Lucrări de tăiere și curățare la cireș
Cireșul este un pom de talie medie, mai viguros decât vișinul. Prin tăiere poate fi redusă talia, în așa fel încât să fie mai ușor de recoltat. Tăierea și conducerea coroanei se pot face pentru a obține două tipuri de cireș. Un cireș de talie medie, cu formare naturală, pentru livezile familiale, sau un cireș pentru cultura intensivă. În cultura intensivă modernă ramurile cireșului pot fi inclusiv ancorate pe sisteme de susținere, exact cum se întâmplă în cazul arbuștilor fructiferi. În acest caz se obține o coroană ca un evantai, cu ramuri legate la distanțate la 30 cm sau mai puțin. Însă, în acest articol ne vom referi doar la tăierile pentru cireșii din livezile familiale.
Ramurile de rod ale cireșului
- Pintenul este o ramură de rod, abia vizibilă de câțiva milimetri, cu un singur mugure vegetativ.
- Buchetul de mai neramificat, are maxim 3 cm, cu mugure vegetativ terminal și muguri laterali floriferi. Are viață de aproximativ 7 ani.
- Ramura mijlocie neramificată, în al doilea an formează un lăstar care are 10-30 cm. Are muguri terminali vegetativi, iar restul sunt floriferi. Din mugurii florali vor rezulta fructe, iar din cei vegetativi se formează buchete de mai.
- Ramura lungă se formează direct de pe schelet. Va fi prima ramură pe care rodește cireșul. La bază are muguri floriferi, iar ceilalți sunt toți vegetativi. În al doilea an de rod ramura se prelungește din mugurul vegetativ terminal. De asemenea, apar lăstari laterali viguroși
Cum se conduce coroana cireșului tânăr?
Prima primăvară după plantare
Un cireș de un an va avea în mod normal mai multe ramuri de schelet laterale. Alegeți 4 ramuri de schelet care sunt distanțate uniform, cea mai jos să fie la cel puțin 50 cm deasupra solului. Toate ramurile care cresc sub această înălțime se elimină. Axul principal se scurtează chiar deasupra ramurilor de sus. Cele patru ramuri de schelet rămase se scurtează cu două treimi. Se taie în așa fel încât ultimul mugur să fie lăsat spre exterior.
A doua primăvară
Îndepărtați toate ramurile care cresc înspre centru. Se taie complet lăstari crescuți sub ramura principală cea mai de jos. Scurtați toate ramurile principale cu aproximativ o treime. Alegeți unul sau doi lăstări laterali pe fiecare ramură principală. Aceștia se vor scurta cu aproximativ o treime.
A treia primăvară
Scurtați creșterea nouă pe toate ramurile schelet și semischelet cu aproximativ două treimi. Se elimină lăstarii deteriorați. Lăstarii de până la 23 cm se lasă ca atare, ceilalți se scurtează până la aproximativ patru muguri.
Cum se fac tăierile la cireșul matur?
Cireșul are tendința naturală de a-și lungi ramurile. După ani buchetele de mai supraîncarcă ramurile de schelet și semischelet, care atârnă. Pentru a preveni acest lucru se execută tăieri de întinerire la aproximativ 4-5 ani. În ceilalți ani se execută doar tăieri de curățire, în care se taie lăstarii bolnavi, rupți, afectați de boli.
Pe ramurile de schelet și semischelet se formează ramurile anuale lungi. La tăierile de întinerire se vor păstra doar prelungirea fiecărei ramuri schelet, și câte 2-3 ramuri anuale laterale, care vor forma noi elemente de schelet.
🌿✂Sfat util: Tăierile se vor realiza primăvara, înainte de pornirea mugurilor, pentru a permite cireșului să se vindece. Este un pom foarte sensibil la tăieri. Din acest motiv, nu se recomandă tăierea ramurilor cu grosime peste 4-5 cm în diametru, decât dacă este neapărată nevoie.
Bibliografie: Pomi fructiferi – lucrări de înființare și întreținere a plantațiilor/ Adrian Chira, Lenuța Chira, Fl. Mateescu; Lucrări de tăiere de la A la Z/ Czaka Sarolta, Vallo Laszlo; Tăierile de formare și întreținere pentru pomi și arbuști fructiferi și ornamentali/ Jean-Yves Prat/ Denis Retournard; 12 luni în grădină/ Karl Ploberger.