Lucrări de tăiere și curățare la vișin
Vișinul este un pom fructifer asemănător cireșului, dar care se deosebește în foarte multe privințe, inclusiv în privința formării rodului. Din acest motiv, lucrările de îngrijire și tăiere sunt diferite de cele ale cireșului. La vișin ramurile de rod îmbătrânesc repede, iar pomul are nevoie de lucrări permanente de întreținere.
Ramurile de rod ale vișinului
- Pintenul este o ramură de rod, abia vizibilă, de câțiva milimetri, cu un singur mugure vegetativ.
- Buchetul de mai neramificat are maxim 3 cm, cu mugure vegetativ terminal și muguri laterali floriferi. Are viață de aproximativ 7 ani.
- Ramura mijlocie neramificată, în al doilea an, formează un lăstar care are 10-30 cm. Are muguri terminali vegetativi, iar restul sunt floriferi. Din mugurii florali vor rezulta fructe, iar din cei vegetativi se formează buchete de mai.
- Ramura lungă se formează direct de pe schelet. Va fi prima ramură pe care rodește vișinul după ce intră pe rod. La bază are muguri floriferi, iar ceilalți sunt toți vegetativi. În al doilea an de rod ramura se prelungește din mugurul vegetativ terminal. De asemenea, apar lăstari laterali viguroși.
- Ramura pleată, cu formă puțin încovoiată, are până la 60 cm lungime și este foarte subțire. În vârf are un mugure vegetativ, restul de pe laterale sunt floriferi. În fiecare an se lungește cu până la 15 cm.
Tăierile vișinului se vor realiza an de an
Lucrările de tăiere la vișin se vor desfășura an de an, pentru a asigura rodul bogat de anul viitor. Tăierile se fac cel mai bine primăvara, folosind ustensile profesionale. Se vor face următoarele tăieri pentru fructificare:
- Se vor elimina ramurile plete care sunt insuficient dezvoltate
- Se păstrează o distanță de 12-15 cm între ramurile plete
- Se scurtează ¼ sau ⅓ din toate ramurile plete ramificate
- Ramurile semischelet se trec prin procedurile de reîntinerire odată la 5 ani, dar eșalonat
- Ramurile anuale lungi se vor scurta doar când ajung la lungimea de peste 60 cm
- Buchetele de mai se răresc doar dacă sunt foarte dese, și nu au cel puțin 6 cm între ele
Tăierea după recoltarea fructelor
Se scurtează lăstarii periferici la 40-45 cm pentru a favoriza apariția buchetelor de mai anul următor. Lăstarii periferici sunt cei care apar în prelungirea șarpantelor și a ramurilor laterale. Aceștia se taie doar puțin, până la 20 cm.
Bibliografie: Pomi fructiferi – lucrări de înființare și întreținere a plantațiilor/ Adrian Chira, Lenuța Chira, Fl. Mateescu; Lucrări de tăiere de la A la Z/ Czaka Sarolta, Vallo Laszlo; Tăierile de formare și întreținere pentru pomi și arbuști fructiferi și ornamentali/ Jean-Yves Prat/ Denis Retournard; 12 luni în grădină/ Karl Ploberger.