10 noiembrie 2021

Lucrări de tăiere și curățare la piersic

Piersicul are tendința de a crește înalt, lucru care nu favorizează fermierii, pentru că ajung greu la fructe. Pentru a păstra ramurile mai scurte, și rodul bogat, se preferă coloana aplatizată. Din acest motiv, tăierile la piersic se vor face chiar din momentul plantării. Dacă plantarea se face toamna, se așteaptă tăierea de primăvară. Se va tăia la finalul lunii februarie. 

Tăierile piersicilor tineri 

Piersicul tânăr se taie în așa fel încât cea mai de jos ramură să fie la 38-40 cm (maxim 50 cm) față de sol. Dacă ramurile se formează prea sus, în timpul maturizării pomul crește prea înalt. Cea mai înalt plasată ramură ar trebui să fie la aproximativ 75- 80 cm (maxim 100 cm) de la sol. Se vor tăia  ramurile care sunt prea lungi pentru a păstra această limită de înălțime.

În mod ideal, toate ramurile ar trebui să crească la un unghi de 45 de grade. Dacă nu există niciuna la acest unghi,  tăiați toate ramurile la un singur mugure și așteptați o nouă creștere.

Pomul ajunge la maturitate după 4-5 ani, când va avea înălțimea de aproximativ 4 m. Formează câte 1-2 serii de lăstari anticipați în fiecare an. Se mențin ramurile schelet și 2-3 semișarpante dispuse alternativ. 

 

Piersicul are 5 tipuri de ramuri de rod 

  1. Ramura buchet apare destul de rar în coroana piersicului. Nu are decât 1 cm, se finalizează cu un mugure vegetativ, iar pe laterală are cel puțin 2 muguri floriferi. De obicei în al doilea an după rod se usucă. 
  2. Ramura salbă este foarte subțire și lungă, de aproximativ 15 cm, cu un singur mugure vegetativ în capăt și restul mugurilor floriferi. Din acest motiv nu poate fi scurtată. Va crește doar pe mugurele vegetativ de aceea nu va avea viață mai lungă de 3 ani. 
  3. Ramura mixtă este cea mai importantă ramură de rod, poate avea între 20-60 cm, dar nu mai mult de 5 mm în grosime. De-a lungul ei are atât muguri floriferi cât și vegetativi. În al doilea an de viață din mugurii vegetativi vor crește lăstari, iar din cei floriferi fructe.
  4. Ramura lungă apare din mugurii terminali ai ramurilor de schelet. Ajunge până la 100 cm, este viguroasă, și are pe laterale atât muguri vegetativi cât și muguri florali.
  5. Ramura anticipată se formează odată cu ramura mamă, și crește pe marginea ei. Se recunosc datorită internodului bazal foarte alungit. 

Tăierile pentru fructificare

Sunt câteva particularități pe care trebuie să le știți despre piersic. În primul rând, piersicul este foarte sensibil la lumină. Fără lumină nu rodește cum trebuie. În al doilea rând, crește foarte mult, de aceea trebuie formată coroana mai repede. Se vor face tăieri cu 2 ani înainte de maturizarea completă. Foarte importantă este folosirea unei foarfeci de bună calitate, care să taie precis.

Ce se taie în fiecare an, indiferent de perioada anului?

  • Ramuri moarte sau infectate cu ciuperci
  • Lăstarii care cresc la baza pomului, se întind de la rădăcină spre coroană  
  • Lăstarii care concurează ramurile principale
  • Fructe uscate din recolta din anul precedent

Tăierea de fructificare se face primăvara și are două obiective principale:

  1. Alegerea și păstrarea ramurilor mixte, cele de 1 an, pe care va rodi piersicul
  2. Eliminarea ramurilor care au fructificat anul precedent 

Pentru fructe mari și multe trebuie să se urmărească următoarele reguli pentru conducerea coroanei:

  • Se aleg  4-6 ramuri principale (șarpante, subșarpate, ramuri schelet)  celelalte se taie.
  • Cele mai rezistente, care trebuie păstrate, sunt cele care cresc la un unghi de 45 de grade. Cele crescute orizontal trebuie îndepărtate, deoarece este posibil să se rupă atunci când pomul începe să dea roade.
  • Ramurile mixte de 1 an, inserate direct pe ramurile principale nu se scurtează deloc. Se răresc la 15-30 cm.
  • Se păstrează mai ales ramurile de rod de la baza scheletului.
  • Ramurile mixte care au deja 2 ani, deci au rodit anul trecut, se elimină. 
  • Tăierile se fac în formă de V. Toate ramurile ar trebui să aibă aspectul general al literei V.
  • Tăiați toate ramurile care se încrucișează una peste alta, deoarece acestea blochează lumina soarelui.
  • Îndepărtați toate ramurile viguroase care cresc către vârful șarpantelor, și fac dificilă culegerea fructelor.

Bibliografie: Pomi fructiferi – lucrări de înființare și întreținere a plantațiilor/ Adrian Chira, Lenuța Chira, Fl. Mateescu; Lucrări de tăiere de la A la Z/ Czaka Sarolta, Vallo Laszlo; Tăierile de formare și întreținere pentru pomi și arbuști fructiferi și ornamentali/ Jean-Yves Prat/ Denis Retournard; 12 luni în grădină/ Karl Ploberger.

Lucrări de tăiere și curățare la piersic

Piersicul are tendința de a crește înalt, lucru care nu favorizează fermierii, pentru că ajung greu la fructe. Pentru a păstra ramurile mai scurte, și rodul bogat, se preferă coloana aplatizată. Din acest motiv, tăierile la piersic se vor face chiar din momentul plantării. Dacă plantarea se face toamna, se așteaptă tăierea de primăvară. Se va tăia la finalul lunii februarie. 

Tăierile piersicilor tineri 

Piersicul tânăr se taie în așa fel încât cea mai de jos ramură să fie la 38-40 cm (maxim 50 cm) față de sol. Dacă ramurile se formează prea sus, în timpul maturizării pomul crește prea înalt. Cea mai înalt plasată ramură ar trebui să fie la aproximativ 75- 80 cm (maxim 100 cm) de la sol. Se vor tăia  ramurile care sunt prea lungi pentru a păstra această limită de înălțime.

În mod ideal, toate ramurile ar trebui să crească la un unghi de 45 de grade. Dacă nu există niciuna la acest unghi,  tăiați toate ramurile la un singur mugure și așteptați o nouă creștere.

Pomul ajunge la maturitate după 4-5 ani, când va avea înălțimea de aproximativ 4 m. Formează câte 1-2 serii de lăstari anticipați în fiecare an. Se mențin ramurile schelet și 2-3 semișarpante dispuse alternativ. 

 

Piersicul are 5 tipuri de ramuri de rod 

  1. Ramura buchet apare destul de rar în coroana piersicului. Nu are decât 1 cm, se finalizează cu un mugure vegetativ, iar pe laterală are cel puțin 2 muguri floriferi. De obicei în al doilea an după rod se usucă. 
  2. Ramura salbă este foarte subțire și lungă, de aproximativ 15 cm, cu un singur mugure vegetativ în capăt și restul mugurilor floriferi. Din acest motiv nu poate fi scurtată. Va crește doar pe mugurele vegetativ de aceea nu va avea viață mai lungă de 3 ani. 
  3. Ramura mixtă este cea mai importantă ramură de rod, poate avea între 20-60 cm, dar nu mai mult de 5 mm în grosime. De-a lungul ei are atât muguri floriferi cât și vegetativi. În al doilea an de viață din mugurii vegetativi vor crește lăstari, iar din cei floriferi fructe.
  4. Ramura lungă apare din mugurii terminali ai ramurilor de schelet. Ajunge până la 100 cm, este viguroasă, și are pe laterale atât muguri vegetativi cât și muguri florali.
  5. Ramura anticipată se formează odată cu ramura mamă, și crește pe marginea ei. Se recunosc datorită internodului bazal foarte alungit. 

Tăierile pentru fructificare

Sunt câteva particularități pe care trebuie să le știți despre piersic. În primul rând, piersicul este foarte sensibil la lumină. Fără lumină nu rodește cum trebuie. În al doilea rând, crește foarte mult, de aceea trebuie formată coroana mai repede. Se vor face tăieri cu 2 ani înainte de maturizarea completă. Foarte importantă este folosirea unei foarfeci de bună calitate, care să taie precis.

Ce se taie în fiecare an, indiferent de perioada anului?

  • Ramuri moarte sau infectate cu ciuperci
  • Lăstarii care cresc la baza pomului, se întind de la rădăcină spre coroană  
  • Lăstarii care concurează ramurile principale
  • Fructe uscate din recolta din anul precedent

Tăierea de fructificare se face primăvara și are două obiective principale:

  1. Alegerea și păstrarea ramurilor mixte, cele de 1 an, pe care va rodi piersicul
  2. Eliminarea ramurilor care au fructificat anul precedent 

Pentru fructe mari și multe trebuie să se urmărească următoarele reguli pentru conducerea coroanei:

  • Se aleg  4-6 ramuri principale (șarpante, subșarpate, ramuri schelet)  celelalte se taie.
  • Cele mai rezistente, care trebuie păstrate, sunt cele care cresc la un unghi de 45 de grade. Cele crescute orizontal trebuie îndepărtate, deoarece este posibil să se rupă atunci când pomul începe să dea roade.
  • Ramurile mixte de 1 an, inserate direct pe ramurile principale nu se scurtează deloc. Se răresc la 15-30 cm.
  • Se păstrează mai ales ramurile de rod de la baza scheletului.
  • Ramurile mixte care au deja 2 ani, deci au rodit anul trecut, se elimină. 
  • Tăierile se fac în formă de V. Toate ramurile ar trebui să aibă aspectul general al literei V.
  • Tăiați toate ramurile care se încrucișează una peste alta, deoarece acestea blochează lumina soarelui.
  • Îndepărtați toate ramurile viguroase care cresc către vârful șarpantelor, și fac dificilă culegerea fructelor.

Bibliografie: Pomi fructiferi – lucrări de înființare și întreținere a plantațiilor/ Adrian Chira, Lenuța Chira, Fl. Mateescu; Lucrări de tăiere de la A la Z/ Czaka Sarolta, Vallo Laszlo; Tăierile de formare și întreținere pentru pomi și arbuști fructiferi și ornamentali/ Jean-Yves Prat/ Denis Retournard; 12 luni în grădină/ Karl Ploberger.