndesirea zonei bazale.
În timpul perioadei de rodire, când prunul nu mai crește cu aceeași intensitate, ramurile fructifere sunt deja ramificate. Acum se pot aplica tăieri de întreținere și de fructificare. Se vor aplica tăieri de reducție și simplificare. Ramurile de semischelet care au deja peste 4 ani se vor scurta. Se scurtează și ramurile tinere care sunt supraîncărcate cu lăstari de rod. Vor fi eliminați toți lăstarii care cresc sub șarpante (ramurile de schelet, cele conductoare), pentru că ei fructifică slab, și iau din vigoarea prunului.
Tăierea prunilor, reguli generale
Prunii din livadă, plantați pentru obținerea fructelor destinate consumului proaspăt, vor fi tăiați în așa fel încât să se obțină fructe mari, bogate în zaharuri. Ele vizează eliminarea lemnului îmbătrânit, adică a ramurilor care deja au dat 2-3 recolte. Trebuie stimulați lăstarii fructiferi noi. Dacă zona este secetoasă, tăierile se fac mai adânc, dar dacă condițiile de mediu sunt optime, atunci tăierile sunt moderate. Folosește o foarfecă pentru pomi pentru tăieri rapide și bine executate.
- La pomii care cresc cu peste 60 de cm în lungime, și au număr redus de muguri floriferi, se răresc doar ramurile anuale viguroase.
- Cei cu încărcătură mare de muguri de rod, și creșteri anuale mici în lungime, ce nu depășesc 30 cm, se taie mai adânc. Ramurile de semischelet se scurtează și se elimină excesul de muguri floriferi.
- Pomii care nu cresc mai mult de 20 cm pe an, nu au desime și nici fructe multe, au nevoie de scurtări ale ramurilor de schelet, semischelet, și neapărat lucrări de fertilizare și irigare.
Tăierile de fructificare vor fi aplicate mereu în funcție de modul de formare al ramurilor de rod
- Soiuri care rodesc preponderent pe buchete formate pe ramurile de schelet și semischelet
Prunii din această categorie înfloresc în buchete ramificate, în luna mai. Buchetele fructifică puternic câțiva ani la rând, apoi îmbătrânesc, și rodul se intensifică pe ramurile tinere, aflate în extremitățile coroanei (ex, Stanley, Centenar). Așadar, se elimină ½ din numărul ramurilor îmbătrânite. Tăierile se vor face pe ramurile de schelet și semischelet, la 3-4 ani. Ramurile care nu sunt productive se elimină complet. Buchetele ramificate de mai se vor rări, pentru a se păstra o distanță de 8-10 cm între ele.
- Soiuri care rodesc pe buchetele ramificate și pe ramurile mijlocii
Aceste soiuri au tendința de supraîncărcare a coroanei. De aceea, lucrările de fructificare se vor realiza prin reducerea ramurilor fructifere. Se vor elimina anual câte una din cinci ramuri de rod. Ramurilor de semischelet, care deja au trecut de vârsta de 4 ani, vor fi întinerite. Ramurile care deja se arcuiesc sub greutatea fructelor trebuie tăiate în dreptul unei ramificații mai viguroase din zona de curbură. De la punctul de tăiere, în 2-3 ani se formează ramuri puternic roditoare.
- Soiuri care formează multe ramuri mijlocii care cresc lungi
La soiurile cu multe ramuri mijlocii ramificate, și ramuri lungi, producția crește dacă ramurile sunt rărite, în așa fel încât între ele să se păstreze o distanță de aproximativ 12 cm. Acestea nu se vor scurta. Se scurtează cu o treime doar ramurile mixte, cele care au peste 80 cm.
Bibliografie: Pomi fructiferi – lucrări de înființare și întreținere a plantațiilor/ Adrian Chira, Lenuța Chira, Fl. Mateescu; Lucrări de tăiere de la A la Z/ Czaka Sarolta, Vallo Laszlo; Tăierile de formare și întreținere pentru pomi și arbuști fructiferi și ornamentali/ Jean-Yves Prat/ Denis Retournard; 12 luni în grădină/ Karl Ploberger.